Angelina Jolie: Angelina brez zadržkov

Razvpita in divja igralka je preživela hollywoodske opravljive govorice in se uspela povzpeti na sam vrh. Preberite njeno izpoved o tem, kaj se je v resnici dogajalo z Billyjem Bobom, kako je pridobila tako ubijalsko formo in kaj namerava v prihodnosti storiti za svoje dobro počutje.

28. 8. 2003

Ob njenem imenu se ljudje najprej spomnijo na serijo škandalov: nenadna poroka z igralcem Billyjem Bobom Thorntonom (ki je 20 let starejši od nje in je takrat živel z igralko Lauro Dern); posebno nagnjenje do stekleničke z Billyjevo krvjo, ki jo je nosila okoli vratu, in do nožev, s katerimi je spala ponoči; in nenazadnje tudi tisti dolgi poljub, ki ga je dala svojemu bratu Jamesu Havenu potem, ko je dobila oskarja za film Girl, Interrupted.

Toda zadnje novice o Angelini so vseeno najbolj presenetljive: svoje vrednote, s katerimi je osupla bližnjo in širšo okolico, je zamenjala za družinske vrednote in postala mama svojemu dveletnemu posvojencu Maddoxu.

Tetovaža z Billyjevim imenom je izginila z njene rame, z njo pa tudi čustveni vzponi in padci, s katerimi je Angelina polnila strani rumenega tiska. “Pričakoval sem divjo žensko, toda Angelina je odrasla na osupljiv način,” pravi Jan De Bont, režiser drugega nadaljevanja Angelininega akcijskega podviga Tomb Raider 2. “Je umirjena in odločna. Mislim, da ima Maddox za to veliko zaslugo.”

Angelina je Maddoxa prvič srečala in se vanj zaljubila na enem od potovanj v Kambodžo, kamor je potovala kot ambasadorka dobre volje. Posvojila ga je marca 2002, čeprav se je njen zakon z Billyjem tedaj že počasi krhal.

Sodeč po govoricah je bilo temu krivo predvsem dejstvo, da je odslej več pozornosti posvečala otroku. Vse, kar je Angelina na to temo pripravljena povedati, je, da se je njeno življenje potem, ko je postala mama, dramatično izboljšalo. Kar seveda ne pomeni, da je lepotica izgubila svojo ostrino: še vedno je odprta in brez dlake na jeziku.

Vrh vsega 28-letna zvezdnica igra v enem od najbolj razburljivih in najbolj pričakovanih akcijskih filmov letošnjega poletja. V nadaljevanju preberite, kaj te dni Angelino najbolj razveseljuje, na kakšen način je prišla v tako dobro formo in zakaj se še nekaj časa ne bo ponovno sprehodila do oltarja.

Kaj lahko pričakujemo od novega nadaljevanja Tomb Raiderja?

Nadaljevanje se bolj poglablja v Larino osebnost, ki se znajde pred več izzivi. Ker gre za nadaljevanje, nam ni bilo treba posebej razlagati uvodne zgodbe, tako da smo se lahko hitreje posvetili samemu akcijskemu dogajanju, kar je super.

Lara je borbeno dekle. Vas je bilo kaj strah, ko ste jo morali ponovno zaigrati?

To, da sem morala ponovno obleči škornje in v roko vzeti pištolo, je bilo dobro. Spoznala sem, da sem to pogrešala, saj sta od prvega snemanja minili dve leti. Ko sem prišla v Anglijo (kjer so film snemali), sem se ravno ločevala (od Billyja), in tam me je čakal listek, ki mi ga je napisala ekipa in na katerem je pisalo: “Dobrodošla doma, Lara.” Res lepo od njih.

Se je bilo težko spet vrniti v formo?

Da, a je šlo tudi za olajšanje, glede na vse, kar se mi je takrat dogajalo. Lepo se je posvetiti fizičnemu opravilu. In tokrat je bilo drugače. V času prejšnjega snemanja sem jedla posebne izdelke – proteinske tablice, praške in podobno – zaradi katerih sem pridobila več oblin. Zdaj sem jedla normalno. Za zajtrk smo imeli slanino in jajca. Ugotovila sem, da je prava hrana boljša kot posebne diete.

Se ustrašite kaskaderskih podvigov?

Ne, in mislim, da je to moja velika napaka, ker bi vseeno morala biti malo bolj previdna. Toda v tistem trenutku pozabim na to, ker uživam v adrenalinu. Še eno nadaljevanje ali dve, pa bom imela resne težave. V prejšnjem delu sem si namreč poškodovala gleženj, tokrat pa komolec.

Kako izbirate projekte?

Junakinja, ki naj bi jo igrala, mora biti čim bolj drugačna od mene. Lahko je fizično bolj aktivna ali bolj pametna kot jaz, lahko pa gre za junakinjo, katere čustvenega življenja ne razumem. Prek njihovih značajev se moram učiti, ne pa nazadovati.

Ne zdi se mi, da bi se obremenjevali s preteklostjo. Je res tako?

Gre za preživetje. Enostavno grem naprej. Težko si je biti na jasnem glede tega, kdo si, če za seboj vlečeš prtljago iz preteklosti. Naučila sem se, da se pomirim s preteklostjo in se bolj hitro osredotočim na stvari, ki sledijo.

Ste zdaj tudi uradno ločeni?

Ja. Uradno.

Kako bi opisali svoje sedanje stanje?

Sem disciplinirana, zadovoljna in polna pričakovanj glede možnosti, ki jih imam, in glede življenja samega.

Mislite, da se boste še kdaj poročili?

Močno dvomim. Močno.

Kaj ste se naučili o ljubezni?

Naučila sem se, da se vsi nenehno spreminjamo. Zelo redko je, da človek najde osebo, ki raste in se razvija istočasno s teboj, in ki te spodbuja, da rasteš.

Obžalujete tisto tetovažo?

Hvala bogu za laserje (smeh).

Imate zdaj čustva bolj pod nadzorom?

Sem bolj previdna, kar se tiče razdajanja sebe kot ženske. Toda mislim, da sem zdaj čustveno bolj odprta in svobodna, več se smejem. Toda v odnosih je moja ženska plat zaprta.

Verjamete v idealnega partnerja?

Predvsem sem odrasla. Postala sem zrela na mnogo področjih in ne vem, ali obstaja ena sama oseba, ki bi imela odgovor na vse – duša dvojčica. Ne verjamem v to. Začela sem razmišljati, da bi v resnici morala biti sama, in to je v redu.

Saj niste sami – imate Maddoxa. Zakaj ste se odločili za posvojitev?

Odkar pomnim, sem želela posvojiti otroka. Nekatere punčke sanjarijo o tem, da bodo imele otroka, toda ko sem še kot otrok izvedela, kaj pomeni biti sirota, sem komaj čakala, da bom na različnih koncih sveta našla svojo družino, spravila vse na kup in nam ustvarila dom. Ne vem, od kod to prihaja, toda to je bilo zame nekaj čisto naravnega.

Je težko biti mati samohranilka?

Da. Vendar po drugi strani tudi vem, kakšno srečo imam z vsem, kar imam. S tem mislim predvsem na matere, ki ne morejo vztrajati pri tem, da svojega otroka vzamejo s seboj v službo in gredo na kosilo z njim, in ki si ne morejo privoščiti potovanja v prvem razredu. Verjetno zveni bedasto, toda zelo se zavedam, kakšno srečo imam že s tem, da imam okoli sebe ves luksuz, ki ublaži dejstvo, da sem samska mati.

Na kakšen način je Maddox spremenil vaše življenje?

On je najpomembnejši v mojem življenju. Pred Maddoxom sem bila depresivna, samouničevalna in izgubljena vsakič, ko je šlo kaj narobe. Zdaj si tega ne morem več privoščiti. Moram si biti na jasnem s stvarmi, moram biti osredotočena in ves čas dobro razpoložena. V tem smislu mi Maddox daje moč. Prej nisem poznala takšne vrste ljubezni in odnosa.

Kje je trenutno vaš dom?

Imam dom v Angliji in kmalu odhajava v Kambodžo, da vidiva, kako je z najino tamkajšnjo hišo. Pomembno je, da se Maddox zaveda, od kod prihaja. Tudi v New Yorku imam hišo, vendar tam nisem bila, odkar sem srečala Billyja.

Imate noro življenje – potujete po svetu in igrate v različnih filmih. Kako Maddox to prenaša?

Njegovo življenje ni ‘normalno’, je pa polno posebnosti. Bolj ‘normalno’ bo, ko bo začel hoditi v šolo. Več časa bom morala preživeti na enem kraju. Živel bo v Kambodži. Najina tamkajšnja hiša se nahaja v džungli, kjer so sloni in tigri. Njegovo življenje je čudovito in nenavadno.

Kakšno vlogo imate kot ambasadorica dobre volje ZN? Kako ste prišli do nje?

Pred približno dvema letoma sem brala o Združenih narodih in osupla izvedela, da je na svetu okoli dvajset milijonov beguncev. Tako sem se srečala s predstavniki Združenih narodov, ki so me odpeljali v Kambodžo. Na potovanjih po Kambodži, Tanzaniji, Sieri Leone in drugod sem pisala dnevnik in ZN so me prosili, da bi bila ambasadorka. Tako zdaj izdajajo moje dnevnike (ki jeseni pridejo v ameriške knjigarne). Želim podpreti in pritegniti pozornost na ljudi, ki se trudijo preživeti.

Ko ste dobili oskarja, so se zaradi poljuba med vami in vašim bratom sprožile govorice o vama. Dejali ste, da sta zaradi govoric prekinila stike. Še govorite z njim?

Oh, ja, nikoli nisva prekinila stikov. Samo v javnosti se nisva pojavljala skupaj, tako da nisva nikomur dala povoda za to, da bi sprožili nove govorice. Šlo je bolj za to, da sva bila previdna.

Vas zlobne in lažne govorice razburijo?

Edino, kar se mi je zdelo pomembno, so bile govorice v zvezi z Maddoxom. Ljudje so se na glas spraševali, ali sem dobra mama. To me je zabolelo, ker mi je to tako zelo pomembno. Težko je slišati, da ljudje mislijo, da nisem sposobna biti mama in dobra oseba, in da mislijo, da sem nora.

V preteklosti ste radi govorili o svojih odnosih in vedenju. Ali zdaj čutite potrebo, da o tem manj govorite?

Nože in antično orožje iz vsega sveta zbiram, odkar sem bila otrok. Zdaj jih doma sicer nimam razstavljenih, nisem pa se jih znebila. Ko sem bila stara 14 let, sem preživljala fazo, v kateri sem se rezala. Tega ne nameravam več početi, še posebej ne zdaj, ko imam Maddoxa. Ljubim ga in nikoli ne bi dopustila, da se mu kaj zgodi.

Pri štirinajstihih ste živeli s svojim fantom. Menite, da ste prehitro odrasli?

Moja mama je zelo skrbna ženska in odločitve, ki jih je sprejemala v mojem imenu, niso bile neodgovorne. Ko sem imela 14 let, sem imela možnost, da s fantom živim na ulici, ali pa da on spi z menoj v moji sobi, ker sem hotela imeti fanta. Mama se je odločila za drugo možnost in zato sem še naprej vsako jutro hodila v šolo in na varen način doživljala svoje prvo razmerje. Tako je na nek čuden način res naredila dobro stvar. Zavarovala me je pred velikimi težavami.

Vedno ste bili boleče iskreni. Ali obstaja situacija, v kakršni bi se zlagali?

Ne. Pravzaprav imam že težave s tem, saj ne vem, kaj naj rečem Maddoxu glede Božička. Nočem mu reči, da obstaja, če pa ga v resnici ni. Tudi glede velikonočnega zajčka ne vem, kaj naj storim. Mogoče bi se morala malo razbremeniti.

Kateri je najbolj dragocen nasvet, ki bi ga dali ženskam?

Spoznajte, kdo ste, povsem ločeno od vaše družine in moškega oziroma ženske, s katerim/katero ste v razmerju. Spoznajte, kdo ste v tem svetu in zakaj se morate same dobro počutiti v svoji koži. Mislim, da je to najbolj pomembna stvar v življenju. Zavedajte se samih sebe in s tem boste lahko naredile vse ostalo.

Ste morali preživeti divja leta in ločitev, da ste našli srečo, ki jo imate zdaj?

Večino lekcij sem se naučila po naključju. Včasih sem ponoči ležala v postelji in se spraševala, kaj je tisto, kar moram narediti. Tako sem prišla v Washington in izvedela za ZN in potovala po svetu. To me je popolnoma spremenilo. In podobno se je zgodilo z mojim zakonom. Vprašala sem se, kaj si v srcu resnično želim in se odločila, da bom to tudi uresničila. Še vedno spoznavam, kdo sem in kaj bi rada počela, toda moje življenje se je v dveh letih močno spremenilo, ker sem se odločila, kaj moram narediti. In to sem tudi storila.

Kaj vzburja Angelino

Naše zapeljivo dekle z naslovnice smo prosili, naj nam razkrije, ob katerih stvareh ji začne hitreje utripati srce.

Seksi občutek

Všeč mi je občutek, da me nekdo nadvladuje. Tako se pravzaprav počutim varno in ne izzvano, kot se nekatere ženske. Vem, da me bo ta odgovor spravil v težave!

Največje vzburjenje

Tega sicer še nisem našla, toda najbolj bi me vzburil moški, ki je svoboden in res odprt, tako da lahko poskusi (nove) stvari in je pri tem popolnoma naraven. Menda bom nekoč imela srečo in spoznala takšnega moškega.

Vroče perilo

Mislim, da je ribiška mreža lahko zelo seksi, ker se jo lahko hitro raztrga.

Janka Menart

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri