Angelina Jolie: 'Ritual rezanja me je delal živo'

Od anoreksične manekenke, ki je sama sebi po­gosto nanašala rane z nožem, do mirne humanitarke je bila trnova pot, ki jo je Angelina Jolie med drugim prehodila z dvema neuspešnima zakonoma in ljubezensko zvezo z žensko.

Angelina Jolie: 'Ritual rezanja me je delal živo' (foto: Story) Story
9. 7. 2010

Igralka in ambasadorka Unicefa, zapeljiva Angelina Jolie, se je rodila 4. junija 1975 v Los Angelesu kot drugi otrok ameriškega igralca Jona Voighta in Marcheline Bertrand, igralke francoskega porekla.

Njena starša sta se ločila, ko je bila njuna hčerkica stara komaj leto dni. Marcheline, ki je 27. januarja 2007 umrla za rakom na jajčnikih, se je zaradi Angeline in njenega dve leti starejšega brata Jamesa odrekla karieri in se po ločitvi z otrokoma preselila v New York.

Lovila dečke in zbirala kače

Že kot deklica je bila Angelina precej lahkomiselna, objestna in predvsem drugačna od svojih vrstnic.

V osnovni šoli se je pridružila skupini deklet Kissy Girls, ki so med odmori lovile dečke in jih poljubljale, dokler niso začeli vreščati. ‘Banda’ je razpadla, ko je ravnatelj starše teh deklet povabil na temeljit pogovor.

Angelina je zbirala kače in kuščarje ter bila zaljubljena v gospoda Spocka iz Zvezdnih stez. Z mamo si je redno ogledovala projekcije filmov in pozneje je povedala, da je ravno to v njej prebudilo željo, da bi postala igralka. Njena mama je sebe in otroka preživljala s skromnimi dohodki, zato je Angelina pogosto nosila obleke iz druge roke. Drugi učenci so jo zbadali, ker je bila izredno vitka, poleg tega pa je nosila očala in naramnice.

Prvi začetki so bili neuspešni

Tečaj igralstva na sloviti igralski akademiji Lee Strasberg Theatre Institute je začela obiskovati kot 11-letna deklica, pri 15 letih pa se je preizkusila tudi kot manekenka, čeprav je bila na kastingih le redko uspešna. Zaradi neuspehov je postala nesrečna in se je začela zapirati vase.

Prenehala je celo obiskovati igralski tečaj in izrazila željo, da bi postala pogrebnica! V času tega uporniškega obdobja se je oblačila v črno, si barvala lase na vijoličasto in s svojim tedanjim fantom obiskovala rokovske koncerte. Po dveh letih je začela ponovno obiskovati igralski tečaj in končala srednjo šolo. Hkrati se je spet preizkusila kot manekenka v Los Angelesu, Londonu in New Yorku ter tedaj požela veliko večji uspeh.

Zbirala nože in si nanašala rane

Na žalost pa je njena zmanjšana mladostna samozavest povzročila potrtost, zato je začela sama sebi nanašati rane. Pozneje je to celo komentirala v neki oddaji na CNN:

“Zbirala sem nože in vedno sem jih imela na dosegu rok. Iz nekega določenega razloga sta me ritual rezanja in nanašanja ran ter občutek bolečine delala živo. Počutila sem se svobodno in to je bila zame neke vrste terapija. Globoko v srcu sem vedno bila in vedno bom mala pankerica s tetovažami.”

Po vsem tem verjetno ni treba posebej poudarjati, da je bila njena puberteta pravi pekel za njeno mamo. Ta pekel je trajal vse do leta 1991, ko se je ponovno posvetila igralstvu. Angelinin stric je slavni ameriški glasbenik John Wesley Voight, bolj znan kot Chip Taylor, avtor uspešnice Wild Thing, botra enega največjih simbolov seksa našega časa pa sta francoska filmska zvezdnica Jacqueline Bisset ter nemški igralec in režiser, oskarjevec Maximilian Schell. Prav omenjena trojica ji je nadela ime Jolie, kar v francoščini pomeni lepa, igralka pa ga danes uporablja kot priimek.

Lenny - kolega iz srednje šole

Na začetku svoje igralske kariere se je pojavila tudi v videospotu svojega kolega iz srednje šole, slovitega pevca Lennyja Kravitza, in sicer za pesem Stand By My Woman, krasila pa je tudi videospot za uspešnico Anybody Seen My Baby legendarne zasedbe The Rolling Stones. Takrat ponudb za pomembnejše filmske vloge še ni bilo, pojavila se je le v petih študentskih delih svojega brata Jamesa Havena, ki je študiral režijo v filmski šoli na kalifornijski univerzi. Prav James je bil Angelinina največja opora v zgodnjem otroštvu, ko sta preživljala obdobje bolečega odraščanja brez očeta.

“Oče je na začetku živel v istem mestu. Vedno je bil nekje blizu, a nikoli z nama. Spominjam se, da sva ga videla na neki šolski prireditvi pred božičem, a naju ni niti pozdravil. Do naju se nikoli ni obnašal kot oče. Mislim, da je takšno odraščanje eden od razlogov, da se - skupaj s svojim bratom - v tolik­šni meri posvečam pomoči drugim ljudem. Tako je tudi najina mama skrbela za naju,” je nekoč izjavila igralka, ki si je s svojim bratom ostala blizu tudi po tem, ko je postala slavna. Zanj je govorila, da ji prinaša srečo, zato ga je vedno in povsod ‘vlačila’ s seboj.

Njun strastni poljub na usta na podelitvi oskarjev leta 2000 in Angelinina izjava, da je precej zaljubljena v svojega brata, sta razburkala ves svet, mediji pa so se razpisali o njunem incestnem odnosu. Nekaj dni pozneje sta oba zanikala mračnjaške trače in poudarjala, da sta bila po ločitvi staršev drug drugemu v veliko oporo.

Poroka v belem, pomazana s krvjo

Vzporedno z burnim odraščanjem se je začela razvijati tudi njena kariera, a njene prve filme, Kiborg 2 (1993), Hekerji (1995) in Lisičke (1996), so kritiki slabo ocenili. 28. marca 1996 se je poročila z britanskim igralcem Jonnyjem Leejem Millerjem, ki ga je spoznala prav med snemanjem filma Hekerji, ki govori o bandi hekerjev, ki rešujejo svet.

Usodni da mu je dahnila v precej nekonvencionalni poročni obleki, saj si je omislila črne usnjene hlače in belo majico, na katero je s svojo krvjo napisala ime svojega novopečenega soproga.

“Sčasoma je vse v najinem odnosu padalo. Kljub temu pa mislim, da je on najboljši mož, ki ga ženska lahko najde. Vedno ga bom imela rada, a preprosto sva bila premlada,” je izjavila Angelina, katere prvi zakon je trajal samo 18 mesecev, čeprav sta se uradno ločila šele leta 1999.

Za uradno formulacijo o nepremostljivih razlikah se skriva to, da se je britanskega igralca preprosto naveličala, ker se je na snemanju filma Lisičke zaljubila v svojo partnerico, manekenko Jenny Shimizu.

Desetletje ljubice Jenny

Čeprav se je o tem sprva le ugibalo, je v svoji biografiji, ki je izšla pred tremi leti, med drugim priznala tudi to, da je imela kar 10 let ljubico Jenny.

“Želela sem si njenih dotikov in poljubov. Dojela sem, da jo opazujem, kot sem do tedaj opazovala moške. Bilo je fantastično, njene ustnice so bile izredno mehke,” je razkrila lepotica, ki je v obdobju, ko se je z Jenny razšla, na snemanju filma Kontrolorja poletov spoznala igralca Billyja Boba Thorntona. Kmalu zatem, 5. maja 2000, se je z njim tudi poročila. Rezultat pogostih javnih izlivov strasti je bil tudi ta, da sta oba okoli vratu nosila stekleničko s partnerjevo krvjo. Čeprav sta ves čas zatrjevala, da sta si usojena, sta se 27. maja 2003 ločila. Ko so Angelino predstavniki sedme sile zaslišali na temo nenadnega razpada zakona, je rekla:

“Bila sem presenečena, ko sem ugotovila, da sva se čez noč povsem spremenila. Mislim, da nekega dne nisva imela prav nič več skupnega, kar je strašno … To se lahko zgodi takrat, ko se vežeš, a sam sebe ne poznaš dovolj dobro. Če se ne bi poročila s svojim možem, bi se verjetno poročila z Jenny. Takoj ko sem jo zagledala, sem se zaljubila vanjo.”

Biseksualna humanitarka

Leta 2003 pa je v intervjuju z Barbaro Walters, ki jo je vprašala, ali je še vedno biseksualka, odgovorila:

“Seveda! Ali bom - če se jutri zaljubim v žensko - čutila, da je dobro, da jo želim poljubiti in se je dotakniti? Absolutno!”

Za njen profesionalni uspeh pa je v veliki meri zaslužna tudi televizija. Uveljavila se je namreč z vlogo v televizijskem filmu George Wallace, za katero je leta 1998 prejela zlati globus. Za mojstrsko vlogo divje in lepe biseksualno usmerjene manekenke, ki v filmu Gia umira za aidsom, pa je leta 1999 dobila še en zlati globus. Kot dobra igralka se je izkazala tudi s stransko vlogo psihotične najstnice Lise Rowe v kinematografski uspešnici Nore in svobodne, za katero je leta 1999 domov odnesla zlati globus in oskarja.

V začetku novega tisočletja se je posvetila humanitarnemu delu in posvojitvam ter rojevanju otrok, kar je še bolj oplemenitilo njen vsakdanjik. Spomladi 2002 je posvojila sedemmesečno kamboško siroto Maddoxa Chivana. Ljubezen, ki jo je čutila do sina, je bila tudi kamen spotike v zakonu s Thorntonom, saj je posesivni soprog ni hotel z nikomer deliti. Olje na ogenj pa je prilila še njegova afera z 21-letno natakarico Katie Timmins.

“Imam dva bivša moža, zato se mi zdi, da je očitno, da nočem ostati v zakonu, v katerem je izginila ljubezen. Toda z njima sem ostala v dobrih odnosih. Preprosto smo se razšli, ker smo ugotovili, da bi bilo nezdravo ostati v slabem zakonu, zdaj pa smo dobri prijatelji. Slabega zakona ni treba trpeti, še posebej ne, če imaš otroke. Nič ni hujšega od tega, da otroci odraščajo tako, da gledajo mamo in očeta, ki se vse dneve prepirata,” je izjavila zvezdnica, ki se je v obdobju, ko je posvojila Maddoxa, strašno sprla s svojim očetom.

Slavni spor z očetom

Čeprav ni imel Angelininega dovoljenja, je Jon Voight poleti 2002 namreč objavil, da je njegova hčerka posvojila dečka.

Do še hujšega prepira pa je prišlo, ko je izjavil, da ga skrbi za hčerko, ki hodi po siromašnih koncih sveta, in dodal, da Angelina nujno potrebuje psihiatrično pomoč. Takrat se mu je javno odrekla, konec leta 2002 pa je dala iz svojega krstnega lista tudi uradno odstraniti priimek Voight. Čeprav je igralec pogosto poskušal vzpostaviti stik s svojo slavno hčerko, mu Angelina ni oprostila, niti tedaj ne, ko je povila biološka otroka. So ju pa letos skupaj fotografirali v Benetkah, kar so si mediji razlagali kot spravo slavnega očeta in še bolj slavne hčerke.

Mediji so pogosto špekulirali, da jo je v to, da zakoplje bojno sekiro z očetom, dolgo prepričeval tudi njen sedanji srčni izbranec, igralec Brad Pitt, s katerim se ji je zgodila fatalna ljubezenska zveza.

Gospod in gospa Smith

Brad se je namreč ravno zaradi Angeline leta 2005 ločil od igralke Jennifer Aniston, zvezdnice humoristične serije Prijatelji. Nekateri vztrajno trdijo, da sta Brad in Angelina afero začela že med snemanjem skupnega filma Gospod in gospa Smith, kar sta v intervjujih oba že večkrat zanikala.

“Da sem intimna s poročenim človekom in da pri tem vem, da je moj oče varal mojo mamo, ni nekaj, kar bi si dovolila. Če bi to storila, se zjutraj ne bi mogla pogledati v ogledalo. Ne privlačijo me ljudje, ki varajo svoje žene,” je trdila Angelina, a tudi po teh izjavah so se namigovanja o nezvestobi nadaljevala.

Prve intimne fotografije paparacev so se pojavile že mesec dni po tem, ko je Anistonova vložila zahtevo za ločitev. Na njih so bili Brad, Angelina in njen posvojenec Maddox na plaži v Keniji. Tudi pozneje so ju čedalje pogosteje videvali skupaj in mediji so jima kmalu nadeli vzdevek Brangelina.

Javno priznano razmerje

Januarja 2006 je Angelina potrdila, da je noseča, in tako prvič javno priznala njuno razmerje.

Po dveh posvojenih otrocih, Maddoxu iz Kambodže in šestmesečni Zahari Marley iz Etiopije, ki ji je streho nad glavo ponudila 6. julija 2005, je 27. maja 2006 v zasebni bolnišnici v namibijskem Swakopmundu povila hčerkico Shiloh Nouvel Jolie Pitt.

Novorojenčica je tehtala 3,2 kilograma, na svet pa je prišla s carskim rezom.

“Brad je bil med porodom v operacijski dvorani, zdravniki pa so bili čudoviti,” je razkrila igralka, ki tretjino svojih prihodkov daje v dobrodelne namene. 15. marca 2007 sta zvezdnika posvojila triletnega Vietnamca Paxa Thiena, 12. julija prihodnje leto pa je v bolnišnici Lenval v Nici Angelina dobila še dva biološka otroka, dvojčka Knoxa Léona in Vivienne Marcheline, ki sta luč sveta dva dneva pred predvidenim terminom prav tako ugledala s pomočjo carskega reza. Ponosni očka Brad je bil med porodom prisoten, igralkin osebni zdravnik Michel Sussmann pa je po porodu povedal, da se mamica in otročka počutijo odlično.

“Skoraj skozi vse leto slavimo rojstni dan od nekoga. To je totalni kaos, a nekako nam uspeva biti kos temu in preživljati čudovit čas skupaj. Zdaj je najstarejši otrok vključen v organizacijo rojstnih dni mlajši otrok. To je eno največjih zadovoljstev v življenju,” je medijem zaupala Angelina.

Mediji ju radi vlačijo po zobeh

Zgodbice o zakonski krizi Brada in Angeline se v zadnjem času pojavljajo vedno znova, a jih oba redno zanikata. Igralka s svojim partnerjem danes živi na relaciji New Orleans-Hollywood-Kambodža-Vietnam, čas pa zelo rada preživljata tudi v Franciji, kjer imata prekrasno vilo. Sicer pa zvezdnika, ki slovita kot zlati holivudski par in ju celo primerjajo z legendarnim parom, ki sta ga nekoč sestavljala Richard Burton in Elizabeth Taylor, načrtujeta nadaljnje širjenje družine.

“Včasih Bradu pravim partner, ker je že dolgo oče mojih otrok. Midva sva bila družina že takoj, ko sva postala par, in otroci so najina prioriteta, zato naju sploh ne moti, da nisva poročena in da nikoli ne bova,” je izjavila oskarjevka, ki priznava, da je imela najboljši seks z Bradom med nosečnostjo.

“Ena od številnih stvari, ki mu jih je uspelo spremeniti na meni, je ta, da je spremenil moje mnenje, da nosečnost ni stvar, ki bi jo morala doživeti. Zdaj je ne bi zamenjala za nič na svetu. Naučil me je veliko o življenju.”

Povzeto po reviji Story