Ana Klašnja: Rojstvo otroka ji je življenje obrnilo na glavo

Življenje se po rojstvu otroka obrne na glavo. To je na lastni koži izkusila tudi balerina Ana Klašnja, ki je pred dobrim letom dni postala mama. O tem je pred kratkim iskreno spregovorila.

Ana Klašnja: Rojstvo otroka ji je življenje obrnilo na glavo (foto: Aleksandra Saša Prelesnik) Aleksandra Saša Prelesnik
27. 7. 2017

Si si predstavljala, da se ti bo življenje po porodu zasukalo na glavo?

Ne, čeprav so me vsi opozarjali, da se mi bo življenje popolnoma spremenilo. Nisem jim verjela, da toliko. Najtežje je prvega pol leta, ko se otrok še ne odziva na tvoje gibe ali besede, zdaj pa ti z nasmehom poplača neprespane nočne urice. Najbrž bi se veliko staršev strinjalo z mano, da je prvih šest mesecev resnično napornih. V tem času ni prostora za sebičnost, ne zase in ne za partnerja.

Ana Klašnja

Verjamem, da se teh stvari pozneje niti ne boš spominjala, temveč ti bodo v spominu ostali le lepi trenutki.

Se strinjam, saj se pogovarjam s številnimi mamicami, ki se v resnici prvih tegob sploh ne spominjajo. Potem pa jih na to po pogovoru spomnijo njihovi partnerji. (smeh)

Tudi pri sebi opažam, da sem že marsikaj pozabila.

Kako pa se je tvoje telo spremenilo po porodu?

Uh, pri meni v službi menijo, da na bolje. (smeh) Zdaj sem bolj v formi, saj nimam več veliko časa za poležavanje na kavču. Nekoč sem si po treningu privoščila počitek, danes pa me doma čaka Jaša, s katerim sem vedno v teku. Kako že pravijo?! Ja, moj mali me je pojedel.

Kako pa se je s prihodom sinčka spremenila tvoja dnevna rutina? Čas zase postane neznanka?

Časa zase je resnično malo. Že ko zjutraj vstanem ob zvokih svojega malčka, ne poskrbim najprej zase, prvi na urniku je Jaša. Pleničke, voda, hrana …

Si kdaj le utrgaš trenutek, ki ga lahko preživiš brez otroškega kričanja, le sama s seboj?

Zdaj, ko si je tudi Miha nekoliko oklestil urnik, je precej lažje, prej pa tega ni bilo. Prav zato mi je bilo morda nekoliko težko, saj sem precej kmalu začela hoditi v službo. Tega sem si zelo želela, saj je baletna kariera zelo kratka, hkrati pa sem se na baletnih vajah lahko posvetila zgolj sebi.

Sicer pogrešaš tiste trenutke, ko si si lahko vzela čas zase?

Seveda, zelo. Predvsem pa pogrešam to, da nimava več časa zase. Vsi najini pogovori se vrtijo okrog Jaše, saj se starši pogosto izgubijo v vrtincu otrok. Tudi ko malček zaspi, si preveč utrujen, da bi partnerju posvetil veliko pozornosti. Prav zato se veselim poletnih počitnic, ko bomo imeli malce več časa drug za drugega, sicer pa se z vsakim mesecem stvari vračajo v stare tire.

 

Relax @lifeclass #hotels #spa #portoroz #seaside #relax #ayurveda #massage #loveit

A post shared by Ana Klasnja (@anaklasnja) on

Kako pa se spremeni dinamika v paru ob rojstvu otroka?

Včasih so si dekleta želela najti idealnega partnerja, s katerim bodo imela otroka. Idealnega partnerja ni, saj se ljudje po tem, ko dobijo otroke, spremenijo. So dejavniki, na katere ne moreš vplivati. Kljub temu je velika napaka, če se z očetom svojih otrok že od samega začetka ne razumeš, saj je pomembno, da se lahko pogovoriš o prav vsem. Med vama ne sme biti zadržkov, sramežljivosti ...

Ana Klašnja

Hitro že tako in tako pride do konfliktov v povezavi z vzgojo otroka, poleg tega pa v vnos vdre tretja oseba, ki ga lahko postavi povsem na glavo, kajne ...

Je pa res, da si ne moreš predstavljati, da bi ti bil kdo bližje kot oče tvojega otroka (ob tem se ji orosijo oči). Starševstvo je polno čustev, lepih trenutkov, ki vaju še dodatno povežejo. Poleg tega pa morata premagati tudi številne ovire, in če vama to uspe, je to nekaj neverjetnega. Zdaj mi je jasno, zakaj gredo ljudje narazen. Imeti otroka je težko, čeprav je to povsem nekaj naravnega. Mislim, da bi pred tem moral opraviti tečaj, saj se le s težavo pripraviš na vse, kar te čaka. Veš, kaj vse gre lahko narobe?! V tebi se pojavijo strahovi, odgovornost … Vzgajaš živo bitje in kaj kmalu se lahko izgubiš v tem procesu.

 

Mi2 #myboy #babylove #inlove #walkinthepark #lovesummer #lovehim #uppavistababy @minime.si @malizakladi

A post shared by Ana Klasnja (@anaklasnja) on

Kaj pa se je s prihodom otroka najbolj spremenilo? Nekaj, na kar niti pomislila nisi?

Uh, upala sem, da bo ob otroku dosti lažje vstajati tako zjutraj kot tudi ponoči. (smeh) Vse bi dala za minuto spanja ponoči, saj sem tako utrujena, če malček ne spi.

Pravijo, da ima prav vsak malček svoje muhe.

Niti sekundo ni pri miru. Večina otrok naj bi bila takšnih. (smeh) Pa vendar se mi ne zdi pošteno, kadar sem s prijateljico na kavi, da se moj malček zvira po travniku in počne vse mogoče, medtem ko njen sedi v vozičku in grizlja piškot. (smeh)

Napisala Nika Arsovski za Story
Za splet priredila Ajda Hovnik Plešej

Preberi še: To je slovenska Ashley Graham! Čudovita je!

Priporočamo tudi: Se še spomniš slovenske pevke Hajdi? Poglej, kaj punca počne danes!