Ana Dolinar spregovorila o posvojitvi afriške deklice

V zadnjem času smo z velikimi očmi občudovali pogum naše igralke Ane Dolinar, ko je pred meseci postala mamica afriški deklici Nani. In prav o posvojitvi deklice je pred kratkim spregovorila v intervjuju za revijo Story.

Ana Dolinar spregovorila o posvojitvi afriške deklice (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
24. 12. 2015

"S Sebastijanom nama je bilo hitro jasno, da v Sloveniji tako rekoč nimava možnosti za posvojitev, saj je pri nas zelo malo otrok. Lani jih je bilo le 13. Zato sva začela možnosti iskati drugje in tako našla verodostojen kontakt odvetnika v Gani, ki sem ga iskala približno pol leta,"

svojo zgodbo začne Ana, ki kontakt poiskala prek družine v Sloveniji, ki je že posvojila otroka prek njega.

Ana

"Ko nama je odvetnik potrdil sodelovanje, sva začela s postopkom v Sloveniji, s katerim sva morala pridobiti t. i. Home Study poročilo.

Ta v osnovi potrdi, da si primeren kandidat za posvojitelja. Prvi koraki so bili zbiranje dokumentacije, oddaja vloge, obiski socialnih delavcev, psihologov, obiskov na domu ... Ko so nama odobrili prošnjo, je v tem času odvetnik v Gani v sirotišnici že našel deklico in nama poslal njeno sliko."

In tako je pred nekaj meseci v njihov dom prišla Nana, Ronja pa je dobila mlajšo sestrico.

"Ronja je Nano sprejela odlično, zdaj sta že pravi zaveznici in prijateljici. Mogoče je bilo z nekega vidika za Ronjo malce lažje, ker je takoj dobila prijateljico za igro. V smislu, da Nana ni bila neprestano v mojem naročju, se ni dojila in ni bila stoodstotno odvisna od mene tako, kot so dojenčki. Prek igre sta takoj navezali stik in se tako začeli spoznavati," pravi Ana, ki je ugotovila tudi, da Nana veliko bolj samostojna kot Ronja:

"Znala se je umiti po telesu, si našamponirati lase, pribor je v roki držala lepše kot Ronja. Opazno je bilo, da je v nekaterih stvareh veliko bolj samostojna, ker je morala biti. Ko je prišla, pa se recimo ni znala igrati, igrače je niso zanimale in ni točno vedela, kaj z njimi početi. Namesto tega je raje kaj pomagala, po kuhinji ali pometala stanovanje."

Deklici zdaj že skupaj obiskujeta vrtec, Nana pa tudi že pridno osvaja slovenski jezik.

Več o tem, kako čustven je bil prvi objem Ane in Nane, kako težko je bilo na začetku in kaj naša igralka svetuje vsem staršem, ki bi si želeli posvojiti otroka, preberi v INTERVJUJU!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri