Alya: Za mejo si postavim svet!

Priljubljena pevka trdno verjame, da je s pozitivno energijo in z vztrajnostjo v življenju mogoče doseči prav vse.

24. 6. 2004

Njene energije in eksplozivnosti ni mogoče prezreti. Najbolj je zablestela na letošnji Emi in mnogi so prepričani, da bi se v Turčiji odrezala mnogo bolje kot duo Platin. Sama pravi, da je bila zanjo že uvrstitev v slovenski finale nekaj najlepš ega in nepričakovanega – čeprav si ga je seveda želela. Če bi šla na Evrovizijo, pa bi seveda dala vse od sebe.

To leto vam bo najbrž še dolgo ostalo v spominu; osvojili ste poslušalce, medije, izšel je vaš CD …

Prav gotovo! Zelo sem vesela, da se vse tako lepo odvija; predvsem EMA je zelo pospešila ta ‘proces’. Vendar sem se morala kar potruditi, da ste me opazili. Šest let se že resno ukvarjam s petjem, veliko dela in truda je bilo vloženega v pripravo moje prve zgoščenke, težko sem jo pričakovala; zdaj ko so jo pa še poslu- šalci tako lepo sprejeli, pa so občutki res nepopisni!

Veliko vam pomagata tudi oba starša.

Ja, doma imam popolno podporo. Otroci vedno iščejo/-mo največjo potrditev pri starših, jaz jo res imam, to se mi zdi zelo pomembno, obenem pa jo zelo cenim. Sicer pa mi mami tudi piše besedila, mi svetuje, veliko se pogovarjava. Ona je prava ‘moderna mami’, obvlada to ‘novo sceno’; super je ob sebi imeti nekoga, s katerim se lahko pogovoriš in izmenjuješ ideje. Tudi oči je enkraten!

Pa ga nič ne moti vaše oblačenje na nastopih?

Ne, ne, on to razume; sploh ni problemov. On ni tipičen očka.

Pa drugi; se vam je že kdaj zgodilo, da vas zaradi načina oblačenja ali barve las niso jemali dovolj resno?

Seveda se zgodi. Ampak jaz se s tem ne obremenjujem. Mislim, da je najpomembnejše, da si v življenju predvsem iskren. In jaz sem; tako pri oblačenju kot pri svojem delu – in mislim, da ljudje to zelo čutijo. Če je človek samozavesten in če se v takšnih oblačilih dobro počuti, zakaj jih ne bi nosil? Če si sam s sabo zadovoljen, boš všeč tudi drugim.

Ali obstaja razlika med besedili, ki vam jih napiše mama ali kdo drug; lažje zapojete njena?

Ni ne vem kakšne razlike. Pozna se le to, da sva z mamo veliko skupaj, da ve, kaj razmišljam, kaj bi rada povedala, da se lahko pogovoriva, kaj mi je všeč in kaj ne.

Marsikdo ne ve, da ste se preizkusili v nemški različici Popstarsa in prišli zelo daleč.

Vedno mi je bila všeč tujina. Rekla sem si: Zakaj pa ne! in šla poizkusit, koliko me je v resnici strah takšnega izziva. Pa sploh ni bilo grozno; zelo sem uživala, tudi odzivi so bili dobri; posnela sem prispevek za MTV, objavljena sem bila v reviji Madchen, skratka zelo pozitivna izkušnja.

Je kaj podobnosti z našim izborom?

Seveda. Glede profesionalnosti pri nas sploh nimam kaj oporekati, bila je na isti stopnji, razlika je le, da je v Nemčiji veliko več prijavljenih kandidatov, da je pravi naval in zato tudi večji pritisk. Jaz sem prišla v zadnji izbor, ‘tekmovanje’ pa sem zaključila, ker sem na nekem intervjuju pozabila svoj identifikacijski list, nekak- šno osebno izkaznico s poročili s prejšnjih izborov, šla sem ga iskat in porabila zaradi velikanske gneče veliko časa – ko sem se vrnila, je bila avdicija že končana.

Potem pa ste se odločili za samostojno kariero. Kdaj pomislite, kako bi bilo, če bi takrat postali del skupine BroSis?

Ah, ne. Sploh ničesar ne obžalujem. Ta izkušnja mi je bila zanimiva samo zaradi tujine; res si ne znam predstavljati, da bi bila del tistega projekta. To, kar je zdaj, mi v vseh pogledih bolj odgovarja; sem solistka s spremljevalno skupino.

Na tujino pa še niste čisto pozabili, kajne?

Ne, to pa ne. Ko se bo dogajalo kaj konkretnega na tem področju, bom povedala. Lahko rečem samo, da je vse možno. Se pa že vidi, da se stvari spreminjajo, odkar smo v EU – Magnifico je že podpisal pogodbo s tujo založbo.

Pogosto omenjajo, da vaš fant igra v vaši spremljevalni skupini, da celo živita skupaj.

V moji skupini igrajo kar štirje fantje! Jaz spoštujem ljudi, spo- štujem medije – čeprav so šli nekateri že zelo daleč, ampak nekatere stvari preprosto želim ohraniti zase.

Glede na to, da ste šele na začetku kariere, najbrž še niste utrjeni?

Oh, sem, sem. Sem že dobila debelo kožo; konec koncev delam že šest let. Se sploh ne sekiram, uživam v medijski pozornosti, včasih pa gre kdo predaleč.

Kot pred nedavnim, ko so vam med nastopom fotografirali spodnje perilo …

Ja, ampak kaj naj naredim? Nič ne morem.

Koliko resnice je v govoricah, da sta se z vašo, sedaj že bivšo stilistko Niko Urbas, na smrt sprli?

Z nikomer se nisem na smrt sprta, mogoče pa je čas, da povem določene stvari o tem … Z Niko sva čudovito sodelovali do takrat, ko se je ponudila, da bi delala tudi celostno podobo moje zgoščenke. Fotografije niso bile takšne, kot smo si jih zamislili, ona pa tega preprosto ni mogla sprejeti. Glede na njeno reakcijo, ki me je popolnoma presenetila, sem se odločila, da z njo ne bom več sodelovala. Ker sva skupaj oblikovali moja oblačila oziroma sva jih oblikovali po mojih zamislih, niti približno ne mislim, da je bilo njej s prekinitvijo sodelovanja sploh kaj odvzeto. Zato ne vem, zakaj je domnevno tako negativno reagirala.

Potem tudi ne smemo verjeti, da vam je slava stopila v glavo?

Ja, to je tudi nekje pisalo; ta izjava se mi zdi najbolj smešna. Ljudje, ki me poznajo, vedo, da stojim trdno na tleh, da sem pozitiven človek, ki močno verjame v naravne zakone; da se pozitivno vedno vrača s pozitivnim in obratno. Tako se trudim tudi živeti; veliko se ukvarjam z duhovnostjo, berem duhovne knjige, npr. modrosti indijskega avatarja Sai Babe … S takimi govoricami se pa ne ukvarjam!

Nenehno vas tudi primerjajo z ameriškimi pop zvezdnicami, z Briteney Spears, s Christino Aguiliero …

Ja, in jaz odgovarjam, da sem jaz pač jaz! Mi je pa v čast, da me primerjajo z njimi. To so zelo delovne, izjemno pridne in zelo slavne punce, ki so vseeno ostale na realnih tleh – no, vsaj ena od njih. Jih pa ne posnemam.

Najbrž je zato nastala pesem Po moje, v kateri pojete: ‘Ne dam v okvirje se ujet’.

Ja. Napisala jo je moja mami; tudi ona opaža te stvari, zato sva se dogovorili, da narediva nekaj o tem. Ker, kot sem že rekla, jaz sem pač jaz, in prosim, to spoštujte.

Izbrali so vas tudi za eno najbolj seksi Slovenk.

Tega priznanja sem bila, tako kot vseh, zelo vesela.

Znani ljudje; npr. pevci in igralci, svojo slavo pogosto izkoristijo za širjenje pozitivnih idej. Pri nas se Jadranka Juras zavzema predvsem za pravice živali. Imate vi kakšno sporočilo?

Seveda! To sporočilo je moj način razmišljanja, v katerega neomajno verjamem; gre za to, da se ljudje začnejo zavedati, da je v življenju možno narediti in doseči kar koli. Prav vse! Misel je namreč energija in z močno željo se da uresničiti vse! Niti za sekundo ne pomislite, da vam ne bo uspelo!

Vaši bližnji pravijo, da ste vedno dobre volje, nasmejani; kako ohranjate takšno naravnanost tudi v težkih trenutkih?

Treba se je kar pripraviti, vztrajati pri svojem, biti močan, nikoli odnehati.

Pa če so na poti same ovire?

Spet vztrajati! Do konca!

Sicer pa živite v naravi, imate svoj mali raj, v katerem se spočijete in si napolnite baterije.

Živim v bližini Mozirja, na ranču – in res je to moj raj. Vsi v naši družini imamo radi živali in prav obožujemo konje; jaz sem si ga že od nekdaj želela, a dolgo ni bilo možnosti. Iskali smo in iskali ter našli ta naš ranč; zdaj imamo cel kup živali. Sem pa tudi ponosna lastnica srebrne kobile Lune, ki je neverjetna. Vse razume, občuti, poleg tega pa je zelo smešna. Kar koli počneš, te opazuje in ti skuša pomagati. Trenutki z njo so nekaj najlepšega.

Ste torej vegetarijanka?

“Ne. Bila pa sem tri leta.”

Rožnat svet

Alya obožuje roza barvo, to je videti tudi na njenih oblačilih. Pravi, da je svet lepši, če je obarvan rožnato.

Pomembni so pogovori

Svojo zasebnost skrbno skriva, družino hoče obvarovati pred mediji. Pravi pa, da je za uspešno partnersko zvezo pomembno znati sklepati kompromise ter se veliko iskreno pogovarjati. Ne predstavlja si, da bi se s fantom pogovarjala le o vremenu in o tem, kam bosta šla.

Nekoč gre v Indijo

Počitnic letos ne bo, ker ima ogromno nastopov; in teh se, čeprav bo naporno, zelo veseli. Nekoč bo šla v Indijo, Brazilijo ter v Andaluzijo.

Frizerski studio

Pred kratkim je dobila nagrado za glasbeni stil, katere se je res razveselila, saj ji moda ogromno pomeni. Sama si riše skice za obleke; morda pa bo nekoč imela celo svojo kolekcijo. Po poklicu je frizerka, vedno si je želela svoj ‘odštekan’ studio.

Posvetila se bom duhovnosti.

“Cilje si seveda postavljam, točno vem, katere bi še rada dosegla. In ko jih bom, se bom popolnoma posvetila duhovnosti. To je edina prava sreča! Ukvarjala se bom z jogo, meditacijo, poizkusila bom prehranjevanje s presno hrano ...”

Torta na koncertu

Konec maja je praznovala enaindvajseti rojstni dan. ‘Njeni’ fantje so ji pripravili presenečenje kar na koncertu. Nastop je prekinila glasbena, vnaprej posneta rojstnodnevna čestitka, nato so ji na oder prinesli veiliko torto. Na koncu pa je cela dvorana zapela Happy birthday! Alya pravi, da so fantje tudi drugače polni zabavnih idej!

Savina A. Ritter

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri