Alya: “Pogrešam svojo grivo!”

Ko je bila majhna, je bil njen ljubček Michael Jackson, vse njegove komade je znala na pamet, zdaj pa bi si najbolj na svetu želela zapeti z Gibonnijem.

Alya: “Pogrešam svojo grivo!” (foto: Mimi Antolovič) Mimi Antolovič
2. 7. 2010

Z Alyo, to živo tabletko serotonina, sva se ob solati pogovarjali o glasbi, moških, družini, ljubezni do sebe, avtomobilih, dolžini las, astrologiji, strategijah preživetja, trdem delu in neznosni lahkosti bivanja. Tipičen babji čvek? Ma ja …

Kako se bolje počutiš: kot dolgolaska ali kratkolaska?

Kot dolgolaska … Pogrešam svojo grivo! Astrološko gledano, po progresiji, sem letos levinja. Kako naj bom levinja s kratkimi lasmi? Vsi mi govorijo, kako sem fajn s kratkimi lasmi, meni pa nekaj manjka. Rok, ženskost, dolgi lasje in jaz ne zdržimo dolgo narazen.

Se spoznaš na astrologijo?

Astrologija mi je od nekdaj všeč, to je čisto prava znanost in se je rada poslužujem, ko je trenutek zato. Ampak prava astrologinja je v resnici moja mami, za hobi astrologijo študira pri Imširagiću in sem lahko samo vesela, da jo imam ‘pri roki’. Sicer pa, za zapisnik: sem dvojček v soncu, v podznaku bik, ta prevladuje, v luni strelec, moj glavni planet pa je Venera.

Kakšen odnos imata z mamo?

Moja mama je odbita in hkrati normalna, imava super odnos. Predala mi je disciplino, komunikacijo, širino. Pa tudi kakšno reč, ki mi gre na živce. Konec koncev smo staršem dosti bolj podobni, kot si priznamo. Vse tisto, kar nas najbolj moti na njih, smo tudi mi. Družina je zelo pomembna, pomembno je imeti dobre odnose, to ti da trdnost in samozavest.

Česa si se nalezla od očeta?

Oče je, ko sem bila majhna, nekaj časa delal kot snemalec. Nenehno me je snemal in fotografiral, jaz pa sem nastopala, pela in plesala. In to počnem še zdaj. Pri petih letih sem posnela svojo prvo reklamo, ki jo je videla vsa Jugoslavija. Kaj bom počela v življenju, mi je bilo jasno že zelo zgodaj.

Vedela si, da boš zavzela oder.

Ja, za to si ali pa nisi, in za oder moraš biti rojen. Občutek tam gor je fenomenalen, to je čisti adrenalin. Seveda je marsikaj odvisno od publike, a jaz si na odru skupaj z bendom vedno ustvarim svoje igrišče. Včasih je energijski pretok med mano in publiko tako močan, da je to neopisljivo.

Kaj trenutno poneš?

Trenutno še vedno poteka promocija plošče Non stop!. Zunaj je tudi istoimenski singel, ki je bil med drugim izdan tudi v summer klubski verziji. Zelo sem vesela, ker je visoko na lestvicah – to pomeni, da je ljudem všeč. čez poletje bo veliko koncertov, zdaj pa se tudi spravljamo posnet videospot za skladbo Tu in zdaj. Zdaj zdaj pa se bo končalo tudi šolsko leto v glasbeni šoli C3 Center v Žalcu, kjer učim moderno petje, in seveda se pripravljamo na zaključni koncert. Imam super učence, stare od pet let do faksa, in uživam v poučevanju.

Kako zelo stroga si?

Ne maram, da me kdo prinaša okoli. Jaz sem vzgojena tako: spoštovanje mora biti. Ampak velikokrat kdo kaj narobe razume, ker sem prijazna in nasmejana, potem se pa čudi, ko od mene pride hladen tuš. Brez reda in discipline ni nič, brez tega ne dosežeš veliko, talent gor ali dol. Drugače pa jih imam vse po vrsti zelo rada. Pojemo vse živo, tudi moje komade, in zdaj je, jasno, najbolj popularen Brazil.

Vedno se mi je zdelo zanimivo, da ti besedila piše mami.

V moji karieri je bilo dejstvo, da mi mami piše besedila, dolgo časa kamen spotike. Folku je bilo to čudno, mene pa ni brigalo, kaj si drugi mislijo. Za moje pojme je ena najboljših tekstopisk pri nas. Zdaj pa, zanimivo, vidim, da so mame bolj popularne. Vsi jih omenjajo. Če to, da z mamo tako tesno sodelujeva, pomeni, da sem mamina punčka, potem pa sem.

Si podedovala njeno žilico?

Pri nekaterih komadih sem sodelovala kot soavtor. Recimo, da se držim nazaj, ne upam si še dovolj na tem področju, pa mogoče ni prav. Razmišljam takole: glasbo moraš zaslišati v glavi, in če je ne, to prepustiš drugim. Moj prvi singel Alya je skoraj v celoti moj, drugače pa sem se ukvarjala s kar nekaj komadi za drugo ploščo, a mi na koncu niso bili dovolj všeč – bili so pretemni. Zelo sem samokritična, to pa pomeni, da nečesa ne bi posnela samo zato, ker sem se pod tisto podpisala jaz.

Kaj mora imeti besedilo, da te prepriča?

Ne maram poceni besedil: ali ti da misliti ali pa je napisano v nekem svojem jeziku.

Je res, da si nora na avtomobile?

Zelo rada vozim in že od malega obožujem avte. Priznam, sem ful plehar! Nisem neka ‘bjonda’, ki ne bi imela pojma o avtih: ne spoznam se na mehaniko, vsaj ne v detajle, me pa zanimajo lastnosti najrazličnejših modelov. Spomnim se, da sem kot otrok, ko smo se peljali na morje, štela mercedese, ker so mi bili všeč. Sem tudi velika zagovornica šole varne vožnje. Šele na poligonu vidiš, česa si zares sposoben.

Znaš zamenjati gumo?!?

Bi znala, bi, čeprav se naredim damo, ker res ne ‘zgleda’, da ženska menja gumo v minici. Res bi bila sramota, da ob cesti ne bi ustavil noben moški in mi ne bi spulil dvigalke iz rok.

Kako skrbiš za svoje telo?

Zelo spontano. Poslušam ga kot motor avtomobila. Takoj ko vidim, da sem skurjena od dela, si zapovem zelenjavne dneve in popijem še več energetske vode kot običajno. Bolj se posvetim jogi, fitnesa namreč ne maram, in se na splošno razvajam z zdravo hrano in gibanjem. Ženska mora imeti v sebi radar, ki zazna, kdaj se je preveč sprostila v negativnem smislu. Toliko ljubezni do sebe pa že moraš imeti, da se boš spravila k telovadbi.

Zase vem, da ko sem utrujena, mi gredo po glavi same neumnosti – jedla bi ‘junk’ in lenarila, zato takoj obrnem ploščo. O kozmetiki pa samo tole: moj edini fetiš je kakovost. Gledam, da je vse čim bolj naravno. Pri kremah še gre, pri ličilih pa včasih zamižim na eno oko. Zelo rada imam tudi parfume, a jih veliko menjam. Nikoli si ne kupim velike stekleničke, ker je ne bi porabila.

Moških pa ne menjaš.

Haha, ne pogosto .... sem bolj za dolge ture. Sicer pa verjamem, da vedno dobiš tisto, kar si želiš! Čemur namenjaš pozornost, tisto se gradi. Če zares hočeš resno zvezo, jo boš imel. In če imaš nekoga, ki te ne spoštuje, je dobro, da se zamisliš, zakaj je ta človek ob tebi. Svet deluje po zakonu privlačnosti in knjigo Zakon privlačnosti bi priporočila vsakomur – lahko ti zares spremeni življenje na bolje.

Kaj mora imeti moški, da ti bo vsaj približno všeč?

Zelo mi je pomembno, da je inteligenten, pozitiven in vesel, da te zna spraviti v dobro voljo, da je karizmatičen in samozavesten. Všeč so mi umirjeni moški, ki vedo, kaj hočejo. Definitivno – takoj minus, takoj –, če zavoham samo trohico cinizma. Ne maram nakladačev in tistih, ki živijo v oblakih. ‘Dec’ mora bit ‘dec’, to pa pomeni, da mora imeti občutek za žensko. Vse drugo pa opravi kemija.

Največja napaka, ki jo moški delajo, je …

… da se postavljajo kot petelini. Največjim frajerjem tega preprosto ni treba.

Kako te lahko moški najbolj razveseli?

Rada imam majhne pozornosti, rada kam grem, rada imam potovanja. Že če grem v drugo mesto v Sloveniji, je okej, da le zamenjam energijo. Pomembno je, da moški ve, kaj je za določeno žensko primerno, da se potrudi in jo zares spozna.

Kaj ti pomeni biti na naslovnici Cosma?

Vesela sem in počaščena, ker je to taka glamur seksi revija.

Mi smo te izbrali, ker si prava cosmo bejba.

A sem? (Smeh.) Hvala! To se mi pa ful dopade.

Kaj si eliš za prihodnost?

Da bi bila srečna.

6 stvari, ki jih nisi vedela o Alyi … do zdaj:

  • Ko zboli, se pozdravi s homeopatijo.
  • Nerada ves čas nadzira svoje obnašanje, zato se včasih naredi trolo.
  • Zjutraj meditira.
  • Ko doma pospravlja, vedno posluša klasiko, najraje Haydna.
  • Občuduje vokalistki Eliso Tofoli in Nikko Costa, v avtomobilu pa le redko posluša komercialno glasbo.
  • Zelo je odprta za energije – včasih se zjutraj zbudi in natanko ve, kaj se bo zgodilo čez dan.

Cosmo kviz


Ime: Alya

Ta trenutek se počutim: pozitivno saj sedim na sončku

Če bi se pred mano znašlo privatno letalo, bi pilota prosila, naj me zapelje v: Zanzibar

S sabo bi vzela:
1. Svojo ljubljeno osebo
2. Kopalke
3. Knjigo


Za en dan v življenju bi zamenjala z:
a. Lady Gaga
b. Madonno
c. Gisele Bundchen
č. urednico Cosma

Najbolj seksi se počutim
: v spalni srajčki brez ličil

Na sebi imam najraje:
a. oči
b. noge
c. oprsje
č. glas
d. drugo_Karakterno mi je všeč. Ker obožujem disciplino.

Filmska vloga, ki mi je pisana na kožo, je:
a. Catwoman
b. Bridget Jones
c. Samantha Jones
č. Nikita
d. drugo

Moja največja razvada je: da ko pakiram, vzamem sabo celo omaro

Ko se želim raztresti:
a. kuham
b. kolesarim
c. se namočim v kadi
č.   pokličem prijateljico
d. drugo_meditiram

Za svojo dušo poslušam: klasiko (Hayden)

Srce mi stopi(jo):
a. moje živali
b. nepričakovano darilo
c. lep kompliment
č. moj fant

Ne maram:
a. politike
b. školjk
c. nadutih tipov
č. hinavščine


Na tipčku najprej opazim:
a. zadnjico
b. oči
c. roke
d. drugo: karakter

3 najbolj seksi moški na svetu so:
a. Brad Pitt
b. Owen Wilson
c. Richard Gere

Nazadnje sem jokala: od sreče. Za rojstni dan so mi na oder prinesli organizatorji šopek rož.

Prvi večji honorar sem porabila za:
a. počitnice
b. avto
c. snemanje plošče

Najbolje pripravim:
a. špagete
b. zelenjavno juhico
c. sadno torto
č. jajčka na oko
d. drugo: mineštre – jedi na žlico