Alec Baldwin: Osvajali so ga bogati moški

Zakonca Baldwin sta svojih šest otrok vzgajala zelo strogo in v skladu s katoliškimi vrednotami. Ravno zato se je igralec Alec Baldwin pozneje pogosto spraševal, kje ga je polomil in kako je mogoče, da je v življenju počel ravno nasprotno od tistega, kar so ga starši učili, da je prav.

Njegovi predniki izvirajo iz Anglije, Irske, Škotske, Francije in Nemčije. (foto: Profimedia, Cinemania) Profimedia, Cinemania
27. 10. 2013

Obstajala je velika možnost, da 183 centimetrov visokega Aleca Baldwina nikoli ne bi spoznali kot hollywoodskega igralca, saj je v njegovi rani mladosti vse kazalo, da bo postal politik. Čeprav na koncu vendarle ni izbral tega poklica, se še vedno zelo zanima za politiko, zato se ni odrekel niti predsedniškim ambicijam, ki jih goji, že odkar pomni.

Politika ga že od nekdaj zelo zanima, stolček v ameriški vladi pa bi še posebej rad dobil zato, ker si želi nekaj narediti za srednji razred državljanov, ki so mu zelo pri srcu: "Imamo še preveč ljudi, ki so se izobraževali v Bršljanovi ligi (športno združenje osmih elitnih zasebnih univerz s severovzhoda ZDA, op.a.) in ki to deželo uničujejo že od leta 1988. Ničesar niso naredili, da bi rešili nakopičene težave."

Daleč najboljši in najuspešnejši igralec v družini

Alexander Rae 'Alec' Baldwin III. se je rodil 3. aprila 1958 v mestecu Amityville na Long Islandu v ameriški zvezni državi New York. Luč sveta je ugledal kot drugi od šestih otrok gospodinje Carol Newcomb Martineau in srednješolskega profesorja sociologije in zgodovine ter trenerja ameriškega nogometa Alexandra Raea Baldwina mlajšega. Najstarejša sestra Beth je rojena tri leta pred Alecom, sledijo pa še brata Daniel in William, sestra Jane, ki je danes fizioterapevtka, in najmlajši brat Stephen. Ker so vsi trije Alecovi bratje v njem videli vzornika, so tudi oni kot igralci pristali v Hollywoodu. Toda Alec je daleč najboljši in tudi najuspešnejši igralec v družini. Za vlogo v seriji 30 Rock je med drugim osvojil emmyja in zlati globus, za vlogo v romantični drami Lov na srečo pa je bil leta 2004 nominiran za oskarja v kategoriji najboljšega stranskega igralca, kar je največji uspeh igralske dinastije Baldwin.

Številčna družina je bila precej složna, saj sta starša prisegala na disciplino in vero. Katoliška vera je že od nekdaj globoko zasidrana v življenjih vseh šestih otrok, zato Alecu še danes ni jasno, kako je lahko določene stvari naredil tako zelo narobe, ravno nasprotno od tistega, kar so ga starši učili.

"Moj oče je bil strog in brezkompromisen. Ob šestih otrocih, med katerimi so bili štirje fantje, in malo dodatnega denarja, s katerim nas je razvajal ali podkupoval, je uvedel 'program strahu'. Otroci smo vedeli, da vsak naš napačen korak vodi do neizbežnih posledic. Toda bil je tudi najbolj pozoren človek na svetu. Ko sva z bratom Danielom izvedela, da ima v bližnjem parku legenda Jimmy Luchsinger teniški tečaj, sva očetu potožila, da nikoli ne bova mogla sodelovati, ker nimava loparjev. Dan ali dva pozneje je oče prišel iz službe, nama dal zavita loparja in rekel: 'Če zamudita eno samo uro, bom zelo jezen na vaju'," se spominja Alec, ki je v srednji šoli začel igrati v gledaliških predstavah, a takrat ni niti pomislil na to, da bi igralstvo lahko postalo njegov poklic.

Studio 54

"Igrati sem začel na fakulteti v Washingtonu. Moral bi vpisati zadnji, peti letnik študija političnih znanosti, a sem se odločil, da si bom privoščil leto dni premora. Mislil sem si, da me bo fakulteta že počakala in da se bom vrnil, ko bom pripravljen. Potem pa sem šel na obisk k prijatelju na newyorško vseučilišče in odkril način študija od doma. Ko sem staršema povedal, da bom igral, sta vreščala, jokala in povsem ponorela," pripoveduje filmski zvezdnik, ki je med prvim letom študija kruh služil kot natakar v razvpitem nočnem klubu Studio 54.

"To je bilo noro. V glavnem so me osvajali moški, zelo bogati, uglajeni, prava gospoda. Vsake toliko časa so me prosili, da jim prinesem škatlico cigaret, in mi dali deset dolarjev. Škatlica je stala osem dolarjev, zato sta mi dva ostala," razlaga o jeseni leta 1979. Naslednjo pomlad je delal kot voznik limuzine, s katero je prevažal bogate gospode, nato je prodajal majice na Peti aveniji, pozneje pa je podnevi delal kot natakar, ponoči pa je bil reševalec v restavraciji z bazenom. Prav na tem delovnem mestu je spoznal ljudi iz igralstva, ki so mu leto dni pred diplomo ponudili vlogo v žajfnici The Doctors. "Bil sem reven, potem pa so mi za vlogo ponudili 400 dolarjev na dan! Mislil sem, da sem Rockefeller!" pravi Baldwin, ki je - da bi bil doma mir - kljub uspehu diplomiral iz političnih znanosti.

Po dveh letih in pol se je preselil v Los Angeles, a se je že kmalu za nekaj mesecev vrnil domov, ker mu je 15. aprila 1983 za rakom umrl oče. "Bil sem zelo žalosten, tistega dne je umrl tudi del mene. Pokopali smo ga in se komaj prebili skozi vse. Pogosto se spomnim njega in njegovih nasvetov. Njegova najboljša misel je bila, da je starševstvo dirka med dvema spoloma, v kateri moški vedno osvoji bron," pravi igralec, ki se je kmalu po očetovi smrti vrnil v mesto angelov in tam tudi ostal. Živel je v četrti Venice, ker je podobna New Yorku, vozil volkswagnov kabriolet, s katerim je leta 1983 s prijateljem prepotoval vso Ameriko, po prometni nesreči, v kateri si je poškodoval hrbtenico, pa se je vendarle nekoliko zresnil: "Moral sem kupiti nov avto, a nisem hotel imeti več tujega, zato sem kupil lincolna."

Ženske!

Alec pa je imel poleg avtomobilov in gledališča (leta 1986 je doživel prvenec na Broadwayu, op.a.) že takrat zelo rad tudi ženske. Posteljo mu je grelo veliko pripadnic nežnejšega spola, med katerimi so prevladovale njegove igralske kolegice. Njegova velika ljubezen je bila Janine Turner, ki jo je spoznal na neki avdiciji. "Obstaja tisti pogled, ko med dvema preprosto 'klikne'. No, nama se je zgodilo prav to!" je dejala igralka, ki jo poznamo predvsem po vlogi Maggie O'Connell v nekoč priljubljeni seriji Severna obzorja. Leta 1983 sta se zaljubljenca zaročila in celo izbrala datum poroke. Poročni obleki, prstana, vabila ... Vse je bilo že pripravljeno. Kot je pojasnila Janine, pa sta bila premlada, njuni življenji sta se razvijali v različnih smereh, zato sta se razšla.

Pozneje je Alec ljubil še nekaj igralk, med njimi Holly Gagnier, Ally Sheedy in Michelle Pfeiffer, ki jo je spoznal na snemanju komedije Poročena z mafijo. Toda Michelle ga je kmalu zapustila. Potem pa je prišlo usodno leto 1990, ko je sprejel vlogo v romantični komediji Moški za ženitev in se med snemanjem zaljubil v pet let starejšo soigralko Kim Basinger. Odpeljal jo je na večerjo, jo poljubil, potem pa jo - kot je pozneje razkrila Kim - vprašal, ali bi imela otroke z njim. Ker je mislila, da se šali, je njegovo snubitev zavrnila. Kljub temu se je že po nekaj tednih med popolnima tujcema razvnela strast, ki sta jo le stežka prikrivala.

"Kim je bila prelepa, a to ni bilo odločilno. Prevzel me je njen značaj, s katerim me je neverjetno spominjala na očeta, ki sem ga silno cenil," pojasnjuje Baldwin. Čeprav je bil nagnjen h kratkotrajnim zvezam in je z dekletom zdržal največ leto dni, je s Kim, ki se je prav tedaj znašla sredi tožbe zaradi nespoštovanja pogodbe z enim od filmskih studiev, vztrajal. "Mislil sem, da ji v tako stresnem in težkem obdobju moram stati ob strani in ji pomagati, da se iz vsega skupaj izvleče s čim manj brazgotinami," razloži. Igralka je tožbo izgubila in bila prisiljena plačati slabih sedem milijonov evrov odškodnine, on pa ji je bil zato še bolj privržen. Da bi ji to tudi pokazal, jo je leto dni po prvi snubitvi še drugič zaprosil za roko. Kim je v drugo brez pomislekov privolila in poroka v krogu prijateljev in družinskih članov se je zgodila 19. avgusta 1993.

Prva leta zakona so bila pričakovano idilična. Novopečena zakonca sta veliko potovala, oba sta imela bleščeči karieri in njuno življenje se je zdelo kot iz pravljice, zato ni čudno, da sta veljala za zlati hollywoodski par. "V začetku leta 1995 mi je Kim povedala, da je noseča. Ni me osupnilo spoznanje, da bom postal oče, ampak njen glas, s katerim mi je sporočila novico. Bilo je, kot da bi mi priznala, da je razbila avto in komaj ostala živa. Takrat se tega nisem zavedal, zdaj pa vem, da je bil to trenutek, ko me je že začela odtujevati od mojega takrat še edinega otroka," pravi. Prvi zakonski prepiri so se začeli že pred rojstvom deklice Ireland Eliesse, ki je luč sveta ugledala 23. oktobra 1995 in ki jo slavna starša ljubkovalno kličeta Addie. Glavni razlog za razprtije se je menda skrival v tem, da se je Kim želela v popolnosti posvetiti svoji karieri, ki jo je zaradi rojstva hčerke zapostavila, in še naprej živeti v Los Angelesu, o čemer pa Alec ni hotel niti slišati.

Vztrajal je, da se preselijo v New York, češ da je Hollywood leglo nemorale, pohlepa in nepoštenja, medtem ko je Kim vztrajala v Los Angelesu, ker pač ni želela žrtvovati kariere, ki se ji je vrtoglavo hitro vzpenjala. Takoj ko se je Ireland rodila, je Kim poiskala varuško in že nekaj mesecev po porodu delala kot prej. V profesionalnem smislu se ji je trud zagotovo izplačal, saj je leta 1997 dobila oskarja za najboljšo stransko vlogo v kriminalni drami L.A. zaupno, medtem ko je bila z družinskim življenjem še naprej nezadovoljna. Prav to, da je osvojila prestižni zlati kipec, je bila pika na i težavam v njunem zakonu, saj je Alec ženin uspeh menda težko prenesel in zaradi ljubosumja skoraj zapadel v depresijo. Modrice na njenem obrazu so pričale o tem, da jo tepe, česar pa nihče od njiju ni nikoli komentiral. Njun zakon je bil uradno končan 3. februarja 2002, a bolj kot zakon sta nam v spominu ostali njuna ločitev in bitka za skrbništvo nad Ireland, ki se je vlekla dolga leta.

Ločitev

"Dobro se spominjam prepira decembra 2000, ko mi je postalo jasno, da najin zakon nima prihodnosti. Odselil sem se iz našega stanovanja, čez nekaj dni pa izvedel, da je Kim vzela otroka in se vrnila v Los Angeles. Za pomoč sem prosil odvetnika, ki mi je po 25 tisoč dolarjih predujma predlagal le, kako naj bi z nizkimi udarci onemogočil soprogo, da ji ne bi prisodili otroka. A tega nisem mogel sprejeti," pripoveduje in dodaja: "Ločitev mi je požrla več kot tri milijone dolarjev, ki pa niso nič v primerjavi z občutkom nepravičnosti, besa in nemoči. Če bi le lahko, bi se danes vsega skupaj lotil popolnoma drugače ter sebe in otroka rešil številnih travm, ki so nam za vselej spremenile življenja."

Kim je izkoristila prav vse pravne možnosti, da bi nekdanjemu možu kar se da zagrenila življenje. In tako se je, na primer, pritožila, da je hiša, ki jo je Baldwin kupil v Los Angelesu zgolj za srečanja z Ireland, predaleč in da 'otrok po nepotrebnem preživlja preveč časa v avtu'. Tudi ko je veliko bliže kupil novo hišo, ji ni bilo prav. Ker se je s hčerko smel srečevati zgolj vsak drug konec tedna, jo je klical po telefonu, ki pa je bil redno izklopljen. S klicanjem je vztrajal, dokler Kim njegovega vedenja ni ocenila kot 'čustvenega zlorabljanja' in zamenjala številke hčerkinega mobilnega telefona.

"Nikoli nisem trdil, da sem popoln oče, vendar sem odrasel v srečni družini in vem, kako se z otroki ravna. S hčerko sem ure in ure gledal risanke, dialoge iz otroških filmov znam na pamet ... V letu 2000 skoraj nisem delal, v glavnem sem vozil Ireland, kamor je hotela, in bil presrečen, da sem lahko sodeloval v njenem življenju. Hitro sem začutil zid, ki ga je okoli hčerke postavila njena mama, in se zgrozil nad hitrostjo, s katero je rasel," pravi Baldwin.

Bitka za pravico do obiskov, Kimine prepovedi, da bi videval hčerko, njeno domnevno hujskanje hčerke proti njemu, milijoni dolarjev stroškov za odvetnike, še najbolj pa srditi prepiri z nekdanjo soprogo in slovito sporočilo na telefonski tajnici, v katerem vpije na hčerko in ji govori, da je 'nesramna in brezobzirna mala svinja, ki jo je treba naučiti pameti, zato jo bo našeškal ob prvi priložnosti', so na igralca seveda močno vplivali in načenjali njegovo zdravje. Kim je z veseljem poskrbela, da je njegov besni monolog na telefonski tajnici že naslednje jutro slišal ves svet.

Nekdanji alkoholik je takrat skoraj ponovno posegel po steklenici, a mu je to preprečil njegov brat Daniel. V tistem obdobju je razmišljal celo o samomoru, a ga je na srečo misel na hčerko vsakič odvrnila od tega, da bi si vzel življenje. Obstajal pa je še en razlog za to, da se ni ubil. Ni namreč želel, da bi Kim zmagala: "Če bi se ubil, bi ona dobila hčerko."  Takrat je tudi izjavil, da si nikakor ne želi ponovno sprehoditi do oltarja: "Ob mojem načinu življenja se je težko ustaliti. Če bi bil v lepem zakonu, bi morda celo razmislil o tem, a mislim, da se ne bom več oženil."

S pomočjo psihiatrov in mame se je izvlekel iz globoke čustvene krize

Na srečo se je kmalu odločil za psihoterapijo in s pomočjo psihiatrov in mame se je izvlekel iz globoke čustvene krize, v katero ga je pahnila 'vojna' z nekdanjo soprogo, in nehal razmišljati o tem, da bi si vzel življenje. Svoje depresivno obdobje je razkril v avtobiografiji A Promise to Ourselves: A Journey Through Fatherhood and Divorce (Obljuba sebi: Potovanje po očetovstvu in ločitvi), v kateri sta v ospredju psihološko trpljenje med ločitvijo in po njej ter koncept tako imenovane starševske odtujitve. Svoji hčerki se je javno opravičil, dve leti pozneje, maja 2009, pa je v šovu Davida Lettermana v šali izjavil, da bi jo z veseljem vrgel v vulkan:

"Moja hčerka ima 13 let in zdaj vidim, zakaj v vseh filmih o starih kulturah, kakršna je na primer majska, vedno vržejo najstnico v vulkan kot žrtev. Popolnoma jih razumem. Najstnice so zelo trmaste." Sicer pa Alec rešitev težave vidi tudi v globalnem smislu: "Vse najstnice bi morali za pet let poslati na prevzgojo v kakšen kitajski kamp v planinah." Očitno se je z razvojem pubertete razvijal tudi ne ravno dober odnos med Alecom, ki živi v New Yorku, in Ireland, ki z mamo živi v Los Angelesu, a na srečo mu je hčerka njegov izpad medtem že oprostila. "Moj oče je v preteklosti naredil določene napake. Dopustil je, da je na njegove izjave vplival njegov temperament, zato je govoril stvari, ki jih ne bi smel. Toda zdaj je krenil naprej v pozitivnejšem tonu," je izjavila lepotička, ki dela kot model, in poudarila, da so odnosi v njeni družini zdaj veliko boljši.

Avgusta je znova postal očka

Veliko boljše pa je tudi ljubezensko življenje njenega slavnega očeta. Konec leta 2009 se je sicer razšel z dolgoletno partnerico, odvetnico Nicole Seidel, ki naj bi bila njegova velika ljubezen. "Ko se je na sodišču boril za skrbništvo nad hčerko, je bil tako napet, da sta se z Nicole razšla," je takrat razlog za konec ljubezenske zgodbe razkril dobro obveščeni vir. Poleti 2011 pa se je Alec začel videvati s 26 let mlajšo inštruktorico joge Hilario Thomas. Aprila lani sta se zaročila, 30. junija je sledila poroka v New Yorku, za piko na i njuni ljubezenski sreči pa je poskrbela hčerkica Carmen Gabriela, rojena 23. avgusta letos.

"Navdušena sva, da lahko objaviva novico o rojstvu hčerke Carmen Gabriele. Je absolutno popolna," je na Twitterju napisala Hilaria, svojo srečo pa je na istem družabnem omrežju izrazila tudi Ireland, ki je na ta način dokazala, da ima dejansko dober odnos s svojim očetom: "Dobrodošla na svet, Carmen! Postala sem je...a sestra! Rada te imam!" Alec meni, da pri svoji drugi hčerki ne bo ponavljal nekdanjih napak: "Na neki način je to druga priložnost zame. Vsi vedo, da sem bil precej grdo bitko za skrbništvo nad Ireland."

Sicer pa je Alec, ki ga v naših kinih trenutno lahko gledamo v drami Otožna Jasmine, že večkrat 'zagrozil' z upokojitvijo. Prvič je o tem, da bi igralstvo obesil na klin, na glas razmišljal že leta 2009: "V igralstvu ne vidim več ničesar zanimivega. Nisem več mlad, poleg tega pa je nastopil čas, da se začnem ukvarjati še s čim drugim." Kot enega od razlogov za kariero v zatonu je takrat navedel tudi to, da v nekaj letih ni igral niti v enem filmu, ki bi bil uspešnica v kinematografih. "

Pogledal sem vso svojo filmsko kariero in prišel do zaključka, da je pravzaprav slaba. Najbolje, kar bi lahko storil, je to, da bi moja vloga 'nosila' kakšen film ali pa bi film dosegel neverjeten komercialni uspeh, a jaz nisem imel ne enega ne drugega," je takrat izjavil igralec, ki je napovedal, da bo igralstvo zapustil takoj po koncu snemanja serije 30 Rock, v kateri je izvrstno upodabljal televizijskega menedžerja Jacka Donaghyja, in se nato resno posvetil politiki, pri kateri v poštev pride le demokratska stranka. No, omenjeno serijo so v začetku letošnjega leta nehali snemati, Alec pa se za zdaj še ni poslovil od igralstva. In upamo, da se še dolgo ne bo, saj ga radi gledamo tako na malih zaslonih kot na velikih platnih. Politika pa tudi lahko še malo počaka.

Tim Jeras za revijo Story

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri