Al Pacino: Svoje telo je prodajal za hrano

Od epske kriminalke Brazgotinec je minilo že skoraj 30 let, 72-letni oskarjevec Al Pacino pa se še vedno lahko pohvali s šarmom porednega fanta, ki se mu ni mogoče upreti. Večno neporočeni moški, znan predvsem po legendarnih vlogah mafijcev, je igral v nekaterih najboljših filmih v zgodovini kinematografije.

13. 10. 2012

Američan italijanske krvi, ki je ves čas obkrožen z lepimi in mladimi ženskami, še vedno neutrudno dela, za svojo fantastično igralsko kariero pa se lahko zahvali predvsem slovitemu režiserju Francisu Fordu Coppoli, ki je vztrajal pri tem, da prav on dobi vlogo Michaela Corleoneja v legendarni mafijski trilogiji Boter.

Klicali so ga palček Pacino, a ta palček je zrasel v enega izmed največjih igralcev vseh časov.

Alfredo James 'Al' Pacino, visok le 170 centimetrov, se nikoli ni mogel pohvaliti z lepotnimi ideali, ki krasijo številne hollywoodske igralce, zato pa ima šarm porednega fanta, ki se mu punce, ženske in dame preprosto ne morejo upreti. Ta šarm pa mu ni prinesel le lepih žensk, ampak tudi izredno zaželene vloge mafijcev v kultnih filmih. Večno neporočeni hollywoodski zvezdnik, znan tudi po hripavem glasu in naglem temperamentu, je utelesil nekatere od najbolj znanih likov v filmski zgodovini, kot so Tony Montana, Michael Corleone in Carlito 'Charlie' Brigante, katerih besede znajo danes na pamet tudi šolarčki.

"Presenečen sem, a po toliko letih se nekako navadiš. Ko grem v šolo po svojega desetletnega sina, začnejo njegovi prijatelji citirati stavke iz kakšnega filma, jaz pa se na to odzovem: Hej, saj vi vendar ne bi smeli gledati teh filmov!" je v smehu povedal Pacino na lanski proslavi ob 28. obletnici kriminalke Brazgotinec, ki jo je ob tej priložnosti - skupaj s člani filmske ekipe - promoviral v osveženi različici s tehnologijo modrega laserja (blue-ray). Vse od leta 1970 je Al Pacino v samem vrhu svetovne kinematografije in v tej dolgi karieri nikoli ni znal in mogel razočarati.

Sodeč po njegovem življenju, se zdi, da mu je bilo preprosto usojeno, da postane mafijec, a na srečo le v filmskem svetu.

Čeprav se je rodil v ZDA, natančneje v vzhodnem delu razvpite newyorške četrti Harlem, in sicer 25. aprila 1940, se po njegovih žilah pretaka italijanska kri. In to tista vroča s Sicilije!

"V Ameriki je vsak Italijan pravzaprav napol Italijan. Razen mene. Jaz sem čisti Italijan. V glavnem Sicilijanec in malo tudi Neapeljčan. Z mano dobite polno dozo," pravi sin Rose in Salvatoreja Pacina.

Zanimivo je, da njegova babica in dedek po mamini strani prihajata iz Corleoneja, mesta na Siciliji, znanega po mafijskih družinah.

Prav iz tega mesta prihaja tudi družina fiktivnega mafijca Michaela Corleoneja, ki ga je Al utelesil v mafijski trilogiji Boter in si s tem za vse večne čase zagotovil slavo. Ko je bil star dve leti, sta se njegova starša ločila, Al pa se je skupaj z mamo preselil k babici in dedku v siromašni vzhodni Bronx. Bil je zelo občutljiv edinček, vsi so pozorno pazili nanj, do sedmega leta sam sploh ni smel stopiti iz hiše, le včasih je z mamo odšel v kino. Ko se je vrnil domov, je včasih pred babico posnemal like s filmskega platna, kar ni bilo tako zelo nepomembno, saj danes pravi, da je imela prav otroška igra velik vpliv na njegov poklic. Kot fantič in je bil izredno sramežljiv:

"S sramežljivostjo sem se naučil otepati tako, da sem bil vržen v središče pozornosti."

Iz sramežljivega fantiča se je prelevil v pravega mladoletnega barabina. Sonny, kot so ga klicali prijatelji, je začel kaditi že pri devetih letih, mehka mamila in alkohol so prišli na vrsto pri 13 letih, pogosto se je pretepal z drugimi fanti, v srednji igralski šoli pa je 'šprical' skoraj ves pouk, razen ur angleškega jezika, ker je imel rad Shakespearja. Ko je dopolnil 17 let, so ga izključili iz šole, sledil je srdit prepir z mamo, ki se je končal tako, da je pristal na ulici. V času, ko je poskušal uresničiti svoje sanje, da bi postal profesionalni igralec, je nekaj časa živel celo na Siciliji. Takrat je bil tako siromašen, da je svoje telo v zameno za hrano in streho nad glavo prodajal starejši ženski:

"Živel sem na Siciliji in prodajal edino, kar sem imel - svoje telo. Bili so dnevi, ko sem sovražil samega sebe, že takoj ko sem se zbudil."

Morda bi se v teh letih, zaznamovanih z revščino, tudi sam podal v svet mafije, a mu je na srečo gledališče rešilo življenje. V tistem obdobju je igral po kleteh, raznašal pošto, čistil, vozil ... Skratka, počel je vse, kar se je dalo, da bi si lahko privoščil igralski tečaj. Da bi privarčeval čim več denarja, je včasih spal kar na ulici. Ko je bil star 22 let, mu je umrla mama, in Al je takrat preživljal najbolj boleče obdobje v življenju.

"Igralec postaja emocionalni športnik. Proces je boleč - moje zasebno življenje trpi," je nekoč izjavil Pacino, sicer učenec slovitega Leeja Strasberga, očeta kontroverzne Metode, igralske tehnike, ki nalaga, da igralec lastne izkušnje in čustva prenaša na svoje like, da bi bil čim bolj prepričljiv. Prav po tej metodi je dozorel eden izmed najboljših igralcev vseh časov, znan po izredno strastni posvečenosti vlogam, zaradi katere je postal vzornik številnih mladih igralcev.

pacino"Nočemo tega palčka," so producenti kriminalke Boter govorili režiserju Francisu Fordu Coppoli, ki je vztrajal pri tem, da vlogo mafijca Michaela Corleoneja dobi takrat neznani Al Pacino. Veliki režiser ga je opazil v kriminalni romantični drami The Panic in Needle Park, v kateri je Al - šele v svoji drugi vlogi na filmskem platnu - utelesil narkomana Bobbyja. Pred tem si je ustvaril zavidanja vredno kariero na gledaliških deskah in precej neznano je dejstvo, da je bil karizmatični igralec že takrat ljubljenec kritikov. Na Broadwayu je za vlogi v predstavah Does a Tiger Wear a Necktie? in The Basic Training of Pavlo Hummel osvojil dve nagradi tony. Kljub temu pa so producenti Botra zahtevali še nižjega Dustina Hoffmana, za vlogo pa je tekmovalo še veliko drugih igralcev velikega kalibra, med drugim Robert Redford, Jack Nicholson, Warren Beatty in takrat še ne tako zelo znani Robert De Niro.

"Če bi posneli film o mojem življenju, bi se imenoval Zgodba Dustina Hoffmana," v smehu pravi Al in dodaja:

"Ko smo začenjali, smo bili De Niro, Hoffman in jaz vsi pomešani. Ljudje so nas stalno zamenjevali."

Snemanje prvega dela trilogije Boter je potekalo v veliki napetosti.

Ker odgovorni ljudje iz filmskega studia, producenti in drugi igralci niso hoteli Pacina, se je bal, da bo dobil odpoved. Po koncu snemanja filma pa se je položaj korenito spremenil. Sprejeli ga namreč niso le kolegi, ampak tudi občinstvo po vsem svetu. Da je imel Coppola prav, ko je vztrajal, da vlogo dobi prav Pacino, je potrdila tudi nominacija za oskarja v kategoriji najboljšega stranskega igralca, ki jo je igralec v svojem stilu bojkotiral, ker je menil, da bi moral biti nominiran za glavno vlogo.

Krivica je bila hitro popravljena, saj je bil temperamentni zvezdnik že v sedemdesetih letih še štirikrat nominiran za oskarja, in sicer za glavne vloge v kriminalkah Serpico in Boter 2, v kriminalni drami Pasje popoldne in v sodni drami Pravica za vse.

Kljub temu pa je moral čakati dolgih 20 let, kolikor je minilo od prve nominacije, da je prestižni zlati kipec tudi dobil.

pacinoOskarja za najboljšega glavnega igralca je osvojil za nepozabno vlogo upokojenega slepega poročnika Franka Slada v drami Vonj po ženski, pohvali pa se lahko še z dvema nominacijama za oskarja v kategoriji najboljšega stranskega igralca, in sicer za vlogi v akcijskem filmu Dick Tracy in v drami Glengarry Glen Ross, s štirimi zlatimi globusi in dvema emmyjema.

Resnici na ljubo se je včasih znašel tudi v pravih filmskih brcah v temo, a tudi v teh ne najbolj posrečenih filmih je bila njegova igra brezhibna.

Znan je tudi po vlogah, ki jih je zavrnil, kar se je pozneje izkazalo za velikansko napako, saj so vsi filmi postali svetovne uspešnice. Mednje sodijo vloge Hana Sola v znanstvenofantastičnem spektaklu Vojna zvezd, kapitana Willarda v vojni drami Apokalipsa zdaj, Jamesa Conwaya v biografski kriminalni drami Dobri fantje in Edwarda Lewisa v romantični komediji Čedno dekle. Na vprašanje, ali obžaluje, da je zavrnil omenjene vloge, odgovarja:

"Obžalujem. Obstaja obdobje v mojem življenju, ko sem zavračal vloge samo zato, ker nisem želel delati. To je bilo v sedemdesetih. Toda tudi zdaj je težko poznati sebe kot igralca. Samo vsake toliko časa dobiš občutek za vlogo, ki jo igraš."

Zavrniti vlogo v Coppolovi uspešnici Apokalipsa zdaj je bilo res pravo bogoskrunstvo, premeteni Pacino pa se je izvlekel z besedami: "Za Coppolo bi storil vse, samo v vojno ne bi šel."

Zdi se, da zob časa žilavemu igralcu z odličnim humorjem ne more priti do živega. Čeprav v življenju ni veliko treniral, ker - kot pravi - se vedno raje uleže, ko ga morda zgrabi želja po telovadbi, je namreč še vedno v izvrstni formi. Do leta 1994 je pokadil tudi po dve škatlici cigaret na dan, zaradi česar ima danes prepoznaven hripav glas, in se pogosto opijal, trdi pa, da nikoli ni jemal trdih mamil. Nekoč je o tem izjavil:

"Všeč mi je tisto, kar je Norman Mailer rekel o alkoholu: Pijača je ubila veliko mojih možganskih celic in mislim, da bi bil boljši pisatelj brez nje, a to bi pomenilo en način sproščanja manj."

Ko gre za njegov odnos z ženskami, pa je Al pravi latino ljubimec - ljubil je številne, a do danes še nobene ni zaprosil za roko. Njegovo najbolj znano razmerje je bilo z Diane Keaton, soigralko iz vseh treh delov Botra, s katero se je dokončno razšel po končanem snemanju zadnjega dela slovite trilogije. Igralka, ki je bila med drugim v zvezi tudi s slovitim ženskarjem Warrenom Beattyjem, je izjavila:

"Al je preprosto najzabavnejši moški ... Zame je to najlepši obraz. Mislim, da je bil Warren čudovit, zelo lep, a Alov obraz je ... Uau! Obraz ubijalca!"

Čeprav se ni nikoli poročil, ima tri otroke. S profesorico igre Jan Tarrant ima danes 22-letno hčerko Julie Marie, leta 2001 pa sta se mu v razmerju z igralko Beverly D'Angelo rodila dvojčka, sin Anton James in hčerka Olivia Rose. Razmerja je imel med drugim še z igralkami Tuesday Weld, Marthe Keller in Kathleen Quinlan ter z režiserko Lyndall Hobbs. Trenutno mu posteljo greje 39 let mlajša argentinska igralka Lucila Solá, ki jo je spoznal na snemanju drame Divja Saloma, ki jo je tudi sam režiral. "Bilo bi čudovito, če bi imela še enega otroka, zato z Alom razmišljava o naraščaju," je izjavila 33-letna Lucila, ki ima iz prvega zakona 14-letno hčerko Camilo.

"Spet bi uživala v materinstvu, ženske iz Argentine smo navezane na dom in dobre mame, zato smo verjetno tudi tako zelo všeč moškim," je še pojasnila lepotička in dodala, da v zvezi z veliko starejšim zvezdnikom ne občuti starostne razlike, ker je Pacino mlad v srcu.

Vse po starem pa v njegovem življenju ni le na področju žensk, ki torej ostajajo lepe in mlade, ampak tudi sicer, saj živi ravno tako kot pred 30 leti - igra v gledališču in filmih ter nenehno 'žlobudra'. "Težava mojega izražanja je, da mora človek z mano preživeti 50 let, da bi dojel, o čem govorim," je nekoč izjavil Al, ki je prepričan, da je dober plesalec, in pravi, da bi - če bi dobil povabilo organizatorjev - resno razmislil o morebitnem nastopu v priljubljenem šovu Ples z zvezdami.

"Ob vsem dolžnem spoštovanju, pa naj poskušam biti še tako skromen ... Jaz sem plesalec! Res bi razmislil, če bi dobil vabilo," je povedal oskarjevec, ki bi ga številni prav gotovo radi videli v tej vlogi.

Za Ala pa to ne bi bilo prvo srečanje s plesom, saj je svoje plesne sposobnosti že pokazal v prej omenjenem odličnem filmu Vonj po ženski. Če bi lahko še enkrat izbiral poklic, pa vendar ne bi bil igralec ali plesalec, ampak ... kuhar! Glede na to, da ima sicilijanske korenine, ni dvoma, da bi se tudi v tej vlogi odlično znašel.

Napisal Tim Jeras, fotografije Profimedia, Getty images, Columbia Pictures

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri