Adele zapiti oče zapustil že pri dveh letih

Priljubljena angleška glasbenica Adele je pred kratkim praznovala 28. rojstni dan. Ob tej priložnosti smo zate pripravili življenjsko zgodbo te simpatične zvezdnice, ki se je lani jeseni po treh letih premora zmagoslavno vrnila na sceno.

Adele zapiti oče zapustil že pri dveh letih (foto: Profimedia) Profimedia
12. 5. 2016

Že skoraj nepojmljivo je, da je neki umetnik v današnjem času tako slaven in da hkrati tako malo igra na karto slave, kot to počne Adele.

Potem ko je ta slovita angleška glasbenica za tri leta povsem izginila iz glasbenega sveta in medijev, se je lani na sceno vrnila brez velikega pompa.

Tretji studijski album 25, ki je izšel novembra, je mesec dni prej 'naznanila' s singlom Hello, verjetno pa ni treba posebej poudarjati, da sta oba porušila skoraj vse rekorde, ki se jih v glasbenem svetu porušiti da.

Njena vrnitev je izključno glasbene narave, opraviti ima le z njenimi pevskimi in skladateljskimi odlikami, in ne s tem, da bi z različnimi škandali polnila strani rumenega tiska ter opozarjala nase.

Pred promocijo zadnjega albuma je - kot je storila tudi ob izidu predhodnih dveh - dala le nekaj intervjujev za najprestižnejše revije. Ja, takšna je pač ena od najpriljubljenejših glasbenic na svetu.

Če lahko ves svet prepričaš samo z glasom, ne potrebuješ dodatne promocije, ki jo prinaša pojavljanje v rumenih medijih.

Adele

Adele Laurie Blue Adkins se je rodila 5. maja 1988 v londonski četrti Tottenham, in sicer v povprečni delavski družini.

Mama Penny Adkins jo je povila že pri 18 letih in se prav zavoljo nje odpovedala sanjam o študiju umetnosti, oče, valižanski električar Mark Evans, pa je družinico zapustil, ko je bila Adele stara komaj dve leti.

Mark, ki je rad poslušal bluz in je zaradi tega svoji hčerki nadel ime Blue, kar v angleščini pomeni tudi potrt in otožen, je imel hude težave z odvisnostjo od alkohola.

"Očeta nisem nikoli resnično poznala. Mislim, da ga iščem v drugih ljudeh," pravi zvezdnica, ki je očeta med drugim iskala in tudi našla v svojem dedku.

Šolske počitnice je namreč najpogosteje preživljala pri starih starših v Walesu, kjer sta z dedkom med drugim ribarila in se sprehajala po plaži, zelo pomembno zanjo pa je bilo tudi, da ji je znal prisluhniti.

V njem je iskala in tudi našla varnost ter ljubezen, ki ji ju oče, odvisen od alkohola, nikoli ni mogel zagotoviti. Tudi v finančnem smislu ji nikakor ni bil v pomoč, zato jo je morala njena mama preživljati povsem sama.

Denar za hčerkino glasbeno izobraževanje je morala Penny med drugim zaslužiti s priložnostnimi deli, kot tajnica in maserka. Ker ji je denarja pogosto primanjkovalo, sta se kar devetkrat preselili iz enega socialnega stanovanja v drugo.

"Mama je zame žrtvovala vse," pojasni in poudari, da ji je mama s svojim načinom življenja pokazala tudi to, da se ne moreš oziroma ne smeš zanašati na moške, ampak le nase.

Adele

Kljub težkim razmeram, v katerih je odraščala, pa danes meni, da je imela lepo otroštvo, za katero se lahko v največji meri zahvali prav mami, ki jo je vozila v gledališča, knjižnice in na koncerte.

"Imela sem sijajno otroštvo. Bila sem izredno ljubljena, in zdaj, kot mama, vidim, kako zelo pomembno je to. Moralna načela so ista kot takrat, ko sem jaz odraščala, je pa okolica, v kateri vzgajam otroka, precej drugačna. Bilo je zabavno, a povsem drugačno od tega, kar počnem zdaj, in tega se tudi zavedam," pravi glasbenica, ki se navadno sicer izogiba pogovorom o zasebnem življenju.

Nadobudna deklica, ki je začela peti, ko je bila stara komaj štiri leta, je pri desetih letih izgubila ljubljenega dedka, kar je zelo težko prenesla: "Imela sem ga izredno rada, bolj kot kogarkoli na svetu."

V obdobju, ko je žalovala za njim, bi še posebno potrebovala očeta, a ta je potonil še globlje v odvisnost in znova izginil iz njenega življenja.

Svoje strahove, misli, sanje in hrepenenja je predelovala s pisanjem. Najprej je pisala dnevnik, potem zgodbe in na koncu še pesmi. Poleg lastne bolečine pa je občutila tudi bolečino, s katero se je soočala njena babica:

"Dedek in babica sta imela v mojih očeh od nekdaj idealno razmerje, bila sta prijatelja, sopotnika, vse. Čeprav sem prepričana, da je obstajalo tudi veliko sr...a, o katerem nisem nič vedela, sem se kot njuna vnukinja počutila čudovito, kot v raju."

Njena žalost zaradi smrti dedka, za katerega je bil usoden rak na črevesju, je bila tako velika, da se je odločila, da bo postala srčna kirurginja, saj si je želela bolnim ljudem popravljati srca.

In v času, ko je drgnila klopi akademije Chestnut Growe v londonski četrti Balham, se je dejansko še posebno posvetila naravoslovnim predmetom, zlasti biologiji.

Adele

No, potem pa je - kot pravi - odkrila fante in zafrkancijo, kar pomeni, da so bile sanje o karieri zdravnice hitro pozabljene.

No, si je pa zato pot do src drugih ljudi utrla na drugačen način, z glasbo.

Navdih za začetek glasbene kariere je dobila leta 2003, ko je žal že pokojna glasbenica Amy Winehouse objavila album Frank.

Ko je prvič slišala ta debitantski album pet let starejše rojakinje, je namreč v trenutku zgrabila kitaro in začela skladati pesmi:

"Z Amy se - v nasprotju z uveljavljenim mnenjem - nisva zares poznali in nisva bili prijateljici ali kaj podobnega. Obe sva sicer nekaj časa preživeli v šoli Brit, a če ne bi slišala albuma Frank, s stoodstotno gotovostjo lahko zatrdim, da se ne bi nič zgodilo. Nikoli ne bi vzela kitare v roke in napisala pesmi Daydreamer, Hometown Glory in Someone Like You. Oboževala sem jo."

Adele, ki je debitantski album 19 izdala januarja 2008, se je še posebno v spomin vtisnil trenutek, ko se je vrnila iz Los Angelesa, kjer je s producentom Danom Wilsonom snemala drugi studijski album 21.

Takrat je - po 11 urah leta in povsem 'zmešana' zaradi časovne razlike - takoj odšla k mami in ji zavrtela surovo verzijo pesmi Someone Like You, ki je pozneje postala planetarno popularna.

"Pošteno se je raznežila. Rekla mi je, da sem kirurginja, da ljudem urejam srca,"

se spominja glasbenica, ki se ji je že po izidu prvega albuma življenje dokončno spremenilo, saj je zaslovela po vsem svetu:

"Imam občutek, da vsi mislijo, da sem nedostopna, a nisem. Vsi mislijo, da živim v je...i Ameriki, a ni tako. Včasih se mi zdi, da se ljudje težko pogovarjajo z mano in da sem se spremenila, vendar mislim, da se nisem. Nimam občutka, da bi se to zgodilo."

Adele

Ko se je uspešnica Someone Like You povzpela na prvo mesto top lestvic, je jokala od sreče, s posebno velikim ponosom pa se spominja očarljivega nastopa na podelitvi nagrad brit, na katerem je leta 2011 na zelo čustven način izvedla prav to pesem:

"Nikoli si nisem mislila, da se mi bo življenje tako spremenilo. Okamenela sem od strahu, ko sem stala na tistem odru in pela. Mislila sem, da me bodo izžvižgali in spodili s scene."

Oglej si njen ganljiv nastop:

Kljub vsem izjemnim glasbenim uspehom pa je zanjo najpomembnejši dogodek v življenju trenutek, ko je postala mama.

Z 42-letnim poslovnežem Simonom Koneckim, lastnikom britanskega podjetja Life Pure Water, ki se ukvarja s prodajo ustekleničene vode, in soustanoviteljem dobrodelne organizacije Drop4Drop iz Brightona, ki ga je spoznala poleti 2011, se je zvezdnica razveselila dečka Angela.

Adele

Njen prvorojenec, ki za zdaj ostaja edinec, je luč sveta ugledal 19. oktobra 2012.

"Ko so se vsi moji poslovni načrti zgodili z nekim določenim tokom in brez turbulenc, sem si rekla: 'No, da vidim, ali imaš lahko isto kariero in se hkrati izkažeš kot mama.' Če sem iskrena, menim, da sem v pravem trenutku postala starš. Imela sem dva sijajna albuma, ob sebi pa človeka, ki me ima rad in me podpira. To je največja stvar, ki sem jo kdaj naredila.

Zaradi sina se vedem kot kretenka in zahvaljujoč njemu se počutim mlado. Nič te ne 'prizemlji' bolj kot otrok, ki noče narediti tistega, kar mu rečeš. Nekoč se je moj svet vrtel okoli mene, zdaj pa je vse podrejeno njemu," pravi in dodaja:

"Življenje mi je podarilo tega malčka, ki spominja na neki čudež, je nestvaren in tako čudovit. Kadar sem ob njem, se mi zdi, da je vse v redu. Kakšna sem kot mama? Malo hipijevska, malo racionalna in praktična.

Vse tisto, kar imam rada na sebi, je privabil na površje, in je edina oseba, ki mi lahko negativno odgovori. Je popoln vladar mojih čustev in dejanj. Vsi v moji okolici umirajo od smeha, ko vidijo, kako sem podložna vsakemu njegovemu mnenju in sodbi. On je moj šef, kar je čudno, saj sem jaz šefinja vsega ostalega v svojem življenju."

Pomembno vlogo v njenem življenju pa seveda igra še en 'samček', njen srčni izbranec Simon, o katerem se je med drugim govorilo, da še ni uradno ločen od nekdanje žene, stilistke Clary Fisher, s katero ima hčerko.

Vse skupaj so dodatno zapletli še ustvarjalci tabloidov, ki so trdili, da Adele takrat, ko je začela razmerje z njim, sploh ni vedela, da je poročen in da ima otroka. Ko ji je zaradi takšnih in podobnih govoric prekipelo, je na svoji uradni spletni strani napisala:

"Tokrat prvič in zadnjič to komentiram. Simon je - v nasprotju s pisanji časopisov, da je oženjen - že štiri leta ločen. Vsi v najinih življenjih nama želijo vse najboljše."

Pozneje pa je komentirala tudi trdovratne govorice, da sta se s Simonom vmes za nekaj časa razšla:

"Nikoli nisva prekinila razmerja. Od vsega začetka sva skupaj, a pač nisva začutila potrebe po tem, da bi obiskala matičarja in svoje razmerje naredila uradno. Imava otroka in zdi se mi, da je to povsem dovolj. M

oj sedanji partner me maksimalno podpira, in to mi veliko pomeni, saj zaradi svojega posla potrebujem moškega, ki se je sposoben spopasti z vso zgoščenostjo medijev, oboževalcev in tračev okoli mene. Moj nekdanji fant ni bil ravno navdušen nad glasbo, ki jo ustvarjam, uspehi, ki sem jih požela, in tem, da me je moral deliti z milijoni ljudmi, ki me obožujejo."

Mimogrede, skoraj vse, kar se ji je dogajalo v odnosu z nekdanjim fantom, je bilo zanjo precej mučno, in prav zaradi te bolečine so nastale tudi številne njene čudovite pesmi.

"Zagotovo vemo le to, da se je njena prva ljubezen končala grozno. Drug drugemu sta se povsem odprla, potem pa je izvedela, da je biseksualec," je v njeni biografiji s preprostim naslovom Adele: The Biography, ki je izšla leta 2012, med drugim napisal Marc Shapiro, britanski mediji pa so se razpisali o tem, da je njen nekdanji fant po razpadu razmerja zaživel z njenim gejevskim prijateljem.

Prav ta ljubezenski brodolom ji je bil navdih za pisanje pesmi z albuma 21.

Adele je med drugim znana tudi po tem, da - v nasprotju s številnimi kolegicami - na družabnih omrežjih ni pretirano dejavna, da uspešno beži pred slavo, pa dokazuje tudi podatek, da jo je paparacem lani menda uspelo fotografirati le trikrat.

Adele

"Zagotovo se je fotografiranju težje izogniti, kot pa se mu prepustiti. Mislim, da se večina ljudi odloči za linijo najmanjšega odpora, jaz pa tega preprosto ne morem storiti. Neprijetno se mi je ukvarjati s takšnimi stvarmi.

Če me fotografirajo v Waitrosu (veriga britanskih supermarketov, op. a.), sem slavna brez razloga in tega nočem spodbujati ali podpirati. Ne poskušam biti zagrenjena nasprotnica slave, želim si le živeti resnično življenje, da bi lahko ustvarjala glasbo.

Nihče si ne želi poslušati plošče nekega avtorja, ki je izgubil stik z resničnostjo. Rada bi prestala test časa in hitrosti, s katero se danes vrti svet, rada bi tudi do smrti snemala plošče. Če bom to lahko počela, bom res srečna," pravi Adele, ki se od večine slavnih kolegic razlikuje še v številnih drugih pogledih, med drugim tudi v tem, da se ne obremenjuje z nekaj odvečnimi kilogramčki in da je ne zanimajo tuja pričakovanja v zvezi s tem, kakšno bi moralo biti njeno telo.

Med drugim jo je na račun postave užalil tudi ekscentrični nemški modni oblikovalec Karl Lagerfeld, a na srečo je tudi veliko tistih, ki jo imajo radi natančno takšno, kakršna je:

Adele

"Ali bi razkrila telo, če bi bila vitka? Najverjetneje ga ne bi, saj je moje telo samo moje. Včasih, a to so res zelo redki trenutki, se vprašam, ali bi bila tako veliko ime v svetu glasbe tudi, če ne bi bila 'plus-size'. Toda mislim, da številne ljudi spominjam na neko njihovo preteklost, na neko staro verzijo, saj so imeli v določenem obdobju življenja vsi težave s kilogrami. Mediji so me takoj okarakterizirali kot nepopolno in netipično, prav takšne pa sebe doživlja veliko ljudi."

Adele

Verjetno se strinjate, da ne bi bilo slabo, če bi bilo na tem ljubem svetu čim več tako 'nepopolnih in netipičnih' ljudi, ki bi ustvarjali tako fantastično glasbo.

Napisal: Tim Jeras (za Story)

Preberi še: S tem trikom Kate Middleton premaga željo po sladkem ali pa članek 5 nenavadnih stvari, za katere je kriv menstrualni ciklus

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri