90 let od rojstva Marlona Branda

Letos mineva 90 let od rojstva legendarnega igralca Marlona Branda.

12. 4. 2014

Marlon Brando (3. aprila 1924–1. julija 2004) se je rodil kot tretji in zadnji otrok Marlonu Brandonu starejšemu (potujočemu trgovcu) ter njegovi ženi Dorothy Pennebaker v mestu Omaha, Nebraska (ZDA).

Skupaj s starejšima sestrama je odraščal na kmetiji, obkrožen s konji, kravami, kokošmi, psi in mačkami. Šole ni nikoli preveč maral, veliko raje je pohajkoval po gozdovih in prostranih poljih Nebraske. Že od mladih nog je bil odličen imitator, ki je s svojimi predstavami zabaval svoje bližnje. Bil je tudi športno nadarjen, odličen plavalec, atlet ter igralec ameriškega nogometa. V srednji šoli je ponavljal razred, pozneje pa so ga zaradi njegove nemirne narave celo izključili. Pri šestnajstih se je vpisal na vojaško srednjo šolo, kjer je imel veliko problemov ter bil na koncu prav tako izključen. Nekaj časa se je preživljal kot gradbenik. Pri 18 letih je sledil sestri v New York ter ob očetovi denarni pomoči začel študirati igralstvo v večjih igralskih šolah. Na New School's Dramatic Workshop ga je Stella Adler naučila tehnike – sistem Stanislavski.

Več o njegovem življenju, karieri in aktivizmu tudi tukaj.

Nekaj zanimivosti iz življenja Marlona Branda:

 • Ameriški filmski institut ga je proglasil za četrtega najboljšega moškega igralca vseh časov.
 • Kot mlad igralec je obiskoval tečaje plesa pri slavni plesalki Katherine Dunham. Bil je naraven plesni talent.
 • Navdušen bobnar je še posebej rad igral na bongo bobne, saj je bil ljubitelj afro kubanskega džeza (oboževal je orkestra Tita Puentesa in Tita Rodrigueza).
 • V petdesetih letih je Brando postal idol šele prihajajoči rokenrol generaciji. Kopirali so ga številni med njimi, tudi sam kralj rokenrola Elvis Presley. Prav tako je bil vzor svojemu igralskemu vrstniku Jamesu Deanu.
 • Sistem Stanislavski: Tvorec metodike igranja je Rus Konstantin Sergejevič Stanislavski (1863–1938), temelji pa na zavestnem in profesionalnem pristopu k igranju in igralcu, ko ga dodobra osvoji, ponuja izjemne možnosti za doseganje ustvarjalnih rezultatov na področju dramske igre. Temelji na globoki analizi lika, ki ga igralec igra, in emocionalnemu spominu, ki igralcu pomaga bolj naravno vživeti se v vlogo.
 • Brando ima nizozemske, irske, nemške in angleške korenine.
 • Bil je tudi tesen prijatelj Michaela Jacksona ter je pogosto bival na njegovem posestvu Neverland.
 • Njegov sin Christian je ubil nasilnega ljubimca svoje polsestre Cheyenne. Christian je dobil deset let zapora, Cheyenne pa je storila samomor. Branda, ki je bil zelo navezan na vse svoje otroke, je tragedija globoko presunila.
 • Šola ni bila njegova močnejša stran, vendar je svojo najstniško nevednost nadoknadil v zrelejših letih, predvsem s predanim branjem knjig.

Slavni citati Marlona Branda

 • Igralec je v največji meri pesnik in v najmanjši meri zabavljač.
 • Edino, kar igralec dolguje občinstvu, je, da jih ne dolgočasi.
 • Obžalovanje je nekoristno. To je preteklost. Vse, kar imamo, je zdaj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri