14-letna Laura Unuk je postala svetovna prvakinja v šahu

Slovenija je z mlado Lauro Unuk, ki je osvojila lovoriko svetovne mladinske šahovske prvakinje, ponovno segla v sam šahovski vrh. Pred 12 leti je namreč Luka Lenič postal svetovni mladinski prvak, nekateri pa se gotovo še spomnijo Bruna Parme, ki je postal svetovni mladinski prvak 1961.

3. 10. 2014
  • "Šahovska genialnost se začenja tam, kjer se končajo razločne misli." - Boris Demčinski

Zgodovino šaha so prav gotovo zaznamovali Bobby Fischer, Anatolij Karpov, Gari Kasparov in drugi. Novi mejnik v šahovskem svetu pa je postavil trenutno najboljši šahist vseh časov, 22 letni Magnus Carlsen, mladi Norvežan, ki svojimi šahovskimi podvigi osvaja srca vseh, tudi najmlajših.

Poznati, razumeti in ljubiti šahovsko igro je kot poznati, razumeti in ljubiti življenje samo. Šah je tako v prvi vrsti igra, ki na šahovnici simbolizira življenje in s svojo skrivnostnostjo navdušuje že stoletja. Prav tako pa je šah tudi povsem konkreten, spodbuja k večji ustvarjalnosti, krepi umske sposobnosti, uči sprejemati poraze, nagrajuje z zmagami.

Ljubljančanka - nova zvezda na šahovskem nebu

Da je Laura Unuk, naša mlada zmagovalka, 14 letna Ljubljančanka osvojila šahovsko nebo, postala svetovna mladinska šahovska prvakinja, najboljša na svetu v svoji kategoriji, je vložila veliko truda, volje, vztrajnosti, talenta, psihološke moči, discipline in potrpežljivosti, ves čas pa ji je ob strani trdno stala družina. Laura Unuk si je svojo zmago priborila z vztrajnostjo, znanjem, talentom ob podpori vrhunskih slovenskih trenerjev ter dokazala, da lahko tudi tako majhen narod kot smo Slovenci zmoremo največ!

Ob tej priložnosti je predsednik ŠZS, dr. Tomaž Subotič Lauri Unuk v imenu vseh prisrčno čestital in dejal: "Ponosni smo, da smo Slovenci ponovno dokazali kako lahko s trdim delom, vztrajnostjo, ustvarjalnostjo in talentom osvajamo najprestižnejše naslove. Naši mladi Lauri Unuk je uspel v šahovskem svetu neverjetno velik met. Ob Brunu Parmi in Luki Leniču ji je uspelo neka,j kar uspeva samo največjim. Nujno je, da se tega zavedamo ter šahu, mladim perspektivnim talentom posvetimo še več pozornosti in jim tako zagotovimo maksimalne pogoje za nadaljnje uspehe."

Laura Unuk je v svoji mladostni zagnanosti žarela, hkrati pa z nalezljivo srčnostjo preprosto razložila: "Vesela in hvaležna sem svoji družini, očetu, ki mi je znal priganjati, kadar je to bilo potrebno. Hvala vsem prijateljem, ki so mi stali ob strani v dobrem in slabem, ponosna sem na svojo zmago, ki sem si jo na tihem vedno želela, vem pa, da je brez podpore vseh svojih najdražjih nikoli ne bi dosegla in zato sem jim globoko hvaležna. Ponosna sem, da sem lahko kot predstavnica 2 milijonske Slovenije osvojila tako visok naslov in prepričana sem, da bo ta uspeh dosegla še vrsta mladih slovenskih šahistov, šahistk. Sama se bom še naprej maksimalno trudila za uspehe v tej lepi igri, ki mi predstavlja umetnost življenja na čudoviti črno beli šahovnici. V tem trenutku mi, poleg šole, predstavlja enega bistvenih osebnih ciljev."

Njeni največji uspehi:

  • Evropsko prvenstvo D10, 2009, Fermo Italy – 5 mesto
  • Svetovno Prvenstvo D12 2011, Caldas Novas Brasil -5. mesto
  • DP članic 2013 – 1. mesto
  • DP članic 2014 – 2. mesto
  • Evropsko ekipno mladinsko prvenstvo, 2014, Iasi – 1. mesto
  • Svetovno prvenstvo D16, 2014, Južna Afrika – 1. mesto

Foto: Stane Jeršič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri