13 zapovedi modne kraljice Anne Wintour

Sanjariš o tem, da bi bila tako uspešna kot Anna Wintour, dolgoletna urednica modne biblije Vogue? Morda pa uresničitev teh sanj vendarle ni nemogoča in je treba le 'kopirati' njen način življenja ter upoštevati njene nasvete, povezane s kariero ...

13 zapovedi modne kraljice Anne Wintour (foto: profimedia) profimedia
30. 3. 2015

Je slavna. In je razvpita. Ima stil. In zapoveduje stil. Že od leta 1988 je Anna Wintour glavna in odgovorna urednica ameriške verzije revije Vogue, ki je prav zahvaljujoč njej postala modna biblija.

Njen edinstveni občutek za nove trende in obetavne modne obliko­valce je poskrbel, da je postala najvplivnejša ženska v modni industriji, prav gotovo pa je vplival tudi na njen odnos do posla in življenja nasploh.

Svoj način življenja in nasvete, povezane s kariero, je 65-letnica razkrila v knjigi Winners: And How They Succeed, ki je nastala izpod peresa Alastairja Campbella.

Winners

Ta britanski novinar in nekdanji tiskovni predstavnik Tonyja Blaira v knjigi analizira strategije uspeha znanih osebnosti, kot so na primer ameriški predsednik Barack Obama, zvezdnik golfa Tiger Woods in seveda tudi Anna Wintour.

In Annina strategija ima 13 zapovedi:

1

"Vsako jutro vstanem ob petih. Že od nekdaj vstajam zgodaj. In vedno se veselim, ko stopim v uredništvo."

2

"Ne čutim pritiska, da bi morala nekaj storiti samo zato, da bi služila kot zgled. Svoje življenje živim tako dobro, kot pač znam, in poskušam sprejeti prave odločitve za revijo in za založbo. In enako velja tudi za mojo družino."

3

"Tudi če nisi samozavesten, se moraš vesti, kot da si. Odločitve sprejemam hitro. To je sodelavcem v veliko pomoč. V našem svetu gre za instinkt, hitrost in reakcije."

4

"Sem zelo organizirana in znam dobro delegirati. Ljudje delajo učinkoviteje, če imajo odgovornost. Sicer rada vem, kaj delajo, a nad njimi ne izvajam dvakratnega ali celo trikratnega nadzora."

5

"Ne vem, kako se sešije obleka. Ne znam narediti modne fotografije. Ne znam pisati člankov. Občudujem ljudi, ki znajo vse to, občudujem njihovo nadarje­nost."

6

"Treba je iti ven in si ogledovati stvari, filme, gledališče, razstave. Veliko potujem. Navdihujoč pa je lahko tudi običajen sprehod po mestu."

Anna

7

"Vsak mora biti vsaj enkrat odpuščen. Neuspehi so pomembni, to je realnost, to je življenje. Popolnost ne obstaja."

8

"Nisem avtorica. Vidim se kot osebo, ki reagira na okolje, na kulturo in na določen trenutek. Je to novinarstvo? Ne vem."

9

"Stil vodenja se razvije z idejo in z uresničitvijo te ideje. Idej je ogromno, a vse je odvisno od tega, kako jih uresničuješ."

10

"Zelo preprosto je poskrbeti, da nekaj ali nekdo zaslovi, a potem moraš dejansko tudi stati za tem."

11

"Končanega Voguea ne seciram. Potem ko ena revija izide, takoj nadaljujemo z drugo. Ni mi treba povedati, ali je bila določena izdaja dobra ali slaba. Jaz to vem."

12

"Ob vikendih se z otrokoma in psom rada odpeljem na deželo in igram tenis. Zelo dobro znam odklopiti. Imam čudovit vrt. Moje življenje je ob koncih tednov zelo zasebno."

13

"Če da kdo od sodelavcev odpoved, me to osebno prizadene in razžalosti. A takšno spremembo vidim tudi kot priložnost, da najdem nekoga drugega, ki ima drugačne sposobnosti in ideje in ki lahko tudi meni posreduje nove stvari."

Napisal: Tim Jeras za revijo Nova

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri