Zvezdnice, ki bi vse naredile za vitkost!

Številne zvezde se v želji, da bi postale ali ostale vitke, lotevajo radikalnih ali že kar norih diet.

21. 2. 2013

Ker večina teh diet ne odraža splošno sprejemljivih smernic za zdravo izgubo telesne teže ali zdrav način življenja, te pred njimi že v naprej svarimo:

  • Navkljub temu, da nekatere od spodaj naštetih diet in shujševalnih metod dajejo tudi hitre rezultate, pa so mnoge med njimi zelo nevarne.

V nadaljevanju naštetih zvezdnic si skratka nikakor ne jemlji za zgled!

Elizabeth Hurley: samo juha

Kako je Elizabeth Hurley izgubila pet kilogramov v le sedmih dneh?

Z dieto, ki je bila sestavljena izključno iz navadne vodne kreše.

"Ko sem hotela izgubiti nekaj kilogramov, sem pila najmanj šest skodelic dnevno," je povedala igralka in model ter dodala:

"Juha iz vodne kreše nima maščob, ima malo kalorij in je polna vitaminov ter železa, a je vseeno dovolj okusna, da jo lahko postrežeš za večerjo."

Juha je običajno narejena iz treh večjih glavic vodne kreše, čebule in piščančjega mesa, vse skupaj pa je začinjeno s soljo in poprom. Takšna restriktivna dieta lahko povzroči pomanjkanje hranljivih snovi, oslabljen imunski sistem in hitro vrnitev na staro telesno težo.

Kate Winslet: dieta s pomočjo analize obraza

Igralka Kate Winslet se je kilogramov, ki so se ji nakopičili med nosečnostjo, znebila z dieto analize obraza, ki jo je izumila Elizabeth Gibaud, nutricionistka slavnih.

Ta dieta predpostavlja, da osebe z različnimi oblikami obraza potrebujejo različne diete in da nepopolnosti, kot so gube na čelu ali velike pore, lahko signalizirajo določene prehranske potrebe. Rdeča ali otečena lica veljajo za znak netolerance do mlečnih izdelkov. Ljudem, ki imajo svetleč nos, se svetuje izogibanje mangu, čokoladi, izdelkom, ki vsebujejo kvas, črnemu vinu in beli moki. Jedli naj bi predvsem jabolka, kumare, krompir in oves. Analitik obraza najprej testira barvo in teksturo kože, potem pa prilagodi načrt diete, ki se začne z dvodnevno detoksikacijo. Večina verzij te diete ima malo kalorij, niti ena predpostavka pa ni podkrepljena z znanstvenimi raziskavami.

Megan Fox & Fergie: kis kot aperitiv

Igralka Megan Fox in pevka Fergie sta razkrili, da sta bili na dieti, v okviru katere se pred vsakim obrokom, običajno trikrat dnevno, popije kozarček kisa.

Zagovorniki te metode trdijo, da kis izpira maščobe v debelem črevesu, pomaga telesu, da prebavi hrano, in zmanjšuje tek. Kis pa ni zdravilo za hujšanje, opozarjajo strokovnjaki. Ne obstajajo namreč znanstveni dokazi, da kis pomaga pri hujšanju, dokazano pa pušča neprijeten okus v ustih.

Carmen Electra: eterično olje grenivke

Carmen Electra, nekdanja zvezdnica serije Obalna straža, je nekaj časa menda vedno in povsod nosila s seboj stekleničko eteričnega olja grenivke in vdihavala njegov vonj, kadar je začutila lakoto. Ni pa dokazov, da aroma olja grenivke dejansko zatira tek.

Madonna: dieta z zrakom

Kraljica popa Madonna je poskrbela, da je postala popularna dieta z zrakom, ki jo je francoska verzija revije Grazia leta 2010 razglasila za dieto leta.

Tisti, ki prisegajo na to metodo, dajo hrano na krožnik, jo prerežejo, nabodejo na vilice in koščke hrane le povonjajo, nikoli pa ne okusijo, kaj šele pojejo. In kaj lahko ješ, če si na dieti z zrakom? Juho iz vode in soli! Madonna je to dieto promovirala v reklami za Dolce&Gabbano, ko je skupaj z nekaterimi drugimi zvezdami hrano držala v bližini ust, ni pa je jedla. Še vedno pa ni znano, ali pevka tudi v resnici prisega na to dieto. Medicinski strokovnjaki tega restriktivnega in nizkokaloričnega režima prehranjevanja vsekakor ne odobravajo.

Beyoncé: veliko čiščenje

Priljubljena pevka Beyoncé je povedala, da je – ko se je leta 2006 pripravljala na vlogo v filmu Sanjske punce – prisegala na režim velikega čiščenja, s pomočjo katerega je izgubila deset kilogramov.

V skladu s to dieto se je treba najmanj deset dni odrekati surovi hrani in uživati samo tekočino. Na 'jedilniku' so limonada, voda in odvajala. To pomeni, da moraš vsako jutro popiti štiri kozarce slane vode, vsak večer pa štiri skodelice zeliščnega čaja z odvajalnim učinkom. Čez dan pa lahko popiješ od šest do 12 kozarcev limonade, narejene iz iztisnjene limone ali limete, javorovega sirupa, rdeče paprike in vode. Kontinuirano prakticiranje tega režima čiščenja lahko privede do pomanjkanja hranljivih snovi, dolgoročnega rejenja, oslabljenega imunskega sistema in težav s srcem ter ledvicami.