Znanost potrjuje: Če boš vsako jutro naredila TO, se bo tvoje počutje ZELO izboljšalo

S tako malo truda lahko izboljšaš svoje psihično in fizično počutje! 🙌🏻

Znanost potrjuje: Če boš vsako jutro naredila TO, se bo tvoje počutje ZELO izboljšalo (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 3. 2019

#1

Izpostavi se sončni svetlobi

Tudi, kadar sonce ne sije s polno močjo, je še vedno prisotno. Začni jutra tako, da stopiš na balkon, na teraso, pred hišo - samo zapusti domovanje za nekaj minut, da se izpostaviš jutranji svetlobi. Dokazano je namreč, da imajo ljudje, ki se že zjutraj izpostavijo svetlobi, nižji indeks telesne mase, tudi če sicer ne izstopajo v načinu prehranjevanja ali količini gibanja.

Koliko svetlobe torej potrebujemo za ustrezno jutranjo dozo? V stanovanju smo izpostavljeni približno 200 do 300 luksom (enotam svetlobe), za vplivanje na indeks telesne teže, pa potrebujemo okoli 500 luksov. Če stopiš iz stanovanja, boš tudi v oblačnem vremenu izpostavljena preko 1000 luksom svetlobe. Zato naj umetna svetloba nikoli ne nadomesti naravne. 

#2

Popij kozarec vode

2 dcl bo čisto dovolj, da požanješ izredne zdravilne učinke jutranjega požirka vode. Jih že poznaš?

Pospeši metabolizem: Kozarec hladne vode zaužit takoj zjutraj pospeši metabolizem za kar 24% za naslednjih 90 minut.

Zažene delovanje možganov: Voda da možganom energijo za delovanje, izboljša miselne procese in spomin.

Pomaga pri izločanju strupov: Pomisli, da osem ur ne bi spila niti požirka tekočine. Temu je tvoje telo izpostavljeno v času spanja. Zato tisti kozarec vode naredi zelo veliko, ko je potrebno odplakniti strupe, ki so se v telesu nabrali čez noč.

Poživi mišice.

#3

Kratka meditacija

Zjutraj smo najbolj blizu samim sebi, svojemu "viru", zato je to odličen čas za meditacijo. Jutra so tisti dan dneva, ko je tvoj list papirja še nepopisan. In čeprav bi bilo idealno, da si lahko vzameš 30 minut za meditacijo, ti lahko že 5 minut prinese veliko ugodnih učinkov - predvsem zniževanje stresa in zaskrbljenosti. In le kaj je lahko boljše, kot začeti dan brez stresa?

#4

Izrazi hvaležnost - na glas

Znanost je že odkrila povezavo med hvaležnostjo in srečo. Zato zjutraj pomisli in izrazi, za kaj si v življenju hvaležna. Za zdravje? Za sončen dan? Za mirno noč? Da nas ta ubogi planet sploh še tolerira? Karkoli.

Morda se zdi nesmiselno, celo čudaško, ker je hvaležnost danes zelo težko kultivirati, a verjemi v znanstvene dokaze, ki izpostavljajo ugodne vplive na imunski sistem in celostno izboljšanje življenjske energije ter pozitivnega pogleda na svet. 

Fotografije: Shutterstock

Preberi še: Lepa afna se je lotila razvpite diete Jennifer Lopez (rezultati naj bi bili izjemni!)

Priporočamo tudi: HOROSKOP: TO je sprememba, ki TE čaka to pomlad (glede na svoje znamenje)