Znaki, da lahko imaš težave s ščitnico

Marsikatera ženska ima lahko težave s ščitnico, pa tega ne ve. Kako lahko prepoznaš napačno delovanje ščitnice? Preberi. 

Znaki, da lahko imaš težave s ščitnico (foto: Profimedia) Profimedia
26. 5. 2018

"Kakšen dan sem bila prijazna in zadovoljna, naslednji trenutek pa me je že najmanjša stvar popolnoma vrgla s tira, bila sem razdražljiva, nemirna in tečna brez razloga.

Nikoli nisem vedela, kdaj se bo razpoloženje spremenilo in kakšno bo. Bila sem tudi tako utrujena in brez energije, da bi najraje cele dneve kar prespala. Srce mi je občasno noro razbijalo, srčni utrip ob mirovanju na 95.

Če mi ne bi mama nekega dne rekla, da imam močno povečan predel vratu, kjer imajo moški Adamovo jabolko, in naj si dam pregledati ščitnico, najbrž še danes ne bi vedela, kako velike težave s ščitnico imam."

Tako nam je o svojih težavah s ščitnico povedala 28-letna Nina iz Ljubljane. Ko je šla na pregled, so bili rezultati katastrofalni.

"Dobila sem NUJNO napotnico zaradi močno povečanega delovanja ščitnice in motenj srčnega ritma in nemudoma so me začeli zdraviti," je še povedala Nina.

Kakšni vse so simptomi težav s ščitnico?

1. Psihične težave, ...

... kot so depresija, bipolarna motnja, panični napadi in tesnoba, utrujenost tudi po dobrem spancu in oteklina v predelu vratu (golšavost), ki jo omenja Nina, so le nekateri izmed znakov za nepravilno delovanje ščitnice. Kaj so še lahko drugi?

2. Sprememba telesne teže

Brez pravega razloga hujšaš ali se rediš. Če je ščitnica povečana, hujšamo, v nasprotnem primeru se redimo, saj telo skladišči zaloge.

3. Zabuhlost

Zabuhle oči, obraz in veke ter bolečine v mišicah in sklepih so lahko znak za marsikatero težavo, a tudi za nepravilno delovanje ščitnice. Če zdravniki ne najdejo drugega razloga, naj ti pregledajo ščitnico.

4. Sprememba menstruacije

Če je ščitnica povečana, je menstruacija šibkejša ali je celo sploh ni. Če je ščitničnih hormonov premalo, pa so menstruacije močnejše in boleče. Če se težav s ščitnico ne zdravi pravočasno, lahko pride tudi do tako hudih zapletov, kot je neplodnost!

5. Prebavne težave

Kratkotrajne prebavne težave še ne pomenijo nujno, da imaš težave s ščitnico. Če pa si neprestano zaprta ali hodiš na blato prepogosto in to ni povezano z neustrezno prehrano, lahko to nakazuje na nepravilno delovanje ščitnice.

6. Bolečine v mišicah in sklepih

Boleče mišice, mišično zategovanje, otečeni sklepi. Vse to so lahko znaki težav s ščitnico.

Na težave s ščitnico lahko nakazujejo tudi suha koža, tanki, krhki, izpadajoči lasje in povišan holesterol.

Nezdravljena ščitnica lahko trajno poškoduje organe

Marsikatera izmed naštetih težav je lahko posledica kakšnega drugega obolenja, vsekakor pa velja ob tovrstnih simptomih pomisliti tudi na napačno delovanje ščitnice.

Najpogosteje te težave doletijo ženske, stare med 20 in 50 let. Zelo pomembno je, da jih pravočasno prepoznamo in zdravimo, saj lahko nezdravljeno napačno delovanje ščitnice trajno okvari številne organe in s tem resno ogrozi življenje. 

Pripravila Sanja Macur

Preberite še: 5 največjih ubijalcev želje po spolnosti (+ kako si pomagati)

Priporočamo tudi: Ta srajca sodi med najbolj vroče kose sezone!