Zelo oprijete hlače lahko resno ogrozijo tvoje zdravje!

Zdravniki opozarjajo, da obstaja možnost, da zelo oprijete hlače poškodujejo mišice in živce.

Zelo oprijete hlače lahko resno ogrozijo tvoje zdravje!  (foto: Profimedia) Profimedia
23. 6. 2015

Spletni portal BBC poroča o primeru 35-letne ženske, ki so jo mogli dobesedno izrezati iz oprijetih hlač, saj so ji tako močno zatekla meča.

Avstralka je namreč zaradi selitve kar nekaj ur pospravljala, tako da večino časa preživela čepe medtem ko je praznila škatle. Zvečer je v nogah začela čutiti otopelost, vse težje pa je tudi hodila!

Zdravniki trdijo, da je ženska po vsej verjetnosti utrpela t. i. utesnitveni sindrom, ki pa se je v tako hudi obliki pojavil prav zaradi ozkih hlač.

"Utesnitveni sindrom označuje utesnitev živcev, žil in mišic znotraj zaprtega prostora, ki ga predstavlja mišica s čvrsto ovojnico. Strukture v notranjosti mišične vreče zaradi stisnitve in pomanjkanja kisika propadejo, v najhujši obliki pa lahko nastopi zabrazgotinjenje celotne mišice. Pri tem, k sreči redkem sindromu je bolečina stalna in se stopnjuje, pojavi se mravljinčenje po nogi zaradi propada živcev. V tem primeru pomaga samo kirurška intervencija s prerezom mišične fascije," za Polet piše prim. Rastko Stok, dr. med.

S hudo zatečenimi meči in nezmožnostjo hoje je 35-letnica pristala v bolnišnici Royal Adelaide Hospital. Čeprav so bile njene noge tople in ni imela težav s prekrvavitvijo, je imela poškodovane mišice in živce. Po primerni zdravniški oskrbi je lahko samostojno hodila šele čez štiri dni!

Verjetnost, da se kaj takega zgodi tebi, je sicer majhna, čeprav zdravniki in mediji vse več poročajo o ogrožanju zdravja zaradi nošenja (pre)tesnih oblačil.

"Primer te Avstralke je res ekstremen, tako da ni potrebno zdaj takoj pometati stran vseh ozkih oziroma oprijetih hlač. Dokler ne ostajate v njih dlje časa v istem položaju in se čez dan dovolj gibate, skorajda ni razloga za skrb," pravi svetovalec Priya Dasoju (Chartered Society of Physiotherapy).

Če se ti seveda slučaaajno zgodi kaj podobnega in dobiš simptome, kot so: zatekanje, bolečina, otopelost, pa le takoj obišči zdravnika!

Preberi še: 17-letnica umrla po odstranitvi modrostnega zoba

zob