Želiš SHUJŠATI? Uspelo ti bo, če boš ZVEČER jedla TE jedi (pravi prehranska STROKOVNJAKINJA)

Teh 5 jedi je kot nalašč za vroče poletne dni (ker so slastne in NE redijo!). 😍 Katero boš poskusila danes?

Želiš SHUJŠATI? Uspelo ti bo, če boš ZVEČER jedla TE jedi (pravi prehranska STROKOVNJAKINJA) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 7. 2020

Če si reeeees želiš zdravega življenjskega sloga (s katerim bi obenem še izgubila nekaj odvečnih kilogramov), se boš nad tem člankom zagotovo navdušila!

Prehranski strokovnjaki namreč razkrivajo nekaj odličnih idej za poletne jedi, ki si jih (tudi zvečer) lahko privoščiš brez slabe vesti. 

Si si že prenesla BREZPLAČEN poletni e-Cosmopolitan? Najdeš ga TUKAJ.

Te zanima, kaj priporočajo? TOLE:  

Kot pravijo, je za večerjo priporočljivo izbrati lahko jed, ki pred spanjem ne obremenjuje telesa. Še posebej poleti je zato priporočljivo, da zvečer pojemo čim več surove hrane (beri kot: zelenjave) ter lokalnih in sezonskih živil, zato vsem, ki želite izgubiti nekaj kilogramov strokovnjaki priporočajo, da si to poletje privoščijo čim več različnih solat.

TE poletne solate so navdušile nas: 

1. Zelenjavna solata s tunino

Za 4 osebe potrebuješ:

1 rdečo papriko
1 rdečo čebulo
200 g češnjevih paradižnikov
125 g črnih oljk brez koščic
200 g tunine v lastnem soku
5 žlic oljčnega olja
1 žlico limoninega soka
1 žličko hladne vode
pol žlice sesekljanih kaper
poper in sol
2 manjši glavi solatnih srčkov
1 žlico sesekljanih zelišč

Priprava:

1. Papriko prepolovi, odstrani semenje in belo ločevalno kožico, strok oplakni in ga zreži na trakove. Čebulo olupi, jo prepolovi in zreži na tanke polkroge.

Češnjeve paradižnike oplakni, jih osuši in prepolovi. Zmešaj jih s papriko, čebulo in oljkami.

2. Tunino vzemi iz pločevinke in jo z vilicami raztrgaj na koščke. Zmešaj olje, limonin sok in malce vode, dodaj kapre ter mešanico začini s soljo in poprom. Solato razdeli na liste, jih oplakni in osuši v solatni centrifugi.

3. Zelenjavo zmešaj in jo skupaj s solatnimi listi porazdeli po krožnikih. Na koncu dodae tunino, solato nakapaj s polivko in jo posuj z zelišči.

Čas priprave: približno 20 minut.

Na osebo: približno 250 kcal, beljakovine: 15 g, maščobe: 18 g, ogljikovi hidrati: 10 g.

2. Sredozemska solata

Za 4 osebe potrebuješ:

2 majhna jajčevca
6 žlic oljčnega olja
poper in sol
160 g kuskusa
280 ml vroče zelenjavne juhe
125 g svežega sira (najbolje kozjega)
220 g barvitih češnjevih paradižnikov
1 žlico limoninega soka
2 žlici zrezanih metinih lističev

Priprava:

1. Jajčevca oplakni, jih zreži na 8 mm tanke rezine in položi v pekač, ki si ga obložila s papirjem za peko. Premaži jih s 3 žlicami oljčnega olja, potresi s soljo in poprom in jih približno 15 minut peci v pečici, ki si jo segrela na 200 °C.

2. Jajčevce med peko večkrat obrni in vedno znova premaži z oljem. Kuskus prelij z vročo juho, premešaj in pusti stati 10 minut. V tem času nekajkrat premešaj. Sir razdeli na manjše koščke.

3. Paradižnike oplakni, jih prepolovi in zmešaj s sirom, jajčevci in kuskusom. Zmešaj preostalo olje in limonin sok, prelij po solati in primešaj še metine lističe.

Čas priprave: približno 30 minut.

Na osebo: približno 370 kcal, beljakovine: 9 g, maščobe: 19 g, ogljikovi hidrati: 47 g.

3. Belgijski radič s hruškami in slanino

Za 4 osebe potrebuješ:

2 glavici belgijskega radiča (vitlof)
1 šop rukole
1 glavo radiča
2 manjši hruški
4 žlice orehov
8 rezin prešane slanine
4 žlice jabolčnega kisa
2 žlici limoninega soka
2 žlički tekočega medu
sol, poper
olje

Priprava:

Vitlof očisti, oplakni in razdeli na posamezne liste. Rukolo oplakni, preberi in ji po potrebi odstrani trda stebla. Radič oplakni, očisti in liste natrgaj na koščke. Hruški olupi in zreži na četrtine. Odstrani jim peške in jih zreži na tanke rezine.

Pripravljene sestavine razdeli po 4 krožnikih. Solato posuj s sesekljanimi orehi.

Slanino nareži na trakove in jo v vroči ponvi brez dodane maščobe hrustljavo popeci. Za preliv zmešaj kis, limonin sok, med, sol, poper in olje.

Solato pokapljaj s prelivom in jo obloži s slanino.

Čas priprave: približno 15 minut.

Na osebo: približno 325 kcal, beljakovine: 7 g, maščobe: 38 g, ogljikovi hidrati: 12 g.

4. Zelenjavna solata s piščancem

Za 4 osebe potrebujete:

600 g filejev piščančjih prsi
6 žlic olja
sol, poper
1 glava solate (rimska ali kristalka)
2 paradižnika
po 1 rdeča in zelena paprika
½ kumare
1 šalotko
1 strok česna
3–4 žlice balzamičnega kisa
1 ščepec sladkorja
1 žličko srednje ostre gorčice
100 g črnih oliv brez koščic

Priprava:

Piščanca oplakni in osuši. Na 2 žlicah vročega olja ga med obračanjem peci približno 15 minut. Začini ga s soljo in poprom.

Pripravi zelenjavo in solato. Solato natrgaj na koščke, papriko na trakove, paradižnik na rezine, kumaro pa na kocke.

Šalotko in česen olupi ter na drobno sesekljaj. Zmešaj ju s kisom, sladkorjem, gorčico, soljo, poprom in preostalim oljem. Zelenjavo in solato v skledi zmešaj s prelivom in jo razdeli po krožnikih. Obloži jo s piščancem in z olivami.

Čas priprave: približno 40 minut.

Na osebo: približno 410 kcal, beljakovine: 38 g, maščobe: 25 g, ogljikovi hidrati: 6 g.

5. Vitaminska solata z avokadom

Za 4 osebe potrebuješ:

600 g pečenega ali kuhanega piščančjega mesa
4 stebla zelene
4 mandarine
2 avokada
2–3 žlice limoninega soka
120 g solatne majoneze
100 g kisle smetane
1 žlico kisa
1 žličko karija v prahu
sol, poper
40 g orehov

Priprava:

Piščančje meso zreži na grižljaj velike koščke. Pripravi zeleno in jo zreži na tanke rezine. Zelenje prihrani.

Iz 1 mandarine iztisni sok, preostale pa olupi in jih razdeli na krhlje. Avokado prereži na pol, mu odstrani koščico in meso izdolbi. Avokadovo meso na drobno nareži in takoj zmešaj z limoninim sokom.

Majonezo zmešaj s kislo smetano, kisom in od 4 do 5 žlicami mandarininega soka. Preliv začini s karijem, soljo in poprom.

Zelenje z dveh stebel zelene na drobno nareži in vmešaj v preliv. V skledi zmešaj meso, zeleno, mandarine, avokado in preliv. Solato pusti stati približno 10 minut. Med tem sesekljaj orehe in jih posuj po solati.

Čas priprave: približno 45 minut.

Na osebo: približno 680 kcal, B: 41 g, M: 54 g, OH: 9 g.

Fotografije: Profimedia

Preberi še: 3-dnevna vojaška dieta (v 1 tednu lahko izgubiš kar 4,5 kg!)

Priporočamo tudi: "Kako mi je po mnogih neuspešnih dietah uspelo shujšati? Začela sem jesti na ta način!"

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri