Želiš shujšati? Potem zvečer nikakor ne jej TEH živil!

Z nekaj preprostimi triki in spremembami v prehrani, bo tvoje telo kar na lepem dobilo več energije in motivacije za čez dan, pa še nekaj kilogramčkov lahko izgubiš. Pozorno beri spodnji zapis!

Želiš shujšati? Potem zvečer nikakor ne jej TEH živil! (foto: Profimedia) Profimedia
12. 4. 2017

Vedenje o tem, kdaj v dnevu je dobro jesti določena živila, te bo popeljalo do optimalnega delovanja telesa, možganov in uravnoteženega razpoloženja in ti pomagalo, da boš pri delu in dnevni športni vadbi ter družbenih situacijah produktivnejša.

TO je najboljši čas v dnevu za uživanje maščob, ogljikovih hidratov in proteinov po mnenju prehranskih strokovnjakov (piše Bustle.com) ...

1. Izogni se uživanju velike količine proteinskih živil zvečer

Si nagnjena k prebavnim motnjam? Potem se v večernih urah poskusi zadržati in ne uživaj proteinskih (beljakovinskih) živil, saj je tovrstna hrana težje prebavljiva. Polnozrnat prigrizek s cimetom bo tvojemu želodcu veliko bolje del kot denimo meso.

2. Proteini za zajtrk

Prehranska strokovnjakinja Elizabeth Ann Shaw je za Bustle.com priporočila uživanje jajčne omlete za zajtrk. Vsekakor pa je kdaj in kdaj tudi tisti muffin, ki se ti zjutraj, ko se prebudiš, naslika pred oči, prava izbira. Poslušaj tudi svoje telo!

3. Uživanje zdravih maščob za zajtrk

Imaš rada arašidovo maslo, jajca ali polnomasten grški jogurt? No, priporočamo, da našteta hranila, polna zdravih maščob, ješ za zajtrk. Zagotovila ti bodo energijo za ves dan in te za dlje časa nasitila.

4. Izogibaj se uživanju mastne hrane v poznih večernih urah

Uživanje zelo mastne hrane pozno zvečer je lahko problematično. Si predstavljaš, da telo v tem primeru porabi 2 do 4 ure za prebavo hrane? Poleg tega vse te energije ne boš pokurila in se ti bo posledično le nekam skladiščila. Tega pa seveda ne želiš.

5. Uživanje ogljikovih hidratov pred 'športanjem'

Pred vadbo lahko svoje telo razvajaš z ogljikovimi hidrati. Zagotovili ti bodo dovolj energije, ki jo potrebuješ za intenzivno telesno aktivnost.

6. Uživaj proteine in ogljikove hidrate po treningu

Po treningu (v roku 30 minut) obnovi svoje telo z ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Predlagamo grški jogurt s svežim sadjem in mandlji ali rezino toasta z bananami in arašidovim maslo.

7. Uživanje ogljikovih hidratov zvečer

Najboljši čas za uživanje ogljikovih hidratov je po nekaterih podatkih zvečer, piše Bustle.com. Ogljikovi hidrati pred spanjem lahko izboljšajo tvoj spanec, saj znižujejo raven stresnega hormona kortizola in dvigujejo serotonin (pomaga pri boljšemu spancu in relaksaciji telesa). No, ne pozabi pa ... ključnega pomena je, da ješ to vrsto živil v skromnih porcijah.

8. Proteini za čez dan

Proteine je najbolj priporočljivo jesti tekom dneva, pravi nedavno objavljena raziskava The American Journal of Clinical Nutrition. Ta je pokazala, da podvojen dnevni vnos proteinov pomaga pri mišični gradnji in izgorevanju maščob ob visoko intenzivni športni vadbi.

Priporočamo tudi članek: "Kako mi je po mnogih neuspešnih dietah uspelo shujšati? Začela sem jesti na ta način!"

Preberi si še: To so pozitivni (in najbolj nenavadni) učinki joka na naše telo