Želiš imeti več energije? Tej hrani se izogibaj za zajtrk!

Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, je tako? In to, kar poješ zjutraj, lahko narekuje tvoj tempo skozi ves dan. Zato smo naredili seznam živil, za katere je bolje, da se jim zjutraj izogneš, če želiš zdravo živeti in imeti energijo za ves dan!

Želiš imeti več energije? Tej hrani se izogibaj za zajtrk! (foto: Profimedia) Profimedia
24. 7. 2017

1. Smutiji

Na prvi pogled se zdijo smutiji idealen začetek dneva, ampak v sebi - še posebno če so v celoti samo sadni - lahko nosijo veliko preveč sladkorja. Prav tako po jutranjem zmiksanem napitku postanemo hitreje lačni kot pa če prežvečimo hrano.

2. Kosmiči

Še ena jutranja past, ki vsebuje veliko sladkorja, ki ti bo dvignil nivo sladkorja v krvi, ampak ponavadi to drži samo za nekaj ur - nato se raven krvnega sladkorja hitro zniža in postanemo strašansko lačni

3. Instant ovsena kaša

Tako kot pri smutijih in kosmičih, je tudi instant ovsena kaša predozirana s sladkorji in tudi soljo, pa še oves v predelavi izgubi veliko svojih naravnih učinkov. Zato si raje zjutraj vzemi malce več časa in si sama skuhaj ovseno kašo - boljša bo in še bolj zdrava izbira!

4. Granola

Granola je trenutno v prehrambeni industriji zelo priljubljena kot zdrava izbira za zajtrk. Ampak nekatere granole, ki jih kupiš v trgovini vsebujejo celo več sladkorja kot krof ali kepica sladoleda, zato bodi naslednjič pri nakupu pozorna in se raje odloči za nesladkano granolo.

5. Žemljice

Mmmm, kar vonjamo jih, kako dišijo sveže spečene iz pekarne! Žalostna resnica pa je, da vsebujejo bolj malo hranilnih vrednosti in precej več sladkorjev. 

6. Krofi

Vemo, naštevamo samo slastne opcije za zajtrk, ampak poleg tega, da krofi seveda vsebujejo veliko sladkorja in imajo nizko hranilno vrednost, vsebujejo tudi zelo nevarne transmaščobe. Trans maščobne kisline so oblika maščob, ki jih telo dejansko ne potrebuje in imajo le škodljive učinke. Prekomerno uživanje teh maščob lahko poleg bolezni srca in ožilja, povzroča tudi zmanjšano funkcijo in krčenje možganov kar je povezano z Alzheimerjevo boleznijo.

7. Mufini

Mufini niso zajtrk, ampak so sladica, zato se pocrkljaj z njimi za vsake toliko, ampak naj ne postanejo tvoja stalnica za zajtrk.

8. Slanina in klobase

Pri večini mesnih izdelkov za zajtrk kot so hrenovke, klobase in slanina gre za zelo predelano hrano, kar ni zdrava izbira. Vsebujejo preveč soli, poleg tega pa predelano meso povezujejo z visokim pritiskom in nastankom raka.

Kaj jesti za zajtrk?

Sedaj, ko smo ti črtali vso najljubšo hrano, je vprašanje, kaj sploh jesti za zajtrk. Pripravi si ovseno kašo s svežim sadjem, obrok, ki je poln z B vitaminom, kalcijem, proteini in vlakninami.

Grški jogurt je prav tako odlična izbira za zajtrk, ampak kupi navadnega in si ga potem sama 'posladkaj' s svojim najljubšim sadjem. Jajca so prav tako dobra in zdrava izbira za dober začetek dneva.

Po tem viru pripravila: Tjaša Kokalj Jerala

PREBERI ŠE: 23 živil, ki ti bodo pomagala pri izgubi kilogramov in Odličen naraven napitek za hujšanje iz zgolj 3 sestavin