Zdravilno maslo Ghee je tudi afrodizijak

Že slišala za Ghee? Gre za prečiščeno maslo, kar v bistvu pomeni, da gre za čisto maščobo - brez vsakršnih trdnih delcev (torej ogljikovih hidratov, beljakovin, holesterola in vode).

9. 1. 2012

Zaradi te svoje lastnosti je Ghee primeren za posameznike z občutljivostjo na laktozo, odlično se obnese tudi pri kuhi, njegova nepokvarljivost pa prav tako pomeni, da ga ni potrebno shranjevati v hladilniku. Še več. Na sobni temperaturi naj bi posedoval celo več zdravilnih lastnosti.

Zdravilne lastnosti?

Mario Sambolec je v svojem blogu, ki je tokrat namenjenm zdravemu maslu Ghee, zapisal, da so že v starih ajurvedskih tekstih, ki datirajo v davno 16. stoletje, temu maslu pisali naslednje hvalnice:

"Ghee povečuje intelekt, spodbuja dolgoživost, je afrodiziak in ščiti telo pred različnimi boleznimi."

Maslo Ghee ljudje že tisočletja čislajo zaradi zdravju blagodejnih lastnosti. Začetki čaščenja zdravilnih lastnosti te hrane segajo tako tudi v indijsko (Ayurvedsko) medicino, torej izročilo staro skoraj 5000 let. V Ayurvedi se maslu Ghee pripisuje krepčilne sposobnosti na 'ojas', našo vitalno energijsko blazinico in koren našega dobrega počutja in odpornosti.

Sliši se skratka nadvse obetavno.

Kaj pa zlati maščobici pripisujejo pri Feelgood?

Poleg dokumentiranih koristi vseh petih maščobnih kislin, predstavljenih v prvem blogu Maria Sambolca na temo zdravega masla, so tu še obilne količine vitamina A, vsebuje pa prav tako tudi preostale, izključno v maščobi topne vitamine – D, E in K.

Več o tej zanimivi temi si preberi v novem blogu prehranskega strokovnjaka, Maria Sambolca: Zdravo maslo: Ghee.