Zdrava spolnost: To MORAŠ vedeti o okužbi s HPV!

Rak na materničnem vratu je drugi najpogostejši rak pri ženskah, takoj za rakom na dojki in je posledica okužbe z virusom HPV 16 ali 18.

Zdrava spolnost: To MORAŠ vedeti o okužbi s HPV! (foto: Profimedia) Profimedia
3. 3. 2015

Za boljše zdravljenje je kot pri večini bolezni pomembna preventiva, torej odgovorno spolno vedenje ter cepljenje proti HPV, saj tudi pravilna uporaba kondoma ne prepreči okužbe s humanimi papiloma virusi.

Poleg okužbe so za ženske zelo pomembni tudi redni ginekološki pregledi ter odvzemi brisov materničnega vratu v okviru nacionalnega programa Zora.

Nujno si oglej kratko lekcijo o HPV, ki so jo pripravili člani Projekta VIRUS:

Projekt VIRUS, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije, tudi letos izvaja osveščanje o okužbi s HPV in raku na materničnem vratu.

Ob slovenskem dnevu boja proti RMV tudi letos organizirajo stojnice na medicinski fakulteti, v kliničnem centru, podhodu Maxi in City parku.

Dogajanje bo potekalo med 3. in 5. marcem, in sicer v torek (Medicinska fakulteta), sredo (Klinični center) od 10.00 do 14.00, četrtek (podhod Maxi) od 10.00 do 14.00 in v petek (City park) od 12.00 do 16.00.

Prostovoljci bodo mimoidočim delili informativne brošure, imela pa boš tudi možnost pridobiti dodatne informacije.

Letošnjo akcijo bodo ljubljanski študenti izvedli v sodelovanju z mariborskimi študenti medicine, ki so člani projekta Ljubezen in spolnost, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor.