Zdaj je dokončno: TOLIKO kave lahko v resnici spiješ na dan!

Opa, to je pa veliiiiko več, kot smo doslej mislili!

Zdaj je dokončno: TOLIKO kave lahko v resnici spiješ na dan! (foto: Profimedia) Profimedia
12. 6. 2019

Če tudi ti spadaš med tiste, ki dneva ne moremo začeti brez skodelice kave (ali dveh ali treh), te bo ta novica zelooo razveselila!

Namreč, v nasprotju s splošnim – zdaj že sicer precej zastarelim – prepričanjem, da kava škoduje našemu zdravju, je nedavna raziskava zdaj končno potrdila, da temu ni tako.

Kot ugotavljajo strokovnjaki, lahko na dan spiješ kar do 25 skodelic kave!

Po ugotovitvah preteklih študij naj bi pitje kave povzročalo višje tveganje za otrdelost arterij in posledično srčni infarkt ali možgansko kap.

No, najnovejša študija, objavljena letos, razkriva, da pitje petih, celo do 25-ih, skodelic kave na dan ni nič bolj škodljivo za naše arterije kot če dnevno spijemo manj kot eno kavo.

Raziskovalci so 8000 sodelujočih razdelili v tri skupine. V prvi so bile osebe, ki so pile manj kot eno skodelico kave na dan. V drugi so bile osebe, ki so pile eno do tri skodelice kave na dan, v tretji pa tiste, ki so na dan spile več kot tri skodelice.

Nekateri iz tretje skupine so priznali, da so na dan spili celo do 25 skodelic, čeprav je bilo povprečje popitih kav v njej 5.

Strokovnjaki so ugotovili, da pri teh, ki so na dan spili 25 skodelic na dan, tveganje za otrdelost arterij ni bila nič večja kot pri tistih, ki niso spili nič kave.

Vsi sodelujoči so uspešno prestali srčne preiskave, ki so v obzir vzele tako starost in telesno težo kot kajenje oziroma nekajenje posameznika.

Kot je za portal The Guardian povedal soavtor raziskave dr. Kenneth Fung, "kljub ogromni priljubljenosti kave po svetu lahko razna poročanja ljudi od njenega uživanja odvrnejo. Čeprav v tej študiji ne moremo dokazati vzročne povezave, naša raziskava kaže, da kava arterijam ni škodljiva, kot so to trdile raziskave v preteklosti."

Tako, po tej odlični novici pa je zdaj – čas za kavo. ☕

Pripravila: N. Š.

Gif: Giphy

Preberi še: Tooop! Če boš vsak večer storila TO, se lahko od komarjev posloviš za vedno

Priporočamo tudi: Kako v RESNICI izgleda, ko začneš meditirati? TAKO!