Zaradi TE navade se bodo tvoje prsi veliiiko hitreje POVESILE (+ kako to upočasniti)

... tega pa si verjetno nikakor ne želiš, kajne? ;)

Zaradi TE navade se bodo tvoje prsi veliiiko hitreje POVESILE (+ kako to upočasniti) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 9. 2019

Poleg tega, da je glavni vzrok za povešanje prsi staranje, kar je nekaj popolnoma naravnega, pa lahko določene (slabe) navade ta proces pospešijo.

Plastični kirurg Dirk Kremer, eden vodilnih na tem področju, je za portal dailymail.co.uk razkril, katere so tiste slabe navade, ki pospešijo povešanje dojk in kako to upočasniti, da bodo prsi ostale čim dlje časa čvrste.

Slaba navada #1: Neuporaba sončne kreme

Če na soncu ne uporabljaš sončne kreme, izpostavljaš občutljivo tkivo prsi in dekolteja škodljivim UV in HEV žarkom.

"Ne samo, da to povečuje tveganje za opekline in kožnega raka, vodi tudi do prezgodnjega staranja in pojava gub na predelu prsi. Poškodbe kože, ki jih povzroča sonce, prav tako upočasnijo obnovo kožnih celic, zaradi česar se pričnejo nabirati stare odmrle kožne celice. Prav tako lahko sonce uniči kolagen in elastin v koži. Kolagen je beljakovina, ki ohranja napeto kožo in če ga imate manj v koži, prsi postanejo bolj povešene in izgubijo elastičnost," svari dr. Kremer.

Slaba navada #2: Hitre diete

Si prepričana, da bodo zaradi izgube odvečnih kilogramov videti tvoje prsi čvrstejše? Žal te moramo razočarati.

"Hitre diete povzročijo, da nam primanjkuje ključnih vitaminov in mineralov v telesu, kar vpliva tudi na izgled kože. Hitra dieta povzroči, da naše telo strada, a namesto, da bi kurilo maščobo, v resnici daje signal našemu telesu, da mora pričeti shranjevati maščobo za hude čase in da naj začne kuriti drugo tkivo, saj se pokuri lažje in hitreje kot maščoba. To povzroči, da pričnemo izgubljati mišično maso in tkivo okoli nje. Ker se to zgodi zelo hitro, se koža nima časa prilagoditi in posledično postane povešena," pravi dr. Kremer.

Slaba navada #3: Izogibanje nošenju modrčka

Čeprav v zadnjih letih velja, da je modrček out in raziskave kažejo, da naj bi z nošenjem modrčka mišice v prsih oslabele, zaradi česar bi se prsi posledično povesile, dr. Kremer meni nasprotno.

Nošenje modrčka po njegovih besedah pravzaprav lahko prepreči prehitro povešenje kože in tkiva na področju prsi, saj so na tak način bolj podprte in se manj premikajo, posledično pa se občutljivo vezivno tkivo manj razteza.

Slaba navada #4: Spanje na trebuhu/prsih

Če pogosto spiš na trebuhu, po branju tega članka zagotovo tega več ne boš počela. Takšen položaj ima namreč lahko zelo slabe posledice za tvoje prsi.

Ne samo, da – kar je tudi precej logično – pritiskanje prsi ob vzmetnico več ur ne bo pomagalo pri njihovi čvrstosti, ampak lahko to tudi poveča možnost raztezanja kože in nastanka gub. Enako naj bi veljalo tudi za spanje na boku.

V primeru, da se spanju na boku ne moreš izogniti, dr. Kremer priporoča, da pod prsi daš blazino, ki jih bo podpirala.

Slaba navada #5: Kajenje

Poleg tega, da ima kajenje zelo veliko škodljivih posledic, ima vpliv tudi na kožo prsi (in tudi po ostalem telesu).

"V cigaretnem dimu je več kot 4000 kemikalij in številne od teh povzročijo uničenje kolagena in elastina. Gre za snovi, ki dajeta koži moč in elastičnost. Kajenje ali pasivno kajenje lahko poslabša njeno stanje, povzroči prezgodnje staranje in gubanje tkiva na predelu prsi," zaključuje dr. Kremer.

Prezgodnje povešenje prsi pa lahko upočasniš s pomočjo:

1. Modrčka pravilne velikosti. Če nosiš premali/prevelik modrček, lahko to vpliva na videz prsi. Te se lahko povesijo, v kolikor tvoj modrček ne nudi zadostne podpore.

2. Spremembo svoje trening rutine. Čeprav so visoko intenzivni treningi dobri za zdravje (razen v primeru, da tvoj zdravnik reče drugače), ne moremo mimo dejstva, da intenzivnost povzroči prekomerno poskakovanje prsi gor in dol, kar lahko privede do razpada kolagena v prsih. Da bi se temu izognila, visoko intenzivni trening kombiniraj z nizko intenzivnim, kot je na primer plavanje. Pa ne pozabi na športni modrček! ;)

Pripravila: Nika Švajncer

Gifi: Giphy.com

Preberi še: 5 sekundni TRIK, ki valovite lase spremeni v (definirane) KODRE

Priporočamo tudi: Uaaaau!😍 Instagram je osvojila nova torbica 👜 (želela jo boš imeti)