Zanimivi in uporabni načini, kako svojo vagino ohraniš čisto (NUJNO glej št. 6!)

Tukaj boš našla 13 uporabnih nasvetov, s katerimi boš tam spodaj brez težav ohranila čistočo. To so zanimivi in uporabni načini, kako svojo vagino ohraniš čisto!

Zanimivi in uporabni načini, kako svojo vagino ohraniš čisto (NUJNO glej št. 6!) (foto: Profimedia) Profimedia
7. 2. 2021

Najprej naj s tabo delimo tole informacijo: Vagina ni enako kot vulva!

Ključna razlika: Vulva je tisti predel, ki ga lahko vidiš. Predstavlja torej zunanji del tvojih ženskih organov – to so velike ustnice, male ustnice in konica klitorisa. Od zunaj je vidna le odprtina vagine, ostalo pa kot nekakšna cev vulvo povezuje z materničnim vratom in maternico.

Zdaj pa si preberi še zanimive in uporabne načine, kako svojo vagino ohraniš čisto:

1. Vulvo očisti tako kot vse ostale dele telesa

Vulvo lahko očistiš tako kot vse ostale dele telesa, saj je prekrita z normalno kožo. Pazi, da ne boš pretiravala z drgnjenjem, saj to ni potrebno. Prav tako bodi pozorna, da milo po pomoti ne bo zašlo v vagino, saj včasih povzroči draženje ali celo okužbo.

2. Vagina je samočistilna

Dobra novica, vagina se očisti sama – kot pečica! Ima naravno nizko pH vrednost, kar preprečuje razmnoževanje zunanjih organizmov in tako ohranja čistočo. Posebno miljenje tam spodaj torej ni potrebno.

3. Ne uporabljaj odišavljenih produktov

Močno parfumirani izdelki (npr. odišavljena mila) pogosto dražijo kožo v notranjosti tvoje vagine, ki je veliko bolj občutljiva kot koža na zunanjem delu telesa. To pa ne velja le za milo, tudi odišavljeni tamponi ali detergent za pranje perila lahko povzroča draženje.

Prav tako ne nasedaj izdelkom, ki ti obljubljajo, da bo tvoja vagina dišala kot vrtnice – nihče tega ne pričakuje, prav tako pa si ne želiš bakterijskega vnetja.

4. Po aktivnosti hitro sleči preznojena športna oblačila

Marsikatera bi v športnih oblačilih rada preživela cel dan. Ko pa so tako udobna ... Temu se poskusi izogniti, saj je temno in vlažno okolje popolno za nastanek bakterij. Če se po telovadbi nimaš časa takoj stuširati, se vsaj hitro preobleci!

5. Nosi bombažne spodnjice

Bombaž od vseh materialov najbolj zračen, še posebej v nasprotju s čipkastimi ali sintetičnimi spodnjicami. Čeprav so tangice tako zelo praktične, pa z njimi lahko bakterije nehote vnašamo v sečnico in povečamo tveganje vnetja sečil.

6. Po seksu na WC!

Pa tudi prej! Vnetje sečil sicer ni neposredno povezano z vagino, a vseeno. Vnetje najlažje preprečimo tako, da malo potrebo opravimo pred in po seksu, saj se bakterije tako težje razmnožujejo.

7. Obriši se od spredaj nazaj

Čeprav o tem morda niti ne razmišljaš in vse delaš avtomatsko, pa morda vseeno nekoliko več pozornosti nameni brisanju. Brisanje od spredaj nazaj zmanjša verjetnost, da bakterije iz rektuma preneseš na vagino ali sečnico. Te lahko, če jih preneseš drugam, povzročijo dražeč občutek ali celo okužbo.

8. Pozorna bodi pri izbiri lubrikantov in kondomov

Izbira je ogromna. Tako pri kondomih kot pri lubrikantih. Če ugotoviš, da ti lateks ne ustreza, se naslednjič sprehodi mimo prodajne police s kondomi in videla boš, da je na izbiro vse mogoče. Večini najbolj ustrezajo lubrikanti, narejeni na vodni osnovi. Če pa si preizkusila že vse kombinacije in se dražečega občutka nikakor ne moreš znebiti, je najbolje, da se posvetuješ s svojim ginekologom.

9. Pozorno izbiraj tudi tampone in vložke

Dobro se pozanimaj o produktu, ki ga najraje uporabljaš. Raziskave so pokazale, da določeni tamponi vsebujejo škodljive kemikalije, imenovane ftalati, ki vplivajo na tvoje hormone. V nekaterih pa so bili najdeni tudi dioksini, stranski produkt beljenja tamponov. Najboljša izbira bodo zagotovo ne odišavljeni in ekološki tamponi.

10. Izogibaj se izpiranju

Vsi ginekologi se strinjajo, izpiranje je škodljivo in nepotrebno! Mit, da izpiranje ustvari čisto in sijočo vagino je prav to – le mit! Kemikalije ftalati, povzročijo le neravnovesje in nič drugega.

11. Seks igrače naj bodo vedno čiste

To zagotovo že počneš, a omemba nikoli ne škodi. Vse erotične pripomočke moraš po uporabi dobro očistiti. Vsak dan zamenjaš spodnjice, kajne? Prav tako moraš tudi vse seks pripomočke vsakič temeljito očistiti. Čeprav obstajajo posebna mila, bo ne odišavljeno milo delovalo brez težav.

12. Nič, kar je bilo v tvoji zadnjici, naj ne gre v tvojo vagino

Bakterije v tvojem rektumu in anusu se razlikujejo od ostalih, zato naj bodo stvari tam, kjer spadajo. To velja tako za prste, igrače, penise in kondome.

Prirejeno po: Cosmopolitan.com

Preberi še: Napitek za pred spanjem, po katerem bo tvoje telo kurilo maščobo kot noro!

Priporočamo tudi: Zakaj nas po tem, ko jemo ananas, PEČE jezik? (in kako to preprečiti)