Zakaj nas po tem, ko jemo ananas, PEČE jezik? (in kako to preprečiti)

30. 1. 2021
Zakaj nas po tem, ko jemo ananas, PEČE jezik? (in kako to preprečiti) (foto: Profimedia)
Profimedia

Našo novinarko je zanimalo, zakaj ji vedno, ko poje ananas, na jeziku ostane nadležen pekoč občutek ... in našla je odgovor!

V nasprotju s prepričanjem, da nas po ananasu peče jezik zato, ker smo nanj alergični, je razlog enostavnejši, kot si morda misliš.

Ananas, ta svež in sočen sadež, je poleg tega, da je noro okusen, tudi odličen za razstrupljanje telesa in hujšanje. Deluje namreč kot naravni diuretik in odvaja odvečno tekočino iz telesa.

Že samo zaradi teh pozitivnih učinkov na telo bi ga jedla vsak dan, a me od tega odvrača predvsem tisti pekoči občutek na jeziku zatem, ko ga pojem. Ker mi to nikakor ni dalo miru, sem v Google vtipkala:

"Zakaj nas po ananasu peče jezik?"

In dobila veliko več kot samo odgovor na to vprašanje.

Resda je ta sadež nekoliko kisel, a čeprav vsebuje limonsko kislino, ta ni glavni krivec, zakaj nas po tem, ko ga pojemo, peče jezik (in vse okoli njega).

Ananas je edino živilo, ki vsebuje bromelain, encim, ki razgrajuje hranljive snovi. Ker bromelain razgrajuje beljakovine oziroma tanki površinski sloj kože v ustni votlini, čutimo ta pekoč občutek.

Vloga bromelaina v organizmu je namreč, da razgradi beljakovine na manjše dele, saj jih tako lahko telo hitreje izkoristi kot vir energije.

Kar pomeni, da je ananas zelo dobra izbira za vitko linijo.

In naj te nič ne skrbi zaradi tanke kože, ki jo ananas "razgradi", saj ima naše telo odlično moč hitre regeneracije in četudi te zaradi bromelaina peče jezik, ta občutek izgine čez nekaj ur, saj se koža v ustih tako hitro obnovi.

Bromelain se sicer uporablja pri zdravljenju mnogih težav.

Še posebej učinkovit je pri zmanjševanju vnetij, ki nastanejo zaradi okužb ali poškodb. Prav tako pomaga pri prebavi, ima pomembno vlogo pri upočasnitvi procesa staranja in je naravni antikoagulant (preprečuje strjevanje krvi oziroma oblikovanje strdkov).

Kako preprečiti pekoč občutek na jeziku?

Ker je ananas za naš organizem zelo koristen, kar uživaj v njem še naprej.

Sicer pa se največja koncentracija bromelaina nahaja v sredici ananasa, zato preprosto odreži ta del in pekoči občutek bo znatno manjši.

Prav tako lahko to preprečiš tako, da ananas toplotno obdelaš, saj visoke temperature pri kuhanju, praženju ali pečenju zavirajo delovanje bromelaina.

Pripravila: Nika Švajncer

Fotografija: Unsplash/Julien Pianetti

Preberi še: Temni podočnjaki? Poglej, kako se te nadloge znebiš! ali pa Sijajen trik, ki v 1 min zmehča in nahrani kožo na rokah.

Priporočamo tudi VIDEO: Zmote o razstrupljanju ali zakaj ne moremo razstrupiti telesa v zgolj 10 dneh (razkriva osebni trener)

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan