Za 8 tednov se je odrekla sladkorju - kaj se je zgodilo?

Preveri, kaj se je zgodilo ženski, ki se je za 8 tednov odrekla sladkorju v vseh oblikah.

Za 8 tednov se je odrekla sladkorju - kaj se je zgodilo? (foto: profimedia) profimedia
19. 8. 2015

Novinarka spletnega portala Mindbodygreen Carly Hicks se je zaradi težav z želodcem, ki jih je imela za avtoimune bolezni, odločila, da 8 tednov v svoje telo ne bo vnašala sladkorja. Čeprav je morala zaradi bolezni zadnja tri leta jesti zelo zdravo in brez živil s predelanih sladkorjev, se ji je zdelo, da je ujeta v past sladkorja.

Akne, boleče mišice, razdražljivost, utrujenost

Še vedno je namreč jedla sladke sadeže in si pripravljala sladice z naravnimi sladili. Imela je aknasto kožo in močne, boleče menstruacije, bila je utrujena in razdražljiva.

Kaj se je začelo dogajati, ko se je odrekla sladkorju po metodi  Sarah Wilson, mi jih bomo zgolj povzeli.

Prvi teden se ji je zdelo povsem enostavno, popoldanske sladke prigrizke je zamnjala z oreščki in zdelo se ji je, da bo to povsem preprost 8-tedenski preizkus.

Drug in tretji teden sta najtežja, hotelo si je sladkarij, bila je močno lačna, hitro je menjavala razpoloženja. Da bi si olajšala težnjo po sladkem, je v čaj dodajala več kokosovega mleka, skušala uvrstiti v jedilnik več zdravih maščob.

V četrtem in petem tednu se ji je prvič zgodilo, da se je sladkor v telesu stabiliziral in da ni več vsaki dve uri iskala prigrizka, ni bila omotična, razdražljiva, ni imela napadov volčje lakote in ni se ji bilo več težko skoncentrirati.

V šestem tednu je vzdržnost obrodila sadove - koža se ji je začela izboljševati, postajala je vse bolj čista, akne so se umikale.

V sedmem tednu je začela uvajati nazaj majhne količine sadja z malo sladkorja, kot so borovnice. Dodala jih je v smoothie. Prvič se je zgodilo, da si ni želela še več sladkega, kot se ji je dogajalo prej. Šele zdaj je videla, kako zelo je bila odvisna od sladkorja.

V osmem tednu je šele videla, kako pozitivno vpliva nanjo življenje brez sladkorja. V svojo prehrano še tu in tam vključi sadje z manj sladkorja, močne želje po sladkarijah pa ni več. In minili so trije meseci, od kar ni imela niti enega samega dne boleče menstruacije. Z življenjem brez sladkorja bo nadaljevala in verjame, da je to pot do nadaljne ozdravitve.

Sladkor ni le sam sladkor

Številne raziskave so sicer dokazale, da sladkor v telesu deluje podobno kot heroin in povzroča odvisnost. Otroci, ki pojedo preveliko količino sladkorja, se težje skoncentrirajo, postanejo hiperaktivni, razdražljivi, ko jim sladkor pade, pa jokavi in utrujeni - enako je z nami.

Prevelike količine sladkorja vodijo v številne bolezni in povzročajo debelost, ki nadalje vodi v številna degenerativna obolenja. Pri čemer je treba opozoriti na to, da je sladkor še vse kaj drugega kot le sladkor, kot ga vidimo v posodi s sladkorjem. Že en sam sadni jogurt ima za tretjino lončka sladkorja. Obilo sladkorja vsebujejo tudi sadni smoothieji in jedi, ki se zdijo na prvi pogled zdrave - na primer kupljeni muesliji in sladke vrste sadja. Sladkor so ravno tako vsa naravna sladila.

Podobno kot sladkor v telesu delujejo tudi izdelki iz bele moke. Če se želimo lotiti diete brez sladkorja, moramo torej najprej razumeti in se podučiti, kje vse se sladkor skriva. Nato pa se diete brez sladkorja lotiti z obilo močne volje in zaupanjem v uspeh in rezultate. 

Kako očistimo telo sladkorja, preberi tukaj.

Pripravila: Sanja Macur,  spremljaj me na Twitterju