Vse delaš prav, pa tvoj trebuh še vedno ni raven? Mogoče je problem v tem!

Vse smo se že kdaj srečale s tem... pravilna prehrana, vsakodnevna telovadba - vse delaš prav, maščoba na trebuhu pa še kar ne izgine? Rešitev se skriva v tem članku!

Vse delaš prav, pa tvoj trebuh še vedno ni raven? Mogoče je problem v tem! (foto: Profimedia) Profimedia
14. 6. 2017

Ljudje (še posebej ženske) smo nagnjeni k temu, da smo prav obsedeni z nekaterimi deli telesa, na katerih se prav nič ne spremeni, ne glede na to, kaj naredimo. Velikokrat je to ravno trebuh.

Si tudi ti že izločila vse možno, preizkusila nešteto različnih vaj, pa je trebušček še vedno tam?

In ne glede na to, kako motivirana si, si ne moreš pomagati, da se ne bi obremenjevala, ko trebuh nikakor ne more postati in ostati raven.

No, mi smo našli rešitev. Namreč pri health.com so pripravili "vodič", ki ti bo pomagal, da se bo končno nekaj premaknilo in boš opazila spremembe.

TEŽAVA #1: Delam veliko vaj za trup, pa moje trebušne mišice še vedno niso vidne.

Zelo pogosta napaka je treniranje samo trebušnih mišic.

Abdominalno področje je majhno, tako da, če delaš zgolj vaje za trebušne mišice, ni dovolj, da porabiš veliko kalorij, kar je ključno pri kurjenju maščobe, ki prekriva mišice. Poleg tega z nekaterimi izmed najbolj priljubljenih vaj (kot je tista, pri kateri sediš na tleh s pokrčenimi nogami in dviguješ trup) "trofiš" bolj fleksorje kolka kot pa trup.

REŠITEV: Osredotoči se na celotno telo.

Veliko več kalorij (in posledično maščob) boš porabila, če kombiniraš kardio vadbo z vadbo za moč, ki vključuje celotno telo. Prav tako lahko zmanjšaš število vaj za trebušne mišice, saj je pri njihovem oblikovanju ključno kurjenje kalorij (maščobe).

TEŽAVA #2: Ko se zredim, mi gre vse v trebuh.

Kje skladiščimo maščobo je v določeni meri pogojeno z genetiko.

Ampak ponavadi, ko se zredimo, se s tem poveča tudi količina visceralne maščobe. To je eden izmed razlogov, zakaj je prehrana s preveč enostavnih ogljikovih hidratov problematična.

Če ješ preveč hrane, ki je osiromašena vlaknin in vsebuje veliko sladkorja, to poviša nivo sladkorja v krvi in vse te kalorije se shranijo v maščobo.

REŠITEV: Proti genetiki pač ne moreš nič, lahko pa telesu otežiš shranjevanje odvečnih kalorij kot maščobo s tem, ko omejiš vnos enostavnih ogljikovih hidratov (predvsem sladkorja).

Jej hrano, ki vsebuje več vlaknin, kot so ovseni kosmiči, stročnice, sladki krompir. Prav tako je dobro, da imaš v dnevu tri obroke in eno malico, ki si jih načrtuješ vnaprej.

TEŽAVA #3: Celodnevno sedenje lahko povzroči, da se tvoj metabolizem upočasni.

Recimo: ko sediš, v eni uri porabiš 93 kalorij, med tem ko jih v enakem času pri hoji porabiš kar 200.

Veliko vlogo pri tem igra tudi drža.

Sedenje skrajša fleksatorje bokov in ledvene mišice – tiste, globoko v abdominalni votlini, ki so pritrjene na spodnji del hrbta. Posledično se boki nagnejo naprej in tvoj trebuh se izboči.

REŠITEV: Začni hoditi, stati, korakati, se premikati čez celoten dan. Tako boš povečala porabo kalorij.

Ideja: Nastavi si alarm na vsakih 30 minut. Vstani se in 60 sekund delaj plank ali most. Na tak način ne boš samo pospešila porabe maščobe, ampak se boš tudi dobro raztegnila, kar bo zmanjšalo morebitne bolečine od sedenja.

TEŽAVA #4: Trebuh se mi poveča v obdobju okoli menstruacije

Kot posledica povišanega nivoja estrogena, ženske zadržujemo več tekočine v obdobju pred menstruacijo: veliko se jih "zredi" celo za od 0,5 do 1 kilograma.

Poleg tega smo v tem obdobju nagnjene k temu, da tudi več pojemo – še posebej ogljikovih hidatov, verjetno zato, ker nihanje hormonov povzroča, da se tudi po obroku počutimo manj site.

REŠITEV: Poleg tega, da v tem času paziš na vnos ogljikovih hidratov in soli (naj bo nizek), se odreci tudi gaziranim pijačam ter žvečilnim in bombonom brez sladkorja, ki vsebujejo sladila.

Sladila namreč reagirajo z bakterijami v črevesju in povzročajo gase.

TEŽAVA #5: Po porodu sem izgubila večino pridobljenih kilogramov, še vedno pa imam trebuh.

Nosečnost raztegne abdominalne mišice ("six pack"), ki potrebujejo čas, da se ponovno učvrstijo. To lahko traja celo do 9 mesecev po porodu.

REŠITEV: Svoj trup ponovno učvrsti od zunaj navznoter.

V svojo rutino vključi tudi vaje, ki se osredotočajo na pogosto spregledane globoke mišice, kot so mišice medeničnega dna, prečne mišice in mišice hrbtenice. Za to je še posebej učinkovita deska (plank).

Imej v mislih: morda ti ne bo uspelo pridobiti takšnega trebuha, kot si ga imela in to je popolnoma okej. Marsikatera bi si želela, da izgleda tako dobro kot ti! :)

Prehrana za zmanjšanje trebuha

Poleg "klasičnih" živil, ki so del tvoje zdrave prehrane (veliko beljakovin, nekaj zdravih maščob in kompleksnih ogljikovih hidratov, vanjo vključi tudi več teh živil, ki ti bodo pomagala pri kurjenju maščobe:

  • vlaknine (zelenjava, stročnice, sadje)
  • "dobre" maščobe (olivno olje, oreščki, avokado)
  • kalcij (mleko, jogurt, sir, brokoli, ohrovt)

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: 9 razlogov, zakaj bi morala VSAK DAN pojesti 2 jajci ali pa Tako pospešite izgubo telesne maščobe.

Priporočamo tudi: Ti pri izgubi kilogramov primanjkuje motivacije? Teh 7 nasvetov ti bo v veliko pomoč!