Vodnik po tatujih za punce s slogom

Tatu ni malenkost, zato smo zate pripravili kratek vodnik po tetovažah, ki sta nam ga pomagali sestaviti mojstrica tetovaž Tamara Anžič Marinšek iz INK Deluxe tattoo studia Izola in dermatologinja Mateja Lisjak, dr. med., specialistka dermatovenerologije.

17. 5. 2011

Poletje je čas, ko damo svoja telesca – in svoje tatuje na ogled. Zdaj ni čas za izdelavo tatuja (sončni žarki in novonastala poslikava ne gredo skupaj), je pa čas za razmislek o njem.

1. Kakšen motiv boš izbrala?

Tetovažam ne rečejo kar tako umetnost na telesu. Bodi ustvarjalna in sodeluj z umetnikom tetoviranja, oblikujta nekaj, kar bo posebno, kot si ti. Izogni se izbiranju podobe iz kataloga ali posterja na steni. Namesto tega izberi nekaj, kar izraža tvojo osebnost in življenje, tako kot je manekenka Nicole Trunfio na hrbtno stran svojega vratu dala narisati obešalnik za oblačila. Vzemi si čas (konec koncev naj bi te tetovaža spremljala vse življenje) in preglej različne tatuje v knjigah in revijah, ki jih dobiš pri svojem mojstru tetoviranja. Tudi Google Images da lahko tvojim idejam ogromno zagona.

Glede na tvoje ideje boš verjetno izbrala tudi mojstra tetovaž. Obstajajo namreč studii z dvema načinoma izbire motiva; prvi je studio, ki ima na voljo veliko že pripravljenih risb, predlog in katalogov, takšen studio prodaja motive, ki niso unikatni, zato obstaja velika verjetnost, da nekdo ta motiv že nosi ... Tak studio je primernejši, če si želiš manjšo tetovažo in nimaš nikakršne predstave o tem, kaj naj bi krasilo tvoje telesce, ter ti je pomembno, da te med izbiro takoj pritegne slika, ki ti je takoj zelo všeč ... Drugi tip studia nima katalogov, vendar ima svoje poslikave ter veliko izbiro revij z najrazličnejšimi tetovažami, saj izdela unikaten motiv za vsakega posameznika. “Ko boš stopila v tak salon, je najbolje, da imaš že okvirno željo ali motiv izoblikovan v glavi. Dober umetnik bo znal na podlagi pogovora prebrati, kaj si želiš in česa ne, in bo sam ustvaril unikat,” pravi Tamara Anžič Marinšek in ti svetuje, da prineseš nekaj primerov tatujev, ki so te pritegnili na spletu ali v reviji, saj bosta tako z mojstrom hitreje oblikovala 'tvojega'.

2. Trikrat preveri črkovanje

Khmerski napis Angeline Jolie je vreden občudovanja, toda vsekakor preveri, ali je vse pravilno napisano. Naj gre za kitajsko pismenko ali navadno slovenščino: preveri, še enkrat preveri in potem spet preveri za vsak primer – ali tvegaj, da boš končala kot David Beckham, ki ima na vratu napisano Vihctoria v hindujščini.

Odločitev za tetovažo naj ne bo muha enodnevnica …

3. Ne tetoviraj se po čustveno nabitem trenutku

Ne tetoviraj se, ko se razideš z ljubeznijo svojega življenja ali ko nekdo umre. Takrat nisi pretirano pri sebi. In tetoviranje partnerjevega imena? Tega ne delaj! Nič ni tako trajno kot tatu. Celo zakon ne.

4. Ne tetoviraj se pijana, nikoli!

Večina tatuistov ne bo privolila pijani punci tetovirati brkov, toda nikoli ne veš. Alkoholu se izogni tudi večer pred tetoviranjem, da si ne boš povečala možnosti krvavenja zaradi razredčene krvi.

5. Ne tetoviraj se, če si nagnjena h kožnim boleznim

Če si nagnjena k luskavici, se na mestu vbodov lahko pojavi psoriatični izpuščaj, ki se lahko sproži ob vsaki poškodbi kože, vbadanje kože pa lahko sproži tudi nastanek zelo srbečega in nadležnega izpuščaja s sijočimi bunčicami.

6. Si posuta s kožnimi znamenji ali nagnjena k alergijam?

Pri velikem številu znamenj naj mojster nanaša tatuje na kožo, kjer znamenj ni ali so le redka, pri alergijah pa se je treba natančno seznaniti z vsemi sestavinami barvil,da preprečimo nastanek alergičnih reakcij, pravi dr. Lisjakova, Tamara Anžič Marinšek pa razlaga:

“Če imaš večje težave s kovinami in barvili (npr. za lase) ter kakršnekoli dvome, lahko prosiš mojstra tetovaž za tabelo sestave barve in z njo odideš na posvet k dermatologu, vendar je lahko postopek za odgovor dolgotrajen.”

7. Najboljši čas

Za tetovažo se je najbolje odločiti med septembrom in majem, ko nisi neposredno izpostavljena soncu, mojstrica tetovaž Tamara Anžič Marinšek pa jih odsvetuje tudi pred operativnimi posegi in vsaj tri tedne po posegu, če tetovaža ni obsežna. Prav tako odsvetuje tetoviranje med jemanjem antibiotikov in vsaj tri tedne po končanem zdravljenju, doječim materam in nosečnicam. Med menstruacijo se lahko tetoviraš, zavedati pa se moraš, da si v prvih dneh bolj občutljiva za bolečino in te tetoviranje lahko bolj boli kot sicer.

8. Naj ga naredi profesionalec

Za tattoo studio so prva najboljša priporočila pohvale ljudi, ki jim zaupaš. Če studia ne moreš predhodno obiskati, si najprej oglej njegovo spletno stran, da boš videla, ali  ti ustrezata način dela in stil tetoviranja. Vsak t. i. 'tattoo artist' je specializiran v določenem slogu; če boš npr. videla, da se tetovator nagiba predvsem k portretom in realizmu, je nesmiselno pri njem izvajanje maori poslikave ali pa pisave. Ko boš obiskala studio, te mora pritegniti tudi prostor, pozorna moraš biti na čistočo studia in tatuista. Zahtevaj tudi ogled sterilizarnice in prostorov, v katerih se izvaja tetoviranje (ti morajo biti strogo ločeni od vhoda), predvsem pa morajo biti čisti in zračni. Če imaš nelagoden občutek, je to znak, da studio ni primeren. In naj te ne zamika poceni ponudba zanikrnega salona za tetovažo, v katerem lahko tvegaš celo okužbo s hepatitisoma B in C ter HIV-om. Možne so tudi resnejše gnojne okužbe in brazgotinjenje ter poškodba živcev v koži in krvavitve.

9. Preveri tudi varnost barve

Ker se nočeš preobtežiti s težkimi kovinami, preveri tudi barve. Imeti morajo etiketo o poreklu ter naveden rok uporabnosti in tehnično tabelo o ustreznosti sestav. To je prvi znak, da je barva varna.

“Glede na stopnjo alergičnosti se odločamo tudi, ali bomo izdelali tetovažo ali priporočamo raje črno-belo poslikavo,” pravi mojstrica Tamara.

10.  Izberi primeren del

Premisli o tem, kako viden naj bo tvoj tatu. Tatujev na rokah ali obrazu ne boš mogla skriti, tatuje na trebuhu ali hrbtu pa boš lahko po potrebi prikrila.

11. V mislih imej svoj poklic

Morda se ti zdijo tatuji seksi in zanimivi, toda ali tvoj šef misli enako? Morda to ni težava pri ustvarjalnih poklicih, kot sta moda ali oglaševanje, tetovaž v določenih službah pa ne sprejemajo z odobravanjem, pravijo svetovalci za osebno podobo. Če delaš v konservativnem delovnem okolju, kot sta pravo ali bančništvo, in si želiš, da bi te jemali resno, je tatu na vidnem mestu vsekakor slaba odločitev.

12. Odstranjevanje tatujev

Trajne tetovaže se zelo težko odstranijo in koža na tem mestu ni nikoli povsem takšna kot prej, saj se pri tetoviranju pigment ne vnese le na povrhnjico (to naredijo le pri prehodnih oz. začasnih tatujih), temveč v globlje ležečo usnjico, pri čemer se poškoduje epidermalna bariera, zato so tudi komplikacije številnejše. Skoraj vedno pride vsaj do minimalnega brazgotinjenja, poleg tega je odstranjevanje lahko boleče telesno in finančno – večina ljudi pa potrebuje od 6 do 12 tretmajev z laserjem, včasih celo več. In še namig: najlažje se odstrani črno barvo, najtežje pa rumeno.

13. UV-tatu

Pri UV-tatujih so v barvi UV-mikrokroglice s strupeno kemično sestavino (povzroča dermatitis ali celo kožnega raka), ki reagirajo pod ultravijolično svetlobo in naj bi ostale v dermisu. Če te kroglice počijo (žal se to dogaja, kar je dokaz, da sčasoma nehajo svetiti), pa telo absorbira tudi strupene sestavine iz njih.

14. Neodgovorno

Zdravju najbolj nevarne tetovaže so tetovaže, izdelane doma, na motocikličnih festivalih ... neprofesionalne tetovaže, izdelane v neprimernem okolju ali okolju, ki ni bilo ustrezno pripravljeno na tovrsten poseg (zaščiteno s pokrivali za enkratno uporabo) ali pa izdelane z neprimernimi pripomočki, barvami za tehnično risanje ali nalivnimi peresi, s šestili, šivankami itd.

Zdravniki jih močno odsvetujejo

Začasni tatuji s črno kano

Čeprav so na promenadah na morju in pri bližnji kozmetičarki videti nedolžni, nanje glasno opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja, saj sestavina parafenilendiamin, ki je v črni kani, pogosto povzroča dolgotrajno alergijsko občutljivost in posledično ekcemske reakcije na mestu tatuja po približno 10 do 14 dneh. Preobčutljivostne reakcije se ti lahko sprožijo tudi v stiku s kovino nikelj, ki jo vsebujejo nekatera barvila in je lahko tudi v nakitu. Če si pozneje barvaš lase z barvili, ki vsebujejo črno kano, lahko pride do zelo hudih alergijskih reakcij. Lasišče postane pordelo, oteklo, oteklina se po navadi še razširi na obraz in vrat, ob ponovnem začasnem tetoviranju s črno kano pa na mestu tetovaže nastane ekcemska reakcija z oteklino, srbečimi bunčicami, mehurčki z rosenjem in pozneje s krasticami. Nastala preobčutljivost na sestavino parafenilendiamin traja več let ali vse življenje: če že imaš kakšno alergijo oz. jo imajo starši ali sorojenci, raje pozabi na mali črni tatujček.

Na Inštitutu za varovanje zdravja pravijo:

“Če si resnično želiš začasnega tatuja, izberi barvo naravne kane (pripravek je v obliki paste), ki je zeleno rjave do rjave barve. Če je barva paste temnejša (črna), so bila najverjetneje dodane barvila. Povprašaj po izvoru kane in po sestavi (seznam snovi). Če izvajalec ne more dati dobrih informacij, se ne daj poslikati. Če ti bo izvajalec rekel, da pasto lahko odstraniš že po eni uri, gre gotovo za črno kano, saj mora naravna kana ostati v stiku s kožo čim dlje, da nastane dobra slika temno rdeče kostanjeve barve,” dermatologinja Mateja Lisjak pa dodaja: “Pri prehodnih tatujih s črno kano ob prvem pojavu ekcemskih sprememb barvilo odstrani s kože in vsaj nekaj let ne uporabljaj barvil s črno kano nikjer na telesu. Svetujem tudi epikutano testiranje pri alergologu.”

P.S.

Veliko informacij o tetoviranju boš našla še na spletni strani Slovenski tattoo. Nekaj najkakovostnejših studiev v Sloveniji, ki jih svetuje Tamara Anžič Marinšek, pa najdeš na www.tamystartattoos.com (specializiran za japonski slog poslikave), www.tattoo-dejan.net (ukvarja se predvsem s portreti in realizmom) in www.reinhard-tattoo.com.

Za strokovno pomoč in pregled članka se zahvaljujemo mojstrici tetovaž Tamari Anžič Marinšek iz INK Deluxe tattoo studia Izola (www.tamystartattoos.com) in dermatologinji Mateji Lisjak, dr. med., specialistki dermatovenerologije iz zasebne ambulante v Ljubljani.

Napisala Petra Arula, fotografije: Alexa Miller, Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri