Visoke petke so primerne le za posebne priložnosti!

V zadnjih letih je na mestnih ulicah opaziti vse več mladih deklet, ki ne le ob posebnih priložnostih, temveč tudi na običajne dni, nosijo visoke petke.

1. 9. 2014

Njihova izbira nas glede na to, kaj lahko nošnja stiletk (navidezno) naredi za žensko postavo, niti ne čudi pretirano.

Simon Zupan, osebni trener in prehranski svetovalec, je na svojem blogu tako med drugim zapisal naslednjih nekaj najverjetnejših razlogov za ta trend:

  • "Najverjetneje se vsak strinja z mano, če rečem, da visoke pete precej vplivajo na zunanji izgled ženske. Njena telesna višina se nenadoma poveča za nekaj centimetrov, zadnjica je bolj poudarjena, telesna drža se zdi samozavestnejša, noge so daljše."

A če gre zato nekako razumeti ženske in dekleta, ki so za vse našteto pripravljene plačati ceno občasnega neudobja in številne potencialne nevšečnosti, ki nanje pretijo tekom vsakdana, pa Simon Zupan v nadaljevanju svojega pisanja opozarja tudi na dolgoročne nevarnosti pogoste nošnje visokih pet, ki ima - poleg neprijetnih zdravstvenih posledic pritiskov na prste, njihova tkiva in živce, obremenitve kolen in težav s podplatnico, mečnimi mišicami in ahilovo pete - vendarle tudi estetske pomankljivosti:

  • "Ker je namen takšnih čevljev dvigniti peto, se celotno stopalo pomakne naprej, zaradi česar sprednji del čevlja močno pritiska na nožne prste. V kolikor obutev nima zadostno velike odprtine, teža telesa potisne prste v smeri naprej do te mere, da se le-ti pokrčijo. Če čevlje nosimo vsakodnevno in je takšen pritisk kroničen, prizadeti prsti ostanejo v takšnem položaju tudi, ko smo bosi (angleško takšen položaj imenujemo 'hammer toe'). Mišice na spodnji strani prstov se namreč skrajšajo, njihov tonus se poveča, raztegljivost pa zmanjša. Ta težava je značilna za vsaj enega izmed srednjih treh prstov, torej kazalec, sredinec in/ali prstanec."

Več o zdravstvenih učinkih (in verjemi, da ti niso ne lepi in še manj nedolžni) si preberi na spletni povezavi Vpliv čevljev z visoko peto na telesno držo.