Uporniški vegani burijo duhove: “Sem veganka v 70 odstotkih”

Tofu, fižol in ammm ... big mac. Dobrodošli v svetu uporniških veganov!

Uporniški vegani burijo duhove: “Sem veganka v 70 odstotkih” (foto: Getty Images) Getty Images
2. 4. 2017

“Imate kaj veganskega?”

Petek zvečer je in Janja je v piceriji. Ves teden se je izogibala ribam, mesu in mlečnim izdelkom, v službo si je prinesla mandljevo mleko, ga dolivala v kavo, nanj pa napisala svoje ime, da ji ga kolegi ne bi popili.

Ko pa natakarica pokaže na nekaj žalostnih solat na meniju, ji Janja vrne meni in reče: “J*bi ga, bom eno klasiko.”

Ne, 26-letna Janja ni kar naenkrat prelomila vseh pravil po dolgih letih samonadzora.

Je veganska upornica. Že jutri se bo vrnila k umešanemu tofuju in testeninam z lečo. Nocoj je pač popila nekaj kozarcev vina in se želi samo malo zabavati.

“Sem veganka v 70 odstotkih,” razloži.

“Pred kakšnim letom me je vrtinec blogov z zdravo prehrano prepričal, da sem za tri mesece postala stoodstotna veganka. Izkazalo se je, da je pretežko. Še vedno jem zdravo in naredim nekaj dobrega zase, a si, kadar mi zapaše, privoščim tudi kaj mesnega.”

Veganstvo je v porastu. Ambasadorki 'gibanja' sta postali Ellie Goulding in Ariana Grande, prav tako so ga za svojo dieto izbrali Viktorijini angelčki.

Tri najbolj prodajane kuharske knjige v Združenih državah vključujejo samo veganske recepte, založniki se kar grebejo za veganske blogerske avtorje.

Na Instagramu ima iskalni niz #vegan več kot 35 milijonov zadetkov. Najdemo lahko celo kopico profilov sijočih moških in žensk, ki promovirajo veganstvo ne zgolj kot dieto, ampak kot način življenja.

Nekaj, kar ne pride v ožji izbor za objavo na teh profilih, pa so pijano naročeni nočni hamburgerji in grmada sira, naribanega na špagete.

Nedavna anketa je pokazala, da tretjina od 1789 vprašanih vegetarijancev občasno je meso (na primer, kadar so pijani).

Trdijo tudi, da jim je dovoljeno jesti sir camembert!

Čeprav si vsi želimo živeti kot teh nekaj amaro filtriranih zelenih boginj, je naša resničnost precej drugačna od njihovih spletnih življenj.

“Lahko bi rekreirala karbonaro z uporabo nutricijskega kvasa in zdrobljenih indijskih oreščkov, a bi morala za sestavine v enem letu porabiti celo premoženje in narediti veliko preveč izletov v trgovino z organsko hrano. Ali pa preprosto kupim nekaj jajc in slanine pri lokalnem prodajalcu in si pripravim malico v desetih minutah,” pove Katarina, ki se veganstvu zaveže tri mesece na leto.

Gre za vzpon uporniških veganov, ki izbirajo elemente prehranskega načrta, ki jim osebno najbolj ustrezajo.

To je tudi skrivnost nekaterih najbolj vročih zvezdnic – Jennifer Lopez je postala veganka za pet tednov, Beyoncé pa se tu in tam takšne diete poloti za 22 dni v kosu. Ti ljudje prilagajajo definicije v pomenu besede vegan.

Tako iz svojih jedilnikov ne črtajo jajc ali pa se živalskih izdelkov izogibajo samo en mesec, kot na primer v projektu Veganuary v začetku leta.

Nekateri celo izberejo dneve ali obroke, iz katerih izključijo meso. V knjigi Tiny and Full zvezdniški nutricionist Jorge Cruise promovira idejo veganskega prehranjevanja samo do kosila.

Po vsem svetu trendu sledijo tudi restavracije in lokali. Številni stoodstotno temeljijo na hrani rastlinskega izvora, odpirajo se veganske mesnice in indie kavarne.

Trenutna priljubljenost veganstva ni edini razlog, da se ljudje odpovedujejo mesu. Svetovna zdrav­stvena organizacija je pred kratkim razglasila, da je predelano meso rakotvorno.

To trditev so podprli s številnimi študijami o tem, da imajo vegetarijanci 40 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom kot mesojedci.

Neka študija je pokazala celo, da veganstvo med vegetarijanskimi dietami povzroča najmanj krvnega holesterola in najnižji krvni tlak.

Na seznam razlogov, zakaj postati vegan, lahko dodamo še ekološki vpliv.

Predvsem govedina povzroča velike okoljske posledice, saj njena predelava zahteva veliko žita in zemlje.

Kakorkoli, čeprav uporniški vegani morda mislijo, da neopazno goljufajo sistem kraljevine Veganske, so morda prav oni na najbolj zdravi dieti od vseh nas.

“Ljudje predvidevajo, da si, če si vegan, avtomatično zelo zdrav,” pravi nutricionist Steve Grant, ki je posledice te specifične diete preučeval več kot deset let.

“Morda to drži, kar se tiče okolja, vendar prehrambno ni brez pomanjkljivosti. Če ne dobimo dovolj proteinov in zdravih maščob, lahko trpimo za neenakomernim nihanjem sladkorja v krvi in padci ravni energije.”

Neka raziskava je pokazala celo, da veganom primanjkuje kalcija in maščobnih kislin omega 3.

“Polovično sledenje veganski prehrani in občasno uživanje obrokov s hranili, ki nam primanjkujejo, je zelo zdrav način življenja,” trdi Grant.

“Ko sem jedel izključno vegansko hrano, sem se pogosto počutil utrujeno,” pravi Luka.

“Zdaj se rastlinske diete držim samo doma, zunaj jem tudi mlečne izdelke. Še nikoli nisem imel toliko energije. Zdi se mi, da sem zdrav, hkrati pa mi za strogo dieto ni treba žrtvovati družabnega življenja.”

Komu slediti na Instagramu?

@nomyourself - Recepti Mary Mattern so pritegnili pozornost Ellie Goulding. Govori se, da je postala njena osebna kuharica.

@thugkitchen - Te barabe pripravljajo obroke, za katere nikoooli ne bi rekli, da so veganski. Recepte začinijo z blagim preklinjanjem.

@sweetsimplevegan - Jasminine barvite sproščene stvaritve nam dajejo izgovor, da je sladoled za zajtrk popolnoma okej izbira.

Po predlogi Catrione Innes priredila Anamarija Lukovac

Preberi še: 6 mitov (in resnic) o tvoji vagini, ki jih moraš poznati ali pa TO se zgodi s tvojim telesom, če ješ (roza) himalajsko sol