Si čistiš uho z vatirano palčko? Nikar, preberi to!

Zagotovo si že slišala, da si lahko s čiščenjem ušes z vatiranimi paličicami narediš več škode kot pa koristi? Pa jih kljub temu še vedno redno uporabljaš, kajne? Preberi tole!

Si čistiš uho z vatirano palčko? Nikar, preberi to! (foto: Profimedia) Profimedia
25. 1. 2017

Ameriška akademija za otolaringologijo je objavila najboljše posodobljene prakse čiščenja ušes.

Ušesno maslo je normalen 'telesni proizvod', ki ščiti ušesa in ki ga ljudje najpogosteje 'odstranjujemo' z vatiranimi paličicami. Kot pojasnjuje dr. Seth R. Schwartz iz Ameriške akademije za otolaringologijo, slednje ni ravno dobra ideja, pišejo pri cosmopolitan.co.uk.

"Pacienti mnogokrat mislijo, da preprečujejo kopičenje ušesnega masla z rednim čiščenjem z vatiranimi paličicami, sponkami za papir, ušesnimi svečami in nepredstavljivim številom najrazličnejših stvari (tu domišljiji res ni videti konca!), ki si jih ljudje tlačijo v ušesa," razlaga dr. Schwartz.

Ljudje mislijo, da si delajo uslugo, v resnici pa si škodijo!

"Ušesno maslo na ta način potiskajo in tlačijo globlje v ušesni kanal," dodaja dr. Schwartz. "To in tlačenje česarkoli pač v uho lahko povzroči resno okvaro bobniča in ušesnega kanala z možnostjo začasnih ali trajnejših okvar."

Medtem ko je uporaba palčk mamljiva, ko čutimo, da so ušesa zamašena, lahko ta postopek privede tudi do motenj v naravnem ciklu proizvodnje ušesnega masla, ki deluje kot naravno čistilno in varovalno sredstvo.

Namesto zgornjega je žvečenje in premikanje čeljusti varnejši način, s katerim si lahko pomagamo pri čiščenju starega ušesnega masla.

Poročilo, ki so ga izdali raziskovalci ameriške akademije, med drugim svari tudi proti uporabi ušesnih sveč za čiščenje nabranega masla in poziva ljudi, ki imajo pogoste probleme z nabiranjem masla ali kakršnekoli ušesne bolečine, da raje poiščejo zdravniško pomoč.

Zdi se, da so vatirane paličice najboljše zgolj za uporabo pri lepotnih trikih! Katerih?

  1. Palčke lahko uporabiš, da izbrišeš napake pri ličenju.
  2. Lahko nam služijo pri nanašanju ličil.
  3. Z njimi si lahko pomagaš pri nanašanju laka za nohte. Na primer, ko se ti ta razlije čez noht na kožo.

Preberi še: Napitek za pred spanjem, po katerem bo tvoje telo kurilo maščobo kot noro in poglej, kaj oblika tvoje zadnjice pove o tebi!

Priporočamo tudi: Top namigi za čaroben partnerski odnos