V 4 tednih pozdravi svoje srce in si hkrati pridobi zavidanja vredno telo

Redna telovadba sprošča endorfine, ki dajejo občutek sreče, kar deluje kot antidepresivi. Ne bi verjela, če sodelavka Nika tega ne bi naredila na začetku jeseni, ko fitnes klubi ponujajo brezplačne preizkuse najrazličnejših vadb.

V 4 tednih pozdravi svoje srce in si hkrati pridobi zavidanja vredno telo (foto: Profimedia) Profimedia
16. 10. 2016

Prvi teden

Nekaj dni po začetku invazije sem se iz položaja fetusa na kavču stlačila v kolesarsko opravo in divje odkolesarila celo uro spininga.

Eno uro nisem razmišljala o tem, kaj dela moj bivši in kaj bi sama lahko naredila, da se ne bi razšla, ali o tem, kako ves čas slediti njegovemu Instagramu. Ko sem se vračala domov, se je prvič po dolgih tednih po mojem obrazu razlilo nekaj podobnega nasmehu. Brez dvoma se je to dogajalo zaradi istih endorfinov, ki so ubili bolečino pri vsakem klancu, ki sem ga premagala, in so se takrat razlili po mojem telesu, zdaj pa so prodrli še v možgane in srce.

Drugi teden

Nikoli nisem bila jogistka. Toda joga ublaži simptome depresije, anksioznosti in stresa, trpela pa sem za vsem naštetim.

V nasprotju z evforijo, ki nastane pri teku in zviša raven endorfinov, joga povzroči sproščanje – pomirjujoči nevrotransmiterji sproščajo zdravila proti anksioznosti. Na urah vroče, vinjasa in hatha joge sem razmišljala o tem: Kdaj je šlo narobe? In: Umrla bom sama. Toda moje misli so bile bolj zaposlene z vročino in izvajanjem asan kot pa s samopomilovanjem. In začela sem premišljevati: Če mi uspeva to, kar pravkar počnem, sem zmožna česarkoli!

Tretji teden

Rezervirala sem si uro z zasebnim trenerjem. Kakor hitro je trener vstopil v telovadnico, sem vedela, da bom imela težave: neznansko je bil luštkan.

Bil je prvi tip po mojem bivšem, s katerim sem imela besedni ali telesni stik. Pred tem trenutkom si nikoli več nisem želela biti blizu predstavnika nasprotnega spola. Toda prijetno je bilo biti v bližini testosterona. Po končani uri drhtečih mišic je rekel: Divja si! To je bil najboljši kompliment, kar sem jih slišala po dolgem času.

Četrti teden

Moja samozavest in zadnjica nista bili nikoli boljši. Zapustila sem cono udobja in se vpisala na plesni tečaj.

Najprej sem se na uri baleta priklonila klasični glasbi, ki je nisem poslušala že vrsto let. Nato sem na uri kombinacije plesa in vaj za moč opazovala, kako so moji bicepsi nabrekali ob vsakem dvigu roke. Ples je idealno mamilo, saj lahko dvigne raven rastnega hormona, za katerega so ugotovili, da spodbudi rast novih možganskih celic. Več prostora ko sem porabila za to, da sem si zapomnila plesne korake, manj prostora sem imela zanj.

Prevedla in priredila: Petra Arula

Preberi še: Te najbolj katastrofalne odzive ljubezenskih izpovedi (vseh časov!) moraš prebrati!

Priporočamo tudi: Filmi, ki vam bodo dali navdih za naslednji počitniški pobeg