Trik, ki te uspava v manj kot minuti

Zvečer težko zaspiš? Te preganjajo dogodki prejšnjega dne, razmišljaš o tem, kaj te čaka prihodnji dan? Se premetavaš in premetavaš? Preizkusi ta povsem preprost trik!

Trik, ki te uspava v manj kot minuti (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
13. 10. 2016

Gre za povsem preprosto tradicionalno yoga tehniko, ki se imenuje Anulom-Vilom. Uporabljali so jo že pred 2500 leti v Indiji, zdaj pa jo je še natančneje opredelil harvardski profesor dr. Andrew Weil, ki je raziskuje meditacijo in dihanje. Tehniko je dr. Weil poimenoval 4-7-8.

Kako izvedeš tehniko 4-7-8?

Ležeš na hrbet, z rokami ob telesu, lahko pa jih položiš tudi na trebuh, da boš res dihala pravilno. Dihaš tako, da gre zrak v trebuh, torej globoko v telo. In začneš. 4 sekunde vdihuješ, 7 sekund zrak zadržiš in 8 sekund izdihuješ.

Na ta način telo oskrbiš s kisikom, ga v polnosti izrabiš, predvsem pa s počasnim, globokih dihanjem povsem umiriš telo.

Nekateri, ki so tehniko preizkusili, poročajo, da so zaspali v manj kot minuti.

Tehniko je priporočljivo uporabljati tudi kdaj koli čez dan, ko smo pod stresom, saj se z globokim, mirnim dihanem srčni utrip nemudoma umiri. 

Kako si še lahko pomagaš?

K lažjemu spancu lahko pripomoreš tudi tako, da zvečer ne uživaš težke hrane in hrane, ki vsebuje kofein, da se čez dan dovolj gibaš, s čimer telo fizično izčrpaš, sprostiš hormone sreče in razbremeniš misli.

Zelo pomaga tudi to, da si rečeš, da ničesar ne boš rešila z razmišljanjem pred spanjem. ;)

Ravno s spanjem namreč "nahranimo" možgane, jih znova spravimo v top formo in imamo zjutraj neprimerno boljše rešitve za stvari, ki nas pestijo. 

Preveri še, zakaj ne bi smeli takoj zjutraj postiljati postelje, pa tudi, zakaj bi vsako jutro morala piti vodo z limono.