Trendi recept: Chia puding

Zdrav puding iz chia semen? Zakaj pa ne? Slastno in zdravo!

Trendi recept: Chia puding (foto: Profimedia) Profimedia
30. 5. 2015

Avtorica članka: strokovnjakinja za vadbo za ženske in vadbo po porodu Nuša Gnezda

Puding, ki je tudi zdrav

Glede na to, da se resno izogibam sladkorja in mi je od nosečnosti ostala obsesija s pudingom, tokrat recept za puding, ki je hkrati tudi zelo zdrav. Načeloma nisem obsedena z zdravo prehrano, je pa res, da vem za izvor vsaj 80 odstotkov vsega, kar pojem, torej, da je nepredelano, skoraj vse lokalno in zdravo.

Že kar nekaj časa mi v omari stojijo chia semena in odločila sem se, da jih spravim v promet. Puding za zajtrk: zakaj pa ne?

Kaj je s temi chia semeni?

No res, zadnje čase (leta) slišimo veliko o tej "superhrani". Jaz vsekakor nisem pristaš novodobne moderne superhrane, ker lahko vsa ta superhranila dobimo tudi v hrani, ki jo poznajo tudi naše babice. Pa vendar so mi chia semena všeč, ker se iz njih da narediti kar nekaj čudovitih jedi, med drugim tale seksi puding. Pripraviš ga na hitro, pa še super posladek za nosečnice je, ki morajo paziti, da ne bo vesoljček dobil sladkorne bolezni. Za mamice in vse polno zaposlene ženske pa hiter zajtrk.

Sestavine za chia puding:

- 2 žlici chia semen

- 1,5 dcl kokosovega mleka (lahko tudi katerega koli drugega npr. mandljevega)

- 1 žličko mandljevega ali arašidovega masla

- 1 merico sirotke v prahu (lahko tudi 1/2)

- 2 žlici malin ali drugega jagodičja (borovnice, robide, jagode ... )

Priprava: 

Čez noč namočimo chia semena v 1 dcl mleka. Zjuraj v mešalniku zmiksamo vse sestavine, dodamo pa še približno pol decilitra mleka, če se nam zdi, da je stvar pregosta. Struktura mora biti "pudingasta", torej kremasta, gosta, malo penasta, zdrizasta.

Pa dober tek!

Avtorica članka sem strokovnjakinja za vadbo za ženske in vadbo po porodu Nuša Gnezda. Poišči me na mojem Facebook profilu, kjer lahko spremljaš moje najnovejše objave, ali mi piši na nusa.gnezda@gmail.com.