TO je razlog, zakaj ob postelji nikoli (ampak res NIKOLI) ne bi smela imeti KOZARCA VODE

Preden smukneš v posteljo, na nočno omarico postaviš velik kozarec vode? Ker je praktično, kajne? Ko prebereš tole, tega več nikoli ne boš počela.

TO je razlog, zakaj ob postelji nikoli (ampak res NIKOLI) ne bi smela imeti KOZARCA VODE (foto: Profimedia) Profimedia
1. 3. 2023

Le kdo si želi sredi noči tavati do kuhinje – če nas ponoči prime žeja, lahko takoj naredimo požirek vode. To je navada, ki je že dolgo predmet razprave. 

Verjetno veš, da pitje vode, ki nekaj časa stoji v kozarcu, ni ravno higienično. Ta navada pa naj bi bila tudi precej nezdrava, odkrivajo raziskovalci z Medicinskega centra v Massachusettsu – ki so izvedli več testov in ugotovili, da se čez noč v kozarcu naberejo virusi, bakterije in prah.

Celo steklenica ali pokrit kozarec je lahko problem, pravijo strokovnjaki, saj bakterije in druge delce prenašaš tudi s slino in z ustnicami.

V nekaj urah se lahko voda kontaminira in s ponovnim vnosom bakterije lahko tudi zboliš, je za RD povedal dr. Marc Leavey

To seveda ne pomeni, da boš zbolela vsakokrat, ko boš pila vodo, ki je čez noč stala v kozarcu. Pogosto namreč tudi steklenico uporabiš večkrat brez kakršnihkoli škodljivih učinkov.

Si vedela, da tisti dodatni ČEP v plastenki za olje ali kis v resnici služi TEMU?

Zdravnik kljub temu svetuje, da vodo spiješ v enem zamahu. Previdnejša pa bi morala biti tudi v primeru, da imaš oslabljen imunski sistem. In če uporabljaš steklenico, jo vsekakor pogosteje operi kot sicer.

Potrebuješ dodaten razlog, zakaj si ne želiš piti vode, ki je nekaj ur stala v kozarcu?

Voda privablja mušice in drug mrčes, ki lahko na vodi pustijo svoja jajčeca in iztrebke. Pogosto se mušice, komarji ipd. same ujamejo v vodi.  

V naši glavi je to mnogokrat bolj gnusno kot bakterije, vendar glede na študije naj ne bi bilo škodljivo. 

Še en namig: Vode nikar ne puščaj na mestih, kot je avto. Če bo izpostavljena soncu, se bo segrela in to ustvari popolno gojišče za bakterije, še posebej, če si iz plastenke oziroma steklenice že pila. 

Nekatere plastenke tudi vsebujejo BPA in podobne kemikalije, ki se lahko ob izpostavljenosti soncu sproščajo v vodo. Obstajajo raziskave, ki kažejo, da bi lahko bil BPA povezan z zdravstvenimi težavami, ki vplivajo na možgane in vedenje.

Preberi več na Aktivni.si

Si prepričana, da živila v hladilniku PRAVILNO hraniš? TOLE mora nujno biti na NAJVIŠJI polici