"To je najpogostejša napaka pri hujšanju" (opozarja osebni trener Miha Geršič)

Simpatični Miha Geršič (na fotografiji spodaj) je osebni trener, soustanovitelj portala Popolna postava in strokovnjak za hujšanje, ki je do želene postave pomagal že več kot deset tisoč Slovencem. In kje se po njegovem mnenju skriva ključ do lepo oblikovanega telesa?

"To je najpogostejša napaka pri hujšanju" (opozarja osebni trener Miha Geršič) (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
9. 3. 2017

Miha, kdaj se je razvila vaša strast do zdravega načina življenja? Kot mladostnik verjetno niste bili najbolj navdušeni nad zelenjavo in športnimi aktivnostmi?

Kot otrok oziroma mladostnik zagotovo nisem bil eden od tistih, ki bi se ‘tepli’ za skledo zelene solate, prosili za dodatno porcijo špinače ali pa skakali od veselja, ko so na krožniku zagledali cvetačo, ohrovt ali brokoli.

Kot večina sem ‘zavihal’ nos in vse, kar je bilo zelenjavi podobnega, potisnil na rob krožnika. No, v nasprotju z zelenjavo pa je bila zgodba pri športu popolnoma drugačna.

Kot zelo živahen in razposajen fant sem že pri štirih letih začel trenirati hokej, se pozneje preizkusil v košarki in rokometu ter bil tako ves čas športno aktiven.

Šport je bil vedno del mojega življenja in hvaležen sem staršem, da so mi to omogočili.

Ne samo kondicija in dobro počutje, tudi vztrajnost, tekmovalnost, disciplina in ekipni duh so značilnosti, ki jih s športom zelo dobro spoznaš ter so ti v življenju lahko v veliko pomoč.

Če sem popolnoma iskren, se mi zdi, da so to karakteristike, ki še kako oblikujejo posameznika.

Vsak začetek je težak, se strinjate? Ste tudi sami imeli na začetku težave s pregrehami?

Sicer vedno obstajajo svetle izjeme, ampak lahko rečem, da se strinjam in da so začetki velikokrat težki, nepredvidljivi in tudi zelo neugodni. Je pa res, da je vse skupaj bistveno lažje, če se na določene situacije primerno pripravimo in zberemo čim več kakovostnih informacij.

Če vzamemo za primer nedeljski pohod v hribe, je jasno, da ne bo lahko in bo treba stisniti zobe, da boste prišli do vrha.

Bo pa veliko lažje, če veste, kakšno vreme vas čaka, kako dolga bo pot in kako vam kaže s kondicijsko pripravljenostjo.

To pravilo sem upošteval tudi sam, ko sem se odločil zaživeti bolj zdravo in polno življenje.

Prebral in predelal sem precej gradiva in spoznal, da ni klasičnih pregreh. Preprosto gre za pravilo zmernosti, ki je temelj odličnega počutja.

Zakaj ste se odločili svoje znanje deliti z drugimi?

Kot velikokrat omenim, se mi zdi, da so bistvo življenja tisti pravi občutki. Gre za trenutke, ki vsemu skupaj dajo dušo in te kot posameznika na neki način izpopolnijo in oblikujejo.

Ko enkrat spoznaš, kakšen je občutek, ko s svojim znanjem in energijo nekomu pomagaš, da zaživi življenje, ki si ga zasluži, in ti je za vso pomoč neizmerno hvaležen, veš, kaj si želiš početi.

Delo oziroma ustvarjanje, ki te žene naprej, ti je izziv, vir veselja in zadovoljstva, je tisto, za kar si želim, da bi izkusil vsak. Ko dosežeš točko v življenju, ko počneš tisto, kar te veseli, veš, da si na pravi poti.

Pa da ne bo pomote. Ne pravim, da ni nikoli težko in da je vse ‘posuto z rožicami’. Sploh ne. Je pa razlika je v tem, da ni ovire, ki bi te ustavila oziroma uničila tvoje sanje.

Ste mislili, da bo platforma Popolna postava kdaj dosegla takšen uspeh? Kakšna so bila pričakovanja na začetku?

Takega uspeha oziroma take zgodbe si nismo predstavljali. Bile pa so želje in bila so pričakovanja, jasno. S tem se tudi začne vsaka zgodba. Imeli smo zelo preprost cilj.

Želeli smo pomagati vsakemu posamezniku, ki si želi preoblikovati postavo in zaživeti bolj zdravo, polno življenje. Vedeli smo, da nas čaka ogromno dela.

Kakšen je vaš recept? Česa ste se pri ustvarjanju platforme držali?

Velikokrat dobim občutek, da ljudje po nepotrebnem komplicirajo in iščejo neko čudežno rešitev, zato bom pri tem odgovoru zelo kratek.

Ključne sestavine za uspeh - upoštevali smo jih tudi pri platformi - se mi zdijo predvsem predanost, vizija, delo, strast in prilagajanje. Vse te sestavine združimo, jim dodamo nekaj ‘začimb’, in to je recept za uspeh.

Ne iščite nečesa novega, drugačnega, posebnega. V sebi najdite tisto, kar vas veseli, se na to osredotočite in poiščite način, kako lahko dan za dnem postajate boljša različica samega sebe.

Če bi morali strniti nasvet za zdravo življenje in oblikovanje postave v tri besede, katere bi te bile?

Enostavno, zdravo, učinkovito.

Vam uspe vsakodnevno slediti tem vodilom? Čemu se je najtežje upreti?

Povsem logično je, da življenja v celoti ne moremo nadzorovati. Pridejo trenutki, dnevi ali obdobja, ko nam zaradi takšnih ali drugačnih situacij ne uspe slediti vsem smernicam in skrenemo s prave poti.

Pomembno pa je, da gre samo za nekaj napačnih korakov, in ne novo pot. Če se znajdete v takšni situaciji, se za trenutek ustavite, zadihajte, dvignite glavo in čim prej nadaljujete življenjski slog, ki vas pelje proti cilju.

Najboljša motivacija?

Cilji, ki so tako visoki, da te ob tem, ko pomisliš nanje, hkrati strese od strahu in vznemirjenja. To je tisto, za kar se po mojem mnenju izplača potruditi in kar je bistvo življenja. Ne zadovoljite se z manj, kot si zaslužite.

Katere so najpogostejše napake Slovencev, ki se lotijo gibanja, zdrave prehrane in načina življenja?

Vesel sem tega vprašanja. Še posebej pri Slovencih se mi zdi največji problem ta, da si večina želi do cilja z danes na jutri.

Da je tako, so dokazani nakupi najboljše športne opreme, želijo si, da bi z danes na jutri dosegli super rezultat.

Recimo, ko se nekdo odloči, da začne teči, ponavadi svojo zgodbo o uspehu začne v trgovinah.

Nove tekaške copate, nove pajkice, ultra lahka majica, nešteto prehranskih dopolnil itd. Prav tako popolnoma spremeni življenjski slog (prehrana, urnik aktivnosti …) in že pričakuje super postavo.

Ker cilj po prvem tednu ni dosežen, večina obupa in stvar je zaključena.

Naj vas opozorim. Ne pozabite, da je postopnost tista, ki vas pripelje na vrh gore.

Z majhnimi koraki boste oblikovali zdrav življenjski slog, v katerem boste uživali in dosegli tisto, kar si želite. To vam zagotavljam.

Kakšnih odzivov ste deležni? Kdaj prejmete tudi kakšno nespodobno povabilo, glede na to, da oblikovanje postave zanima predvsem predstavnice nežnejšega spola?

Zanimivo vprašanje. Bi bilo treba definirati, kaj točno je ‘nespodobno povabilo’. (smeh)

Kakšen vpliv imajo na vas uspešne zgodbe ljudi, ki so sledili vašim nasvetom?

Lahko bi rekel, da je to ena od stvari, za katere se živi. Zgodbe o uspehu so tiste, ki poskrbijo za ekstra motivacijo in nas peljejo po poti do cilja. Hvaležen sem za vsako od njih in vsaka v sebi skriva nekaj edinstvenega.

Napisala Nika Arsovski (za Story)
Fotografije: osebni arhiv

Preberi še: Tako se je hujšanja lotila Lili Žagar ali pa 5 dobrih razlogov, zakaj je bolje telovaditi zvečer (in ne zjutraj)