To je lahko krivo, da se tvoj trebuh boči navzven, čeprav nisi noseča!

Prehranjuješ se zdravo, z jedilnika si črtala sladkarije in nezdrave maščobe, v telovadnici preživljaš ure in ure, ko se pogledaš v ogledalo, pa ti preprosto ni nič več jasno?!

To je lahko krivo, da se tvoj trebuh boči navzven, čeprav nisi noseča! (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2020

Krivec za tvoje počutje in bolj okrogel videz, kot si ga želiš, je lahko počasna presnova.

Znanost je na tvoji strani – poiskali smo zdravnike, prehranske strokovnjake, trenerje in najrazličnejše raziskave. Predstavljamo ti 27 namigov, kako podžgeš svojo presnovo. Gremo, akcija!

1 Ujemi komedijo (lahko tudi komedijanta)

Le 10 do 15 minut smeha na dan bo pokurilo kar nekaj energije in pospešilo bitje tvojega srca, poroča Mednarodno združenje za debelost. Videi z zabavnimi mucki so torej dobri za tvoje zdravje. Saj smo vedeli!

2 Jej zelenjavo

“Izjemnega pomena za pospešitev presnove je zelenjava, saj telo oskrbi s številnimi vitamini in minerali, ki so ključnega pomena za optimalno delovanje telesa. Uživaj jo v neomejenih količinah,” z majhnimi porcijami ne omejuje Anja Pristavec, svetovalka o zdravi prehrani, hujšanju in diabetesu.

“Surova zelenjava, juha, solata in priloga so načini, kako enostavno pojesti več zelenjave.”

3 Vključi nekaj jutranjega veselja

Nikoli ne pozabi zajtrkovati – tvoj prebavni sistem se bo vklopil in začel pridno delati že navsezgodaj ter pokuril več joulov, kot če bi pojedla svoj prvi obrok šele ob dvanajstih.

4 Kupuj organsko

Raziskave potrjujejo, da za predelavo pesticidov naše telo jemlje dodatne zaloge energije. Na kratko: če se boš prehranjevala z organsko pridelano hrano, bo tvoja presnova imela več možnosti, da bo delovala brezhibno.

5 Spravi se v posteljo

Finska študija je dokazala, da je premalo spanja krivo za več maščobe okrog trebuha – povzroča ga stresni hormon kortizol (če ne spiš dovolj, je namreč tvoje telo v precejšnjem stresu). Če si torej utrujena, je čas za spanje. Vedno. Lahko noč.

6 Prebudi se s telovadbo

“Skoraj vsako gibanje zgodaj zjutraj prebudi in poživi telo in lahko pripomore tudi k tvoji boljši, redni in uravnovešeni presnovi,” pravi Tanja Želj, ambasadorka zdravega načina življenja, gibanja in razmišljanja. Ja, šteje tudi jutranji seks, dodaja Cosmo.

7 Treniraj v intervalih

Med vsako vadbo petkrat za 30 sekund zamenjaj svoje vaje za visokointenzivne – tako boš močno pospešila presnovo, pokurila kar nekaj joulov in obenem lahko tudi skrajšala svoj trening.

8 Odmisli še tretji kozarček

“Prevelike količine alkohola povzročijo, da se na jetrih začne nabirati maščoba, zaradi česar se presnova v organizmu upočasni,” opozarja nutricionistka Aloysa Hourigan.

10 Fermentirano je ‘in’

Probiotiki v fermentirani hrani pomagajo dobrim bakterijam, da so v svojih prebavnih procesih učinkovitejše. Pa še super okusni in osvežujoči so!

11 Ugasni telefon

Lučka na tvojem telefonu moti proizvodnjo hormonov spanja – dobro nočno spanje pa je ključ za dobro presnovo. Naj se spočijejo tudi tvoje napravice!

12 Pazi na majhne grižljaje

Hitro hranjenje je lahko vzrok za prenajedanje in dvig inzulina. Tudi med obroki imej vklopljene možgane, ki ti bodo pomagali zaščititi se pred prenažiranjem.

13 Stoj!

Če boš vsak dan stala po tri ure, boš na leto le s tem porabila 125 tisoč kilodžulov več kot s sedenjem. Poskusi vstati vsakič, ko uporabljaš telefon. To je pa kar velikokrat, kajne?

14 Drži se urnika

“Primerno sestavljeni in razporejeni obroki čez dan lahko pospešijo presnovo in zmanjšajo verjetnost za prenajedanje, še posebno v večernih urah,” te spodbuja k natančnosti Anja Pristavec, svetovalka o zdravi prehrani, hujšanju in diabetesu. Nikoli več ne pozabi na zajtrk!

15 Obleci se, kot da greš na zabavo

Ko smo oblečeni v stvari, v katerih se počutimo res dobro, se čez dan veliko več gibljemo. Ja, vrzi že v zabojnike tiste raztegnjene 'cotice'.

16 Kuhaj s kokosovim oljem

Tvojim jedem bo pridalo sladkast, rahlo eksotičen okus, tvoje telo pa ga bo veliko lažje prebavilo in pretvorilo v energijo  kot pa živalske maščobe.

17 Prežveči ga

Študija, objavljena v angleškem Medicinskem zborniku, poroča, da žvečilni gumiji pomagajo pokuriti več joulov. Čeprav se sliši trapasto, je zelo uporabno.

18 Vzemi mandelj

Ti drobni grižljaji niso le polni dobrih maščob, bogati so tudi s proteini, zato bo tvoje telo po obroku pokurilo več joulov. 

19 Popij kozarec vode

Tvoj metabolizem se med spanjem upočasni, zato spij malo vode takoj, ko se zbudiš, in tvoja presnova se bo v hipu pospešila.

20 Privošči si čas za najljubšo kavo

“Kar nekaj raziskav je potrdilo, da kava pospešuje presnovo za tri do 11 odstotkov v treh urah po zaužitju,” pravi svetovalka o zdravi prehrani in hujšanju Mojca Cepuš. Pokliči že prijateljico in pojdita na babji čvek ob najljubši kavi.

22 Več čilija, prosim!

Vroče omake in kajenski poper niso ravno najboljšega okusa, bodo pa močno pospešili tvojo presnovo. Skrivnostna sestavina je kapsaicin –
ki v hipu pospeši vse procese kurjenja joulov.

21 Pojdi na bikram 

Ta vrsta vroče joge močno pospeši tvojo presnovo. Ne verjameš? Poskusi.

23 Jej manjše obroke

Jej redno, vendar zmanjšaj obroke ter povečaj njihovo pogostost na šest na dan! Tako boš maksimalno pospešila svojo presnovo in nikoli ne boš lačna.

24 Posrkaj ostrigo

V ostrigi je veliko cinka, ki ga potrebuješ za pravilno delovanje hormonov. Bonus: ostrige so močan afrodiziak. 

25 Pravi recept: trojček

“Trojček v sestavi ustrezno gibanje, prehrana in spanje je nekaj najboljšega, kar lahko daš svojemu telesu. Če imaš to, ne potrebuješ nobenih super dodatkov, telo je v naravnem ritmu in njegova presnova je po navadi uravnana že samo zato,” pravi Tanja Želj, ambasadorka zdravega načina življenja, gibanja in razmišljanja.

26 Naj ščitnica deluje brez napak

“Metabolizem in vse presnovne procese v telesu nadzira delovanje ščitnice, in če ta ne deluje pravilno, se naš bazalni metabolizem upočasni,” opozarja Alja Dimic, prehranska in TKM-terapevtka. “Za pravilno delovanje ščitnice je treba zaužiti dovolj joda, ki ga vsebujejo morska hrana, alge, špinača, blitva, ohrovt, jabolka, hruške, proso, koruza, ajda in kvinoja.”

27 Doživi orgazem!

Pustili smo ga za na konec, naj bo tvoj bombonček, ki ima podoben učinek kot intenzivna vadba – pospeši metabolizem. Aaaah!

Priredila: Petra Arula

Preberi še: 3 preproste vaje za ubijalsko (plažno) telo

Priporočamo tudi: TA moški je svoje dekle zaprosil nad Dubrovnikom in njun VIDEO je obnorel ves svet