Telovadba - 'pro et contra'

Dejstvo je, da je rekreacija veliko več kot navadno naprezanje mišic in več kot očitno pripomore k dobremu telesnemu in duševnemu počutju.

17. 8. 2010

Kaj bi morala vedeti ...

8 razlogov za telovadbo

Če si boš vzela za telovadbo 30 minut na dan, boš:

… imela manjšo možnost za srčni infarkt

Redna vadba krepi tvojo srčno mišico, znižuje krvni pritisk, izboljšuje cirkulacijo krvi in tvoje srce dela z večjo zmogljivostjo.

… zmanjšala možnost pridobitve diabetesa

Telovadba ti lahko pomaga izgubiti težo, kar posledično pomeni, da se izboljšata tvoj krvni sladkor in holesterol, izboljša pa se tudi krvni pritisk. Priporočamo hitro hojo vsak dan 30 minut.

… zmanjšala bolečine v križu in hrbtu

Krepitev trebušnih in hrbtnih mišic ti ne bo pomagala samo izboljšati drže, ampak bo tudi ozdravila bolečine v hrbtu, pa še dobra preventiva je. Poskusi s pilatesom ali jogo.

… ne boš imela težav s prekomerno težo

Telovadba in zdrava prehrana ti lahko pomagata, da izgubiš težo ali pa jo vsaj ohraniš. Če imaš prekomerno težo, lahko hitreje zboliš in imaš več možnosti, da umreš mlajša.

… pomagala kostem

Vaje z utežmi in aerobne vaje, kot so hoja, tek, ples, ter dvigovanje uteži v kombinaciji z dieto, polno kalcija in vitamina D, krepijo kosti in preprečujejo osteoporozo.

… mentalno bolj zdrava

Ko telovadiš, se v tvojem telesu izloča hormon sreče endorfin, ki vpliva na tvojo dobro voljo. S telovadbo prav tako odpraviš stres in zmanjšaš možnost depresije in tesnobnosti.

8 izgovorov, zakaj ne telovaditi

... in kako jih premagati

Nimam časa

30 minut telovadbe na dan lahko naredi veliko razliko. To je še zmeraj manj kot trajajo poročila ali manj od telefonskega pogovora s prijateljico. Če pa res nimaš časa, potem se zbudi pol ure prej.

Nimam denarja

Redna telovadba ne zahteva dragega obiska fitnesa ali vodene vadbe. Najcenejša sta hitra hoja in tek – v bistvu sta zastonj. Lahko pa poskusiš tudi s plesom na najljubšo pesem.

Predolgo čakam na rezultate

Dobre stvari se zgodijo tistim, ki znajo čakati. Čez noč ne boš dosegla ničesar. Piši si dnevnik in zapisuj napredek, prehrano, svoje misli ...

Sram me je, da bi me ljudje videli telovaditi

Naj te ne bo. Vsak mora nekje začeti. Če pa si že res tako sramežljiva, telovadi tam, kjer te nihče ne vidi; na primer v spalnici ali dnevni sobi.

Nihče me ne spodbuja

To je lahko težko, ampak na koncu dneva telovadi samo zase in za nobenega drugega. Čeprav spodbuda drugega ne škodi, pa si lahko sama svoja navijačica.

Ne morem se motivirati

Poišči nekaj, kar te bo motiviralo. Na primer fotografijo, na kateri si si bila všeč, kjer si bila bolj vitka in ti je obleka lepše pristajala. Vedno znova si ponavljaj: “Zmorem!” Če pa vse
propade, poskusi s tehniko nagrajevanja, dokler ni ta nagrada nezdrava hrana.

Ljudje, ki veliko telovadijo, niso kul

Prijateljica mi je enkrat rekla, da ne telovadi zato, ker so v njen fitnes hodili samo ne kul ljudje. Ampak s tem ni nič narobe. Ljudje telovadijo zato, da bi se počutili dobro, ne pa da so kul. To je beden izgovor!

Ne maram telovadbe

Zagotovo ne maraš prav vsake telovadbe. Tek ali dvigovanje uteži res nista za vsakogar, a obstaja veliko športov, ki so prav gotovo zanimivi; na primer rolanje, skakanje po trampolinu, namizni tenis
... Izberi nekaj, kar je zabavno, da ti bo ura hitreje minila.

Ali si vedela ...

Če res ne moreš telovaditi 30 minut skupaj, jih razdeli na tri serije po deset minut. Učinek bo enak.