Te stvari, ki naj bi sproščale, delajo živčno? Tole je zate!

Najbrž ne misliš, da potrebuješ učno uro sproščanja, a se je izkazalo, da nam številnim to sploh ne gre od rok. Poskrbi za svoje telo in izpopolni čas, ki ga nameniš sebi.

Te stvari, ki naj bi sproščale, delajo živčno? Tole je zate! (foto: Profimedia) Profimedia
8. 5. 2016

Pravijo, da naj bi se po počitku in sproščanju počutile, kot da hopsamo po travniku, obsijanem s soncem. Sama se običajno počutim, kot da bi s seboj v banjo, polno vode, vzela toaster.

Ko so se na mojem koledarju pojavili dolgi vikendi, posebni prazniki ali počitnice, sem včasih najprej pomislila na to, da komaj čakam, da se bo moj prosti čas ... končal.

Ne gre za to, da si nisem želela premora od dela, ampak so me stvari, ki naj bi bile sproščujoče (vegetiranje pred televizijo, pijačke s prijatelji in pobegi iz mesta), delale živčno in me puščale prazno.

Na delovno mesto sem se vračala bolj izčrpana in zmedena, kot sem bila, ko sem od tam odšla. S stresom sem se soočala tako, kot je pisalo v knjigi, a zakaj za vraga ni delovalo?

Mislila sem, da sem zaradi tega čudakinja, a kaže, da imam družbo. Glede na raziskave Ameriške psihološke zveze (APA) več kot 40 odstotkov odraslih pravi, da ne naredijo dovolj, da bi učinkovito odpravljali stres.

Zakaj je spopadanje s stresom takšna uganka?

Za začetek izkoriščanje prostega časa nima univerzalnega recepta. Samo zato, ker so nekatere aktivnosti (peneča kopel in kozarec vina) razumljene kot norme, to še ne pomeni, da ustrezajo tudi tebi.

Ali ti bo neko dejanje vlilo novo energijo, je odvisno od tega, kako dobro se sklada s tvojo osebnostjo.

Če oddih v tišini ni v skladu s tvojo klepetavo naravo, se telo ne bo odzvalo z rezultati, ki so značilni za sproščenost. Torej z upočasnjenim dihanjem in bitjem srca, nižjim krvnim tlakom in zmanjšano napetostjo mišic.

Poleg tega sproščanje ne pomeni tega, da ne delaš ničesar ali da se stresa popolnoma znebiš. Najbrž si ne želiš poplave stresnih hormonov, kot je kortizol, vendar je vsaj delna pri­so­tnost teh hormonov pomembna za številne telesne funkcije, pravi dr. Shawn M. Talbott, avtor knjige The Secretof Vigor.

Kortizol je povezan tudi z občutkom navdušenja, ki nam daje moč, da se prebijamo skozi različne življenjske izzive.

Idealno bi bilo, da bi izbirala aktivnosti, ki tvoje hormone ohranjajo na takšni navdušeni ravni polni energije in da pri tem ne prestopijo na mračno stran, kjer se počutiš anksiozno in razdražljivo, ker je tvoje telo prenasičeno z njim.

Težava je v tem, da čakamo na trenutek, ko bodo klasike za sproščanje delovale tudi pri nas, in se pri tem počutimo, kot bi se zabijali z glavo v zid.

Če si drzna pustolovka, ti romantične urice s kindlom ne bodo napolnile baterij. Če tvoje srce bije za akcijo, se utegneš na razkošnih hotelskih počitnicah dolgočasiti.

"Prisilno sproščanje lahko ustvarja še več napetosti, saj se počutimo krive, da delamo nekaj narobe," pravi Talbott.

Namesto da bi pritisnila na zavoro, daš v višjo prestavo. To lahko vodi h kratki razdražljivosti, anksioznosti, težavam s spominom in posledično k hujšim boleznim, kot so kronična utrujenost, izčrpanost, diabetes in srčne bolezni.

Še huje je. Za stereotipno žensko je 'čas zase' poln nezdravih navad.

Moški se zavedajo, da morajo svoj prosti čas preživljati fizično aktivno. Hodijo v fitnes, igrajo košarko, tečejo ... To hitro odpravlja stres.

Ženske se na drugi strani s stresom pogosto soočajo z nezdravimi, statičnimi pristopi. Z maratonskim gledanjem serij in brskanjem po internetu, ugotavlja tudi APA.

Tudi preprosto razmišljanje nas lahko uniči, saj se pri tem pogosto poglabljamo v pretekle izkušnje, ki nam parajo živce, čeprav so že davno za nami.

Pogosto se uklanjamo ideji, da je hrana najboljša terapija. Raziskava je pokazala, da je kar 40 odstotkov žensk in zgolj 24 odstotkov moških priznalo, da zaradi stresa jé preveč ali nezdravo.

V enačbo lahko tako vključimo večanje telesne teže, pritiska in nastanek depresije. Dr. Talbott pravi, da ko se sprostimo in zmanjšamo stres, naš metabolizem deluje bolje, možgani lažje razmišljajo, naša koža pa je videti odlično.

Kako začeti?

Dodajanje nove aktivnosti na seznam dnevnih ali tedenskih opravil se zdi skregano z zdravo pametjo. Vendar se bo tvoje telo samodejno odzvalo, če se boš predala nečemu, kar te resnično zanima.

Psihologi temu intenzivnemu fokusu pravijo kar tok. Gre za koktajl hormonov in kemikalij, ki se združijo, da bi umirili tvoj živčni sistem in upočasnili tvoj dih. Tako se lahko vse ženske, ki imamo težave z zenom, umirimo.

Bolj ko se aktivnosti predaš in bolj ko se je držiš, bolj te bo izkušnja osvežila.

Vsaj eno uro na dan nameni polnjenju baterij (to ne vključuje sedem- do osemurnega lepotnega spanca), ta čas pa ceni tako, kot ceniš tistega, ki ga nameniš zmenkom.

"Čas za obnavljanje ni luksuz, ampak nuja," pravi klinična psihologinja dr. Elizabeth Lombardo, avtorica knjige BetterThanPerfect.

Ta čas bi moral biti na lestvici prioritet tako visoko, kot sta tvoja dieta in telovadba. Na vrsto naj ne pride samo, ko imaš čas.

Eksperimentiraj z različnimi aktivnostmi, s hitrimi in drznimi, tistimi v počasnem posnetku ter celo takšnimi, ki se sicer smatrajo za opravila.

Strokovnjaki predlagajo, da si pozorna na to, kako se počutiš prej, medtem in potem.

Se veseliš dneva v zdravilišču ali tečaja lončarstva? Te obliva mrzel pot, ko samo pomisliš nanju? Se po končani aktivnosti počutiš umirjeno, osredotočeno, polno energije ali utrujeno, zdolgočaseno, odtujeno?

Wellness aplikacija Welli (welliapp.com), ki je hkrati tudi tvoj vodnik za iskanje lastnega toka, ti pomaga vrednotiti predhodne izkušnje.

S časom in rednim beleženjem trendov v poskusnem sproščanju ti bo aplikacija predlagala aktivnosti, ki bi te morale po njenih izračunih pravilno prevzeti, in tiste, za katere je bolje, da se jim izogibaš.

Univerzitetne raziskave kažejo celo na to, da premor lahko vključuje delo.

Morda na kavi razmišljaš o vseh telefonskih klicih, ki jih utegneš zgrešiti medtem. Ljudje, ki s svojim časom počnejo to, kar radi počno, pa čeprav gre za odpisovanje na e-pošto ali organizacijo zapiskov, občutijo večjo zadovoljstvo z delom in so čustveno manj izčrpani.

Ko si izbereš aktivnosti, se k njim zaveži. Če ti med meditacijo zazvoni telefon, klic vrni šele, ko končaš. Če z voščenkami kracaš po pobarvanki za odrasle, ne brskaj po Instagramu.

Kadar za tvojo pozornost tekmuje več stvari, se ti začne zdeti, da imaš manj časa, kot ga v resnici imaš. To je gorivo za tvojo anksioznost.

"Na dolgi rok se boš počutila slabo, ker se ne znaš stoodstotno posvetiti delu, počitku ali igri," pravi življenjska svetovalka Christy Lambert.

"Zapomniti si moramo, da imajo pozitivni učinki po večkratnem ponavljanju vaje vedno manjši učinek," dodaja Lambertova.

Da bi naše aktivnosti za regeneracijo dalj časa služile svojemu namenu, moramo dodajati nove elemente.

Namesto da si nenehno predvajaš svojo najljubšo romantično komedijo, stvar spremeni v mini dogodek.

Izberi klasično žajfnico, ki je še nisi videla, pa si si jo vedno želela, pripravi si kokice po fensi receptu ali na obisk povabi sosedo. Morda kar vse troje.

Sama sem morala zaspati na koncertu skupine Stone Temple Pilots, da sem si končno priznala, kar sem vedno vedela.

Čeprav moji prijatelji živijo na visokooktanskih doživetjih, kot so koncerti, izleti in zabave, sama zacvetim, ko se spustim v globino v lastni družbi. Rada berem, čistim ter brskam po antikvariatih in majhnih galerijah v svoji novi soseski.

Tvoja definicija sproščanja bi morala biti tako unikatna, kot si ti. Ko je čas, da odmisliš skrbi, bi morala najprej pomisliti na to, da komaj čakaš, da se bo tvoj prosti čas ... začel.

Poišči svoj stil

Kako se odklopiš, ima veliko opravka s tem, kdo si.

  • Ustvarjalka

Vedno sanjariš o naslednjem projektu, zato je sproščanje lahko težko. Poišči aktivnosti, ki so tako zanimive kot dobre za tvoje počutje.

Poskusi: Odpri blog, oglej si umetniški film ali si kupi pobarvanko za odrasle.

  • Družabnica

Najbolje se počutiš med ljudmi, ko te preplavi trenutek.

Poskusi: Pokliči oddaljenega prijatelja, pridruži se skupinski vadbi ali s sodelavci organiziraj dogodek, kjer lahko menjate svoja oblačila.

  • Pustolovka

Hitro ti postane dolgčas, najbolj te stimulirajo aktivnosti, ki preizkušajo tvoje zmožnosti.

Poskusi: Treniraj za maraton, kuhaj eksotično hrano ali odpotuj na novo destinacijo.

  • Šefinja

Poišči aktivnosti, ki skrbijo za tvoje počutje in ti obenem dajo občutek, da si nekaj dosegla.

Poskusi: Preurejaj svoje stanovanja, oglej si najboljše TED-govore, spletaj si lase.

  • Samotarka

Ljudje ti ne dišijo preveč? Privošči si čas v popolni tišini.

Poskusi: Spletni tečaj kodiranja, loti se projekta ročnega izdelovanja, sprehajaj zavetiščne pse.

Po predlogi Krissy Brady priredila Anamarija Lukovac

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri