TAMPONI: Večina Slovenk pri uporabi dela TI 2 napaki (opozarjajo ginekologi)

Si med njimi tudi ti? Preveri, saj je zeloooo pomembno, da tampon PRAVILNO uporabljaš!

TAMPONI: Večina Slovenk pri uporabi dela TI 2 napaki (opozarjajo ginekologi) (foto: Profimedia) Profimedia
11. 3. 2021

Si zvesta uporabnica tamponov, ker se vložkov izogibaš v velikeeeeeem loku? Razumemo tvojo odločitev, vendar nikar ne prezri opozoril, ki jih izdaja stroka.

Kot so zapisali na portalu ABC zdravja, vsi tamponi, tudi povsem bombažni, vsebujejo sledove kemikalij. Kot pojasnjujejo, je večina vložkov in tamponov obdelana s procesom luženja, katerega stranski produkt je dioksin.

Omenjeno snov so v preteklosti že povezovali z nastankom endometrioze, z rakom rodil, s poškodbami novorojenčkov in pomanjkanjem imunskega odgovora, ter nekaterimi drugimi boleznimi. 

WAW! Naša IG urednica Ana razkriva, kako je preoblikovala svoje telo (in izgubila 10kg!)

In kot da to še ni dovolj, vložki in tamponi naj bi poleg vsega vsebovali še druge kemikalije, na primer pesticide iz neekološke pridelave bombaža.

Če uporabljaš TAMPONE, sledi TEM pravilom:

Napaka št. 1: Pred vstavljanjem tampona si ne umiješ rok

Tole je velik 'ne-ne'! Vsakič, preden si v nožnico vstaviš tampon, si roke temeljito umij, saj si v nasprotnem primeru v nožnico lahko zaneseš bakterije.

Napaka št. 2: Tampona ne zamenjaš dovolj hitro

Ne glede na to, da se 'ti še nikoli ni nič zgodilo, čeprav si imela tampon v nožnici več kot osem ur', z vsako uporabo, pri kateri je isti tampon v nožnici več kot tri ali štiri ure tvegaš toksični šok. Vlažen tampon je namreč popolno gojišče za bakterije, ki slednjega lahko povzročijo.

Napaka št. 3: Tampon uporabljaš tudi, ko se menstruacija zaključuje 

Ja, vemo, veliko boljši je občutek s tamponom kot z vložkom, pa vendar ob zaključevanju menstruacije, ko lahko zaznaš le še nekaj kapljic krvi, raje uporabljaj vložek. 

'LULAM pod tušem, in ne, to se mi NE zdi ogabno' (+pojasnilo urologov)

Napaka št. 4: Po opravljanju velike potrebe ne zamenjaš tampona

Nekateri ginekologi priporočajo, da bi tampon morala menjati že po vsakem uriniranju, in če se že tega ne držiš, potem upoštevaj vsaj nasvet, da ga menjaš vedno po opravljanju velike potrebe. Na nitki se namreč lahko zelo hitro znajdejo bakterije, ki lahko privedejo do infekcije sečnice.

Napaka št. 5: S tamponom se odpraviš spat 

Pojasnilo je preprosto: Zaradi možnosti pojava toksičnega šoka zdravniki spanje s tamponom odsvetujejo, in namesto tega raje svetujejo uporabo vložkov.

Fotografije: Profimedia