Ta dva simptoma razkrivata, da si PREBOLELA Covid-19: en spravlja v obup moške, drugi ženske

Nedavna raziskava potrjuje, da nekateri, ki prebolijo Covid-19, doživljajo zelo intimne simptome, o katerih se zagotovo premalo govori. Preveri, če pri sebi (ali partnerju) opažaš tole 👇🏼.

Ta dva simptoma razkrivata, da si PREBOLELA Covid-19: en spravlja v obup moške, drugi ženske (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2021

In ko rečemo, da gre za intimne simptome, mislimo na prizadetost spolno reproduktivnega sistema - tako pri moških, kot pri ženskah.

Ali bolj konkretno: nekatere ženske so zaznale spremembe v menstrualnem ciklusu, kar nekaj moških pa ima po preboleli bolezni težave z erektilno disfunkcijo.

V pregledu znanstvene literature, ki je bil objavljen v magazinu Journal of Endocrinologial Investigation, so erektilno disfunkcijo zabeležili kot enega od simptomov koronavirusa.

Znanstveniki so odkrili, da številni moški pacienti, ki so preboleli covid, trpijo za hipogonadizmom, ki je posledica zmanjšanih ravni testosterona in/ali manjšega izločanja semena.

"Ali gre za dolgotrajno ali le začasno stanje, pa še ne vemo," pojasnjujejo znanstveniki in dodajajo, da so opazili manjše število Leydigovih celic, ki se nahajajo v testisih. Zanje je značilno, da pomagajo pri proizvodnji testosterona in sodelujejo pri spermatogenezi, t.j. procesu nastajanja spermatozoidov, ki se odvija v semenskih kanalih testisov.

Imaš težave s spanjem? Samo TO upoštevaj in naspala se boš kot ZMAGOVALKA

Znanstveniki so tudi prepričani, da bi to lahko bil eden od razlogov za večjo smrtnost in pogostejšo hospitalizacijo tako moških kot žensk, pojasnjuje pa tudi, zakaj virus najbolj prizadene starejše moške.

Tudi ženske izkušajo spolne in reproduktivne simptome, za katere zdravniki verjamejo, da so povezani s hormoni.

Luise Newson, strokovnjakinja za menopavzo, je povedala, da te simptome trenutno raziskujejo na vzorcu 842 pacientk. Rezultati pa kažejo, da je dolgi covid vendarle povezan s stopnjo hormonov.

Po njenih navedbah naj bi številne ženske opazile poslabšanje covidnih simptomov tik pred začetkom menstruacije, ko je nivo estrogena v organizmu najnižja. Prepričana je, da ne gre za naključje, saj simptomi dolgega covida močno spominjajo na simptome menopavze, to so: utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, vrtoglavica ...

Preberite več na Metropolitan.si

Fotografije: Profimedia