Svet je obnorela črna limonada, ki razstrupi telo in odstrani odvečne kg!

Se pripravljaš na spomladansko razstrupljanje? Super, saj imamo zate res odličen recept za črno limonado, ki ti bo pri tem pomagala!

Svet je obnorela črna limonada, ki razstrupi telo in odstrani odvečne kg! (foto: Profimedia) Profimedia
26. 3. 2017

Pomlad je že tukaj in z njo je prišel tudi čas za razstrupljanje. Najbolj priljubljen način za to so pogosto detox napitki in najrazličnejši "zvarki". V poplavi vseh teh trendov na področju zdrave prehrane smo zasledili tudi tole: črno limonado.

Kaj da limonadi črno barvo? Ta nenavadna limonada dobi svojo barvo zaradi njene ključne sestavine, to je

aktivno oglje.

Še nisi slišala, da bi kdo kadarkoli oglje uporabljal za kaj drugega kot pa na poletnem pikniku (žar)? No, aktivno oglje se pogosto uporablja pri driski, zastrupitvi ali pa splošnem razstrupljanju telesa.

Čeprav ta črna pijača morda za koga ni videti ravno vabljiva, pa ima v bistvu skoraj isti okus kot navadna limonada (aktivno oglje je brez okusa).

Aktivno oglje je navadno oglje, segreto v prisotnosti plina. Med tem ko se segreva, se njegova površina poveča.

Majhni zračni žepki, ki pri tem nastanejo, ujamejo in nevtralizirajo strupe v našem telesu (ki smo jih zaužili preko alkohola ali hrane – zastrupitev). Bolnišnice zato aktivno oglje pogosto uporabljajo pri črpanju želodca ob zastrupitvah.

Zaradi teh zračnih žepkov je aktivno oglje tudi odličen naravni razstrupljevalec.

Aktivno oglje pomaga pri izločanju neželjenih substanc iz telesa (zastrupitev, preveč alkohola), zmanjšuje napihnjenost, znižuje holesterol in lahko celo izboljša zdravje srca.

Prav tako pospešuje metabolizem in nevtralizira aditive, ki jih morda vnesemo v telo iz okolja ali hrane, ki za naše telo nima pravilne hranilne vrednosti.

Črna limonada oziroma kombinacija aktivnega oglja in vitamina C se uporablja tudi kot zdravilo za mačka.

Aktivno oglje nase veže sladkor in (kot že rečeno) aditive, ki se nahajajo v alkoholu, kar omeji glavobol in pomaga pri preprečevanju slabosti. Lahko jo spijemo tudi preden se odpravimo na zabavo in tako preprečimo morebitno zastrupitev z alkoholom.

Podobno zato ta pijača preprečuje tudi napihnjenost in gase po obilnem (nezdravem) obroku.

Pri uživanju aktivnega oglja pa moramo vseeno paziti!

Aktivno oglje namreč iz telesa odstrani strupe na tak način, da jih nase veže oziroma absorbira, zato se lahko to tudi zgodi z nujno potrebnimi hranili, zdravili ali vitamini, ki jih nato izplakne iz telesa.

Da bi se temu izognili, je najbolje črno limonado (oziroma katerokoli pijačo, ki vsebuje aktivno oglje) piti preden kaj pojemo ali vzamemo zdravila oziroma vitaminske dodatke – najbolje kakšne 3–4 ure prej (ali pa kasneje).

Recept za črno limonado:

  • kozarec vode
  • sveže stisnjena limona – količina je odvisna od tega, kako kislo imaš rada
  • 1–2 kapsuli aktivnega oglja (ali primerljiva količina aktivnega oglja v prahu)
  • 1 žlička kajenskega ali navadnega popra v prahu (opcijsko)
  • 1 žlica medu ali javorjevega sirupa, lahko tudi stevie (opcijsko)

Dodaj kocke ledu in po želji še nekaj listov sveže mete ter dobro premešaj.

Zaradi vseh sestavin je črna limonada odlična pijača za razstrupljanje in posledično tudi za izgubo odvečnih kilogramov, vseeno pa z njo ne pretiravaj (če boš kupila aktivno oglje v kapsulah, preveri, koliko na dan jih lahko zaužiješ!).

Pripravila: Nika Švajncer

Preberi še: 5 načinov, kako izgubiti odvečne kilograme (in se ne zrediti nazaj!) ali pa Doma pripravite vodo za razstrupljanje.

Priporočamo tudi ta VIDEO: To je nenavaden način, s katerim bodo tvoji zobje beli kot še nikoli.