Sovražnik tvoje diete št. 5: Določena zdravila

Obstaja cela vrsta učinkovin v zdravilih, ki onemogočajo hujšanje ali pa celo brez dodatnega vnosa kalorij zvišajo telesno težo.

9. 8. 2014

To velja predvsem za psihofarmake in pa tudi za zdravila za sladkorno bolezen, sredstva proti migreni, tablete s kortizonom in betablokatorje proti visokemu krvnemu tlaku.

Če jemlješ tovrstna zdravila in se rediš, se pogovori s svojim osebnim zdravnikom.

Kaj pa kontracepcijske tabletke?

Ne skrbi, zaradi njih se ne boš zredila kar tako.

Res je, nekatere uporabnice pridobijo kakšen kilogram v obliki vode, ki se zadržuje v telesu. Toda če bodo številke na tehtnici kar naprej naraščale, poišči krivca drugje. V študiji, ki je obsegala 39 kliničnih preizkusov, niso našli nobenih dokazov, da oralni kontraceptivi povzročajo večanje teže, vseeno pa zaradi dodatka estrogena lahko vplivajo na apetit ter obenem kopičenje vode in maščevja v telesu, kar vpliva tudi na druge hormone.

Verjetneje je, da ženske, ki se zredijo ob tabletki, pridobijo težo iz drugih razlogov. "Večina deklet, ki začne jemati tabletke, je v dvajsetih in se redijo naravno," pravi Gržinova. Začetek jemanja tabletke sovpade tudi s pridobitvijo rednega fanta in prevzemom njegovih prehrambenih navad. (Veliko mastne hrane in obvezen poobedek tudi zate?)

Te zanima, kateri je sovražnik tvoje diete št. 4?

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri