Slabokrvnost: Kaj bi v RESNICI morala jesti za boljšo kri?

Sta pesin sok in špinača dovolj za zdravljenje slabokrvnosti? Strokovnjaki pravijo, da ne. Preveri, zakaj, in kaj pomaga.

Slabokrvnost: Kaj bi v RESNICI morala jesti za boljšo kri? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 10. 2015

“Uživanje pesinega soka ne zadostuje pri zdravljenju slabokrvnosti,” pravi Mojca Blatnik, univ. dipl. inž. in vodja Službe bolniške prehrane in dietoterapije Kliničnega centra v Ljubljani.

Pesa sicer vsebuje veliko železa, vendar je njegova absorpcija zelo slaba.

Živila rastlinskega izvora, ki so bogat vir železa (borovnice, rdeče grozdje, rdeča pesa, slive, radič, regrat), in z železom obogatene žitne jedi, vsebujejo železo v za organizem težje dostopni obliki. Iz njih organizem absorbira le od 2 do 10 odstotkov železa, iz mesa pa od 10 do 30 odstotkov železa.

“Z ustreznim kombiniranjem, npr. istočasnim uživanjem živil, bogatih z vitaminom C, in mesa, absorpcijo železa izboljšamo. Predvsem pa je pri zdravljenju slabokrvnosti pomembna mešana prehrana,” svetuje Blatnikova.

Odlične nasvete, kako premagati slabokrvnost najdeš tukaj. Preberi pa tudi:

Simptomi, ki nas opozarjajo na anemijo

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri