Se ti pogosto KOLCA? Razkrivamo, ZAKAJ se ti to dogaja (+ kdaj postane NEVARNO)

Plus nasveti, kaj narediti, ko se kolcanje kar ne preneha! 🙊

Se ti pogosto KOLCA? Razkrivamo, ZAKAJ se ti to dogaja (+ kdaj postane NEVARNO) (foto: Profimedia) Profimedia
5. 3. 2023

V najboljšem primeru je kolcanje nadloga. V hujšem primeru so lahko pokazatelj, da je nekaj zares narobe.

Na srečo je običajno prvo – kratka epizoda, ki jo sprožijo živci ali nekaj, kar si pojedla. Toda če kolcanje traja več kot nekaj ur ali če se pojavlja pogosto, je morda vredno obiskati zdravnika.

Kaj je kolcanje?

Kolcanje je nehoten krč diafragme, mišice med prsnim košem in trebuhom.

Diafragma se običajno med dihanjem nemoteno razširi navzdol in skrči nazaj, vendar lahko nenadoma trzne navzdol, če postane razdražena.

Ta nenaden sunek sproži zaprtje glotisa, reži podobni odprtini med glasilkama in glasovno enoto. "Hitro pogoltneš zrak in tvoj govorni aparat se zapre, in to je tisto, kar povzroči kolcanje," pravi dr. Roshini Rajapaksa, gastroenterolog na NYU Langone Medical Center in medicinski urednik revije Health.

Kaj povzroča kolcanje?

Veliko stvari lahko povzroči razdraženost diafragme, od obroka, ki je večji od običajnega, do nenadnih temperaturnih sprememb do gaziranih mehurčkov v sodu.

Alkohol, cigaretni dim in pogoltnjen zrak (med žvečenjem žvečilnega gumija, na primer) so prav tako verjetno krivci.

Celo občutki stresa ali živčnosti lahko sprožijo napad kolcanja.

V redkih primerih lahko kolcanje povzroči poškodba živca ali tumor v želodcu ali vratu. "Obstaja tudi področje možganov, ki je vpleteno v refleks kolcanja, zato jih redko lahko povzroči tudi stanje v možganih, kot je okužba ali masa," pravi dr. Rajapksa.

Po podatkih teksaške univerze A&M lahko kolcanje kaže tudi na možgansko kap ali težave s srcem, nekaj primerov pa je bilo povezanih z resnimi krvnimi strdki.

Končno je kolcanje lahko stranski učinek napredovalih bolezni, kot je ciroza (brazgotinjenje jeter) ali odpoved jeter ali ledvic.

Toda običajno se pojavijo skupaj z drugimi simptomi, ki jih je težko zgrešiti, kot so utrujenost, slabost in otekanje nog in trebuha, zato je malo verjetno, da bi bilo kolcanje prvi znak, da je nekaj narobe.

Kako preprečiti kolcanje

Če veliko piješ ali kadiš, bi lahko zmanjšanje teh navad pomagalo zmanjšati kolcanje.

Tvoj zdravnik bo morda iskal tudi znake gastroezofagealne refluksne motnje (GERD), znane tudi kot refluks kisline, ki je ozdravljivo stanje in pogost vzrok za kolcanje.

Kako zdraviti kolcanje

Posvet z zdravnikom pri odpravljanju resnih osnovnih vzrokov je najboljši način za zdravljenje kolcanja, ki traja dlje kot nekaj dni.

Toda če veš, da si dobrega zdravja, dr. Rajapksa pravi, da lahko poskusiš nekaj stvari: "Včasih lahko pomaga pitje mrzle vode ali grgranje mrzle vode, saj stimulira hrbet tvojega grla".

"Pri nekaterih ljudeh deluje tudi zadrževanje diha."

Če tvoje kolcanje postane neprijetno in boleče ali ne izgine samo od sebe, ti lahko zdravniki predpišejo zdravila za sproščanje mišic, ki lahko pomagajo.

Po predlogi Real Simple

Preberi še: Si vedela, da tisti dodatni ČEP v plastenki za olje ali kis v resnici služi TEMU?

Priporočamo tudi: Si prepričana, da živila v hladilniku PRAVILNO hraniš? TOLE mora nujno biti na NAJVIŠJI polici