Se sploh zavedaš koliko moči je v tebi? Uporabi jo da za dosego tistega, kar si želiš (razkrivamo, kako)!

Hitiš svojim ciljem naproti, pa se ti zdi, da se ti izmikajo? Ali pa tako drviš proti cilju, da vmes pozabIš živeti? Zadihaj. 

Se sploh zavedaš koliko moči je v tebi? Uporabi jo da za dosego tistega, kar si želiš (razkrivamo, kako)! (foto: Profimedia) Profimedia
13. 1. 2017

Ali sploh veš, koliko moči je v tebi? Verjemi, veliko več, kot si misliš.

Je že fino, da imamo talente (in vsi jih imamo – vsak kaj drugega), a marsikateri skriti talent lahko tudi razviješ. Saj veš – kjer je volja, je tudi pot. Stopaj po njej.

Da se ti cilji ne bodo izmikali in se boš podala proti njim ŠE LETOS, pa je coachinja mag. Saška Klemenčič podala nekaj konkretnih napotkov, da bo pot lažja.

Odgovori si na vprašanja

“Zelo konkretno in jasno si določi, kaj hočeš doseči in do kdaj. Odgovori si na vprašanje, kako boš vedela, da je cilj dosežen? Kaj bo tvoje merilo?”

Saška pravi, da so to temelji. In seveda, da je cilj realno dosegljiv.

“Zato potrebuješ tudi načrt, kako ga boš dosegla. Ne računaj na pomoč od zunaj. Zanesi se nase.”

Saška opominja, da za tvoje cilje niso odgovorni drugi, ampak le ti sama.

Skriti aduti

Naredi si kartončke, ki ti bodo pomagali uresničiti tvoje cilje. 

Moj cilj (zelo konkretno):

1. Kaj moram narediti, da ga bom dosegla? Kaj vse potrebujem za to (novo znanje, informacije, denar ali druge materialne dobrine, zaupanje vase itd.)?

2. Kako bom do tega prišel (seznam opravil, prednostne naloge, časovni načrt  itd.)?

Potrebuješ pogum!

Seveda te nekje globoko v sebi vrta strah, da ti ne bo uspelo. Klemenčičeva pravi, da imamo malega saboterja v sebi vsi:

“Vsi imamo slabe izkušnje in spomine. Nezavedno nas je strah, da se bodo ponovile. Zaradi njih smo si ustvarili prepričanja, ki nas ovirajo, ustavljajo in nam ne dovolijo, da bi zaživeli svoje prave potenciale.

Premagamo jih lahko tako, da si dokažemo z dejstvi, da naši strahovi niso upravičeni in da si izberemo bolj pozitivna prepričanja, v katera bomo verjeli.

Taka, ki nas spodbujajo pri doseganju cilja. In ko hočeš doseči cilj, ni dovolj le želja, potrebna je odločitev, da si pripravljena iti čez vse ovire, samo da dosežeš svoj cilj. In seveda konkretna aktivnost dan za dnem. Brez tega ni nič.

To pa pogosto zahteva pogum in neko spremembo v tvojem vedenju. Včasih to ni nekaj prijetnega. Toda ko presežeš sebe in dosežeš cilj, vedno ugotoviš, da je bilo vredno.”

Torej delo, delo, delo. Pa je to dovolj?

Saška pravi, da boš poleg trdne odločitve, vsakodnevnega truda in prilagajanja cilje veliko lažje dosegla, če boš poznala sebe in svoje telo:

“Ugotovi, koliko spanja potrebuješ, kakšna hrana ti najbolj ustreza, kakšna oblika sproščanja in telesne dejavnosti. Potem si naredi urnik in ustvari navade, ki bodo podpirale tvoj zdrav življenjski slog.”

Včasih spodrsne, pa kaj!

Neuspehi so samo stopničke do uspeha. Vsak ima namen, da nas nekaj nauči. Pomemben je fokus.

Ne osredotočaj se na to, česar nimaš, ne znaš ali kaj si naredila narobe. Vprašaj se, kaj lahko narediš naslednjič bolje: Kje lahko dobiš manjkajoče znanje? Naj ti bo neuspeh spodbuda, da se razvijaš. In uspeh sprejmi s hvaležnostjo,” dodaja Saška, ki pravi, da naključij ni, saj si se mesece in leta trudila, da si tu, kjer si zdaj.

Ko se ti ne ljubi …

“Ugotovi, zakaj je to, kar naj bi naredila, pomembno zate. Kakšno korist boš imela od tega. Čemu neprijetnemu se boš izognila. Ko je korist večja od neugodja, ki si ga sama ustvariš, izginejo tudi vsi izgovori,” te spodbuja mag. Saška Klemenčič.

Tvoja podporna skupina

Svoje novoletne obljube objavi na Facebooku le, če si resnično prepričana, da ti bo javna objava pomagala. Ali kot pravi Saška: “Sama tega ne bi priporočala. Cilj ti daje moč. Ko ga daš v javnost, razpršiš to moč. Odstopiš jo vsem tistim, ki bodo komentirali – lahko te odvrnejo od cilja ali pa ustvarjajo pritisk. Seveda lahko dobiš tudi spodbude …

Ali ni bolje, da tiho postaviš svoj cilj, ga dosežeš in potem objaviš na družbenem omrežju celotno zgodbo o uspehu?

To je navdih tudi za druge. Cilje pa zaupaj osebam, za katere veš, da te podpirajo in da te bodo spodbujale tudi, ko boš naletela na ovire in ne bo vse teklo gladko. In se izogibaj takim, ki ti ne privoščijo uspeha ali ki ne verjamejo vate.

Oni te lahko samo dodatno ovirajo. In ne postavljaj si ciljev samo zato, da bi komu ustregla ali bila pripadna ali da bi dobila pozornost. Na dolgi rok ti bo to prineslo razočaranje.”

Besedilo: Petra Arula