Se s še z večjo hitrostjo, kot si hujšala, rediš nazaj?

Kriv je Jojo! Je debel, zašpehan, nesramen šepetalec v uho, ki te v trgovini pregovarja, da vzameš še čokolado na blagajni. Ki te pri kosilu prepriča, da si naložiš še enkrat. Ki te hipnotizira, da po službi zaviješ v slaščičarno. Ravno ko si dosegla svojo sanjsko težo …

Se s še z večjo hitrostjo, kot si hujšala, rediš nazaj? (foto: Profimedia) Profimedia
4. 9. 2016

Kdo je jojo?

Jojo je torej grdi, nesramni 'špeh', ki lahko po tvojem zelo uspešnem (po navadi tudi hitrem) hujšanju obloži tvoj trebuh, stegna, zadnjico, čeprav ga za to nisi prosila, pravzaprav ga sovražiš, saj si še pred nedavnim trpela ob vseh pogledih na kruhke, pice, sladolede, jedla le nenaoljene solatke, grizljala korenčke, ko se ti je ljubilo burgerja, in telovadila kot nora.

In zdaj se še z večjo hitrostjo, kot si hujšala, rediš nazaj!!! Sili te k temu, da nenehno misliš na hrano, da si naenkrat sposobna pojesti celo kanglico sladoleda.

Ali kot pravi univ. dipl. inž. živilstva in prehrane Anja Pristavec, svetovalka za zdravo prehrano, hujšanje in diabetes:

“Jojo efekt pomeni, da po uspešni izgubi kilogramov te kilograme po opustitvi dietnih načel pridobimo nazaj oziroma jih pridobimo še več. Do jojo efekta pride v veliki večini primerov hujšanja brez strokovnega nadzora.

Če se namreč lotiš hujšanja v lastni režiji, je precej večja možnost neuspeha, saj prehranski svetovalec obvlada orodja za izgubo teže, poleg tega pa upošteva tudi izkušnje, ki jih je pokazala praksa.”

Kdo ga je povabil?!

Nihče. Čeprav si zaklenila vsa vrata, zaprla okna in še polkna, se je pritihotapil prav takrat, ko si si končno postala zelo všeč (in te je okolica začela hvaliti, fantje pa letati okrog tebe kot čebelice).

Anja Pristavec opozarja, da se je to zgodilo zato, ker si se držala diete, ki ni bila strokovno pripravljena zate. “Ko se lotiš izgube kilogramov oziroma sploh začneš razmišljati o tem, je treba pomisliti, kaj je res tisto, kar si želiš, in zakaj želiš shujšati.”

On obožuje stroge diete 

“Če želiš kratkotrajen rezultat, so na voljo kratkoročne rešitve, nekajdnevne restriktivne diete. Take diete izločujejo določena živila, denimo beljakovinska dieta ali dieta brez ogljikovih hidratov. Najpomembneje je, da se vprašaš, ali si tako pripravljena jesti vse življenje,” opozarja Anja, saj začetni visoki motivaciji sledi globok padec motivacije in lakota.

“Kilogrami pa se vrnejo kot bumerang,” še dodaja svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje.

“Ko ozavestiš, da potrebuješ trajno rešitev, potrebuješ ustrezno sestavljen prehranski načrt. Cilj naj bo optimalno zdravje in  pre-hranjenost, izguba kilogramov pa posledica.” Anja je prepričana, da te le nov življenjski slog reši pred jojom. 

Kritične točke

Ko boš spoznala svoje kritične točke, boš ob prihodu brezbrižnega Joja takoj prepoznala, da ti šepeta nespodobna povabila. In ga zavrnila, še preden bi njegovo hinavsko šepetanje postalo prepričljivo. Anja Pristavec pravi, da je za začetek potrebna analiza dosedanjih prehranjevalnih navad:

“Strokovnjak jih analizira in ugotovi kritične točke, ki so te pripeljale do trenutne situacije. Tako kot si jedla do zdaj – to je dieta za tvojo trenutno težo. Nato si je treba postaviti realen cilj in v zakup vzeti, da se hitro shujšati ne da, saj je čas hujšanja tisti čas, v katerem usvajaš novo znanje in nove prehranske vzorce. Tudi do dosedanje teže nisi prišla v enem mesecu.

Bližnjic tudi pri hujšanju ni, so pa načini, kako lahko z upoštevanjem določenih pravil zagotoviš učinkovito izgubo kilogramov. Ključno je korektno vzajemno sodelovanje med strokovnjakom in tabo.”

Jojo med hujšanjem prepoveduje tvojo najljubšo sladico, strokovnjak ne 

“V tvoji idealni dieti je prostor za tvojo najljubšo sladico, mamino potico in druge pregrehe, ki si jih bila vajena do zdaj. Prostor pa je proporcionalno posledično namenjen tudi sanaciji teh jedi, ki niso optimalne za hujšanje, a je čisto razumno in človeško, da si jih boš prej ali slej zaželela.

V Befitu zagovarjamo obrok po izbiri in ustrezno uravnotežene priboljške nekajkrat na teden. Edino tako lahko vzpostaviš realen in zdrav odnos do hrane in je ne deliš na dobro in slabo hrano.

Dobre in slabe hrane ni, so le slabo sestavljeni obroki. Poudariti je treba, da današnje okolje spodbuja stalno uživanje (praznične) hrane.

Praznična hrana naj se je za praznike, druge dni naj bodo obroki sestavljeni iz osnovnih živil. Po praznikih pride čas, ko je treba prehrano prilagoditi in uravnotežiti praznični energijski presežek.”

Jojo ne mara spremembe življenjskega sloga 

Jojo bi rad, da čim prej postaneš spet debela (pa čeprav čisto nič vesela). Prehranska strokovnjakinja trdi, da je za uspešno izgubo teže pomembno, da se ne lotiš zgolj diete, ampak spremeniš način prehranjevanja.

“Dolgoročno in vseživljenjsko. Nujni so sprotno tedensko spremljanje hujšanja, tehtanje in izmera, puste telesne mase in maščobe, stalna podpora in motivacija. V praksi se namreč pokaže, da so minimalna odstopanja tista, ki preprečijo dolgoročen uspeh.

Odločitev za hujšanje pod strokovnim nadzorom je najučinkovitejši in najbolj preprost način, saj breme Kaj naj jem? preložiš na strokovnjaka, ti pa le slediš navodilom.

S strokovnim vodstvom boš tudi najhitreje dosegla cilj, med hujšanjem pa se boš naučila, kaj so funkcije hrane. Tako se boš znala sama v dani situaciji odločiti, kaj tvoje telo potrebuje in kaj si naložiti na krožnik, na primer na praznovanjih.”

Joja pusti pred trgovino, vanjo pa vstopi s svetovalcem

Nekateri prehranski svetovalci, tudi Anja, gredo s tabo tudi v trgovino.

“Shujšati ne moreš s sladicami, predelanimi živili, zato se lahko odločiš tudi za vodena nakupovanja, da nevede z izbiro živil ne vnašaš nepotrebnih sladkorjev in skritih nekakovostnih maščob ter drugih snovi, ki otežujejo dosego cilja. Jedilniki so kalorično omejeni, a to ne pomeni, da boš jedla manj, prej obratno,” spodbuja k nestradanju Anja. 

Ko se tehtnica ustavi, jojo ploska

Če se številke na tehtnici nočejo več obrniti navzdol, je jojo presrečen, saj ima takrat ogromno možnosti, da te ob razočaranju posladka z najljubšo tortico. In še s sladoledom. In pico za večerjo. Prehranski strokovnjaki imajo ta trenutek za odločilnega za poti k uspehu:

“Če pride do zastoja na tehtnici, je najbolj neprimerna stvar, ki jo lahko narediš, da odnehaš. Ravno ta čas je ključen in ti pomaga ugotoviti, kje v jedilniku so odstopanja in napake. In prav takrat lahko hujšanje optimiziraš.”

Ko ti bo uspelo to, Jojo ne bo imel več vstopa v tvoj dragoceni hram. Ker že zdavnaj znaš plavati brez obročkov in rokavčkov. Odvrzi jih za vedno.  

Besedilo: Petra Arula
Fotografija: Getty Images

Preberi še: 5 zdravih prigrizkov, ki jih ima Kim Kardashian vedno v hladilniku ali pa poglej, kaj lahko povzroča napihnjenost tvojega trebuščka!