Se "bojiš" ogljikovih hidratov? Poglej, katere lahko ješ brez slabe vesti!

17. 1. 2021
Se "bojiš" ogljikovih hidratov? Poglej, katere lahko ješ brez slabe vesti! (foto: Profimedia)
Profimedia

Zadnja leta so svet obnorele diete brez ogljikovih hidratov. Pa so res vsi tako zelo "slabi"?

Dejstvo je, da so ogljikovi hidrati (OH) tisti, ki jih naše telo potrebuje za energijo in normalno delovanje, a jih kljub temu vse preveč izločamo iz vsakodnevne prehrane.

No, če se jim želiš na vsak način izogniti, ker te skrbijo odvečni kilogrami (mimogrede, naj te opomnimo: redimo se zaradi presežka energijske vrednosti živil in ne OH), pa vsaj ohrani teh 6 v nadaljevanju.

Zakaj?

Vsi ogljikovi hidrati nimajo enake sestave, določeni namreč vsebujejo odporni škrob, ki bi lahko bil po nedavnih raziskavah ključen za ohranjanje telesne teže.

Ko jemo predelane OH (beli kruh, piškoti), jih naše telo zelo hitro absorbira in inzulin jih takoj "napoti" v naše celice. Če jih jemo prekomerno, telo večino teh skladišči, namesto, da bi jih porabilo za energijo – kar je razlog, da se na visoko hidratnih dietah redimo.

Za odporni škrob to ne velja, saj so (kot že delno pove ime) odporni na prebavo.

Takšni OH zaobidejo tanko črevo, kjer se večina hrane prebavi in gredo naravnost v debelo, kjer se metabolizirajo. Tam fermentirajo in se oblikujejo v kratko verižne maščobne kisline, ki jih telo porabi za energijo.

Odporni škrob prav tako služi kot močan prebiotik – hrano za črevesne bakterije v debelem črevesu.

In na srečo ga najdemo v kar nekaj okusnih živilih:

stročnicah, fižolu, polnozrnatih izdelkih in nekaterih semenih, prav tako pa v nekuhanem krompirju in nezrelih bananah.

Štejejo tudi izdelki, narejeni iz teh živil, vključno s fižolovo moko, krompirjevim škrobom, tapiokinim škrobom in moko iz rjavega riža.

Kar pa je še bolj presenetljivo in zanimivo, je to, da naj bi mnogi "ostanki" živil vsebovali odporni škrob.

Na primer, ko skuhaš določeno škrobnato hrano, kot so beli riž, testenine ali krompir in jo nato ohladiš v hladilniku, ta razvije odporni škrob. Kuhanje škroba namreč spremeni kemične vezi v hrani.

In tudi, če kasneje pogreješ to hrano, se novo nastali odporni škrob ohrani.

Namig: Če boš za zajtrk, kosilo, malico ali večerjo kombinirala odporni škrob z jajcem ali kakšno drugo beljakovino, tudi piščancem, jogurtom, lahko dobiš odlično hranilno kombinacijo, pri kateri ti ne bo treba skrbeti, da se bo poznalo na tehtnici.

Kakorkoli, zaenkrat je prehitro govoriti, ali lahko odporni škrob pomaga tudi pri izgubi kilogramov, vsekakor pa lahko pomaga pri ohranjanju telesne teže s spreminjanjem sestave telesa in povečanjem sitosti.

Oglej si še VIDEO: Kako za svojo sanjsko postavo skrbijo Viktorijini angelčki? ali pa odkrij vse zdravilne učinke njivske preslice (ne boš verjela, koliko jih je!)

Priporočamo tudi: Chiara Ferragni: Poglej, koliko zasluži najuspešnejša blogerka na svetu!


 

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan