Reči, ki jih do danes nisi poznala o jutranji tabletki (pa bi jih morala!)

Obstaja več mitov v zvezi z jemanjem jutranje tabletke, zato smo se mi odločili, da jim enkrat za vselej pridemo do dna.

Reči, ki jih do danes nisi poznala o jutranji tabletki (pa bi jih morala!) (foto: Profimedia) Profimedia
7. 2. 2017

To so reči, ki jih do danes nisi poznala o jutranji tabletki (pa bi jih morala!) in o katerih pišejo na Cosmopolitan.co.uk:

1. Jutranja tabletka ni enaka splavu!

Aktivna učinkovina v tabletki prepreči ovulacijo (torej fiziološki proces, pri katerem se zrelo jajčece iz jajčnika sprosti v jajcevod, kjer je na voljo za oploditev) in s tem možnost zanositve. Vedeti pa moraš, da se z jutranjo tabletko morebitna nosečnost ne prekine.

2. Jutranjo tabletko uporabi čim prej, ko je mogoče in …

nikakor kasneje kot pa v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu. Če pa je od nezaščitenega spolnega odnosa preteklo več kot 48 ur, ti priporočamo, da obiščeš svojega zdravnika in se posvetuješ z njim o zaužitju tabletke, ki lahko prepreči neželeno nosečnost do 120 ur po nezaščitenem spolnem odnosu, pišejo na spletni strani jutranja-tabletka.si.

3. V katerih primerih jemati tabletko, ki preprečuje neželeno nosečnost?

Če si imela spolni odnos brez kontracepcijske zaščite ali se vama je med odnosom pretrgal kondom (tudi če je bil ta nepravilno uporabljen, je zdrsnil ali pa je bil nepravilno odstranjen). Jutranjo tabletko vzemi tudi, če si pozabila zaužiti običajno kontracepcijsko tableto ali si bruhala v času po zaužitju običajne kontracepcijske tabletke.

4. Ni potrebe, da ti je ob tem neprijetno!

Okej, malo je normalno, da ti je neprijetno govoriti z neznancem o tvojem spolnem življenju, vendar so vse te stvari del življenja in res ni potrebe, da se ob tem, ko moraš v lekarno, počutiš nelagodno.

5. Obstajajo stranski učinki, a večina žensk nima težav

Možni neželeni učinki po uporabi jutranje tabletke so po različnih študijah bili: slabost, bruhanje, omotica, utrujenost in glavobol, bolečine v trebuhu, občutljivost dojk, lahko pa se pojavi tudi vmesna krvavitev.

6. Če v 3 urah po zaužitju jutranje tabletke bruhaš, …

Se je dobro posvetovati z zdravnikom. V tem primeru je tvoj sistem najverjetneje ni ustrezno absorbiral in obstaja verjetnost, da ne bo učinkovala.

7. Lahko piješ alkohol po zaužitju jutranje tabletke

Slednje naj ne bi vplivalo na njeno delovanje, piše dr. Verity Sullivan.

8. "Če uporabim jutranjo tabletko večkrat, ne bom mogla več zanositi."

Ne drži! Zaradi varne uporabe jutranje tabletke ta ne povzroči, da ženska ne bi mogla zanositi takrat, ko bi želela.

9. Jutranja tabletka ni vedno učinkovita!

Preprečuje nosečnost v 70 do 90 odstotkih, če jo zaužiješ po nezaščitenem spolnem odnosu. Prej ko zaužiješ tabletko, večja je učinkovitost metode.

10. "Ali lahko jutranjo tabletko uporabljam kot stalno kontracepcijsko metodo?"

Ne, nikakor. Gre za priložnostno metodo, t. i. 'izhod v sili', ki ne more nadomestiti stalne kontracepcije.

11. Jutranja tabletka ni učinkovita zaščita pred spolno prenosljivimi boleznimi

Uporaba jutranje tabletke te ne ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami, zato dodatna previdnost ni odveč. Primerno se zaščiti tudi pred možnostjo okužb, še posebej, če ne poznaš dobro zdravstvenega stanja svojega partnerja.

12. Da, metodo lahko uporabiš pri vsaki starosti!

Vsaka ženska, od pubertete do menopavze, lahko uporabi jutranjo tabletko, da prepreči neželeno nosečnost ob nezaščitenem spolnem odnosu.

Preberi še: FOTO: 4 vaje, ki ti bodo (preverjeno!) pomagale do lepo oblikovane postave in Napitek za pred spanjem, po katerem bo tvoje telo kurilo maščobo kot noro

Priporočamo tudi: Kako zjutraj prebuditi svoje telo in ga pripraviti na nov dan?