RECEPT: Letos poskusi TO božansko božično torto (od katere 100% ne bo ostal niti kos)

Tale torta bo v dobro voljo spravila prav vsakega, celo najstnico, ki je že do glave in čez sita staršev in karantene. 🙊

RECEPT: Letos poskusi TO božansko božično torto (od katere 100% ne bo ostal niti kos) (foto: profimedia) profimedia
19. 12. 2020

Božična čokoladna torta

Za 10-12 kosov potrebujete:

Za pariško kremo:

  • 400 ml smetane
  • 200 g temne čokolade
  • 70 ml močne kave

Za testo:

  • 120 g moke
  • 80 g jedilnega škroba
  • ½ zavitka pecilnega praška
  • 30 g kakava
  • 7 jajc
  • 150 g sladkorja
  • 40 ml olja

Za okrasitev:

  • malce jajčnega likerja
  • 150 g bele čokolade
  • 50 g masla
  • 100 ml smetane
  • 50 g temne kuverture
  • 80 g marcipana
  • 1 žličko kakava

Postopek

1. Smetano zlijte v kozico in jo zavrite. Kozico odstavite, v smetano stresite koščke čokolade in jo mešajte, dokler se ne stopi. Dodajte kavo in kremo čez noč postavite v hladilnik.

2. Presejano moko zmešajte s škrobom, pecilnim praškom in kakavom. Jajca penasto stepite s sladkorjem. Dodajte jim mešanico moke in olje.

3. Tortni model obložite s papirjem za peko. Vanj vlijte testo in ga pogladite. Testo 40 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Po koncu peke naj se malo ohladi v modelu, nato ga vzemite ven in počakajte, da se popolnoma ohladi.

4. Dobro stepite čokoladno kremo. Biskvit vodoravno prerežite na 3 dele. Dva nakapajte z likerjem in ju premažite s pripravljeno kremo. Dele biskvita zložite skupaj in celotno torto premažite s preostalo kremo.

RECEPT: To so najboljši CIMETOVI PIŠKOTI na svetu (ZELO preprosto!)

5. Belo čokolado stopite v smetani in maslu. Prelijte po torti in počakajte, da se glazura posuši. Segrejte temno kuverturo, jo denite v vrečko za dresiranje in z njo okrasite torto.

6. Marcipan pregnetite s kakavom, ga razvaljajte, izrežite zvezdice in z njimi okrasite torto.

Poskusiš pa lahko tudi ... TORTO Z JAJČNIM LIKERJEM

Za 10-12 kosov potrebujete:

  • 5 jajc
  • 150 g drobno mletega sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 150 g moke
  • 30 g kakava
  • 1 žličko pecilnega praška
  • 30 ml olja
  • maščobo in moko za model

Za kremo:

  • 300 ml mleka
  • 1 vanilin sladkor
  • 50 g moke
  • 2 rumenjaka
  • 200 g masla
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 50 ml jajčnega likerja

Za okrasitev:

  • 200 g marcipana
  • 80 g mlečne čokoladne kuverture
  • rumeno barvo za živila


1. Jajca penasto stepite s sladkorjem in vanilin sladkorjem. Previdno dodajte presejano moko s kakavom in pecilnim praškom. Testu na koncu dodajte še olje. Namastite in pomokajte tortni model (premera 24 cm) in vanj vlijte testo.

2. Testo 50 minut pecite v pečici, segreti na 160 stopinj. Po peki naj se malce ohladi v modelu, nato ga prevrnite ven. Ohlajen biskvit vodoravno prerežite na 4 dele.

3. Iz mleka, vanilin sladkorja in moke skuhajte gosto kremo. Lahno naj vre 5 minut, nato pa kozico odstavite. Dodajte rumenjaka, ves čas mešajte in tako ohladite kremo. Maslo penasto stepite s sladkorjem v prahu. Postopoma dodajte škrobnato kremo, jo stepite in začinite z likerjem.

4. S pripravljeno kremo zložite skupaj vse dele testa. Celotno torto nato premažite s tankim slojem kreme in počakajte, da se strdi. Marcipan razvaljajte na delovni površini, ki ste jo potresli s sladkorjem v prahu, in z njim obložite torto. Odrežite odvečne dele. Nad vročo vodno kopeljo stopite mlečno kuverturo, jo prelijte po torti in počakajte, da se strdi. Iz preostalega marcipana izrežite snežinke.

Namig: Kar vam še ostane marcipana, ga obarvajte z rumeno živilsko barvo, izrežite zvezdice in z njimi okrasite torto.

Preberite več na Aktivni.si